Odlehčete vánoční přejídání: 3 rady, jak udělat sváteční menu zdravější
-
Doba přejídání je zase tu. O Vánocích mnozí z nás popustí uzdu, a i když se celý rok drželi, o svátcích se promění ve všežrouty… Zkuste letos změnit přístup a alespoň část jídelníčku odlehčit.
- 1.
Změňte suroviny
Zkuste místo másla při pečení cukroví použít třeba avokádo. „V něm najdete jen zdravé tuky a spoustu vlákniny, vitamíny C i E a k tomu ještě důležité prvky jako hořčík, železo a fosfor,“ říká výživová poradkyně Věra Burešová. Stejně tak můžete klasickou bílou mouku nahradit alternativou – třeba oříškovou, mandlovou nebo pohankovou moukou. Jsou bezlepkové, plné vlákniny a obsahují spoustu vitamínů a minerálů. A co místo cukru? Med!
- 2.
Zdravější salát i řízky
Bramborový salát je klasikou na štědrovečerním stole. I tuto klasiku lze ale odlehčit. „Zkuste salát bez majolky, kterou nahraďte jogurtem smíchaným s troškou olivového oleje, hořčicí, kyselou okurkou a cibulí. Pokud budete chtít salát ještě více dietní, můžete místo brambor použít tuřín – téměř zapomenutou zeleninu. Tuřín má navíc pozitivní účinky na trávení,“ říká Burešová. Při obalování kapra nebo řízků zase můžete místo strouhanky použít ovesné vločky nebo nadrcené kukuřičné lupínky.
- 3.
Suchý přípitek
Vánoce jsou časem přejídání, která končí žlučníkovými záchvaty. Myslete na to, až půjdete na oslavu. Doma si dejte lehký základ, abyste se na návštěvě nevrhli hladoví na vše, co stoly nabídnou. Když budete volit přípitek, zkuste suchá, lehká vína, která obsahují mnohem méně cukru než likéry a šampaňské. Ke skleničce suchého bílého vína přidejte ještě navíc i sklenku vody.
Zdroj: naturhouse-cz.cz