Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trumpová na jehlách od Blahnika potěšila nemocné děti. V oblibě se ale propadá

Autor: Darina Jíchová - 
14. prosince 2018
13:00

První dáma Spojených států Melania Trumpová zavítala do washingtonské dětské nemocnice. Malým pacientům přečetla pohádku a snažila se je rozveselit a nabudit správnou vánoční náladu. Sváteční tématice podřídila i své oblečení a obuv, vzor jejích červenobílých lodiček připomínal oblíbené cukrové hůlky, které děti i dospělí milují. Přestože Trumpová zářila, její „hvězda“ upadá. Oblíbenost první dámy podle stanice CNN v posledních týdnech klesla o 11 procent.

V jehlách za necelých 22 tisíc korun od značky Manolo Blahnik si Trumpová vyrazila za dětmi do nemocnice, kromě vánoční nálady s sebou přinesla i dárky pro malé pacienty, četla jim z pohádkové knížky Ozdobička Oliver, jedná se o příběh vánoční ozdoby, která je šikanovaná.

První dáma si knihu vybrala záměrně kvůli své kampani „Buďme nejlepší!“ (Be Best), která bojuje právě proti šikaně. 

První dáma USA Melania Trumpová vyrazila na návštěvu do dětské nemocnice. První dáma USA Melania Trumpová vyrazila na návštěvu do dětské nemocnice. | Reuters

Trumpová si vyslechla i příběh zázračného miminka

S lodičkami sladila i kabát, celému modelu vévodily bílé šaty. Vánoční návštěva první dámy v nemocnici je v USA dlouholetou tradicí, kterou před 60 lety začala Bess Trumanová. Děti i jejich rodiny byly z přítomnosti Trumpové nadšené, ta se také zastavila na neonatologii. Tam si vyslechla srdceryvný příběh rodičů, jejichž syn se narodil už ve 24. měsíci těhotenství.

„Je to naše zázračné miminko,“ pochlubila se maminka Nikki Watkinsonová. Malému Graysonovi je nyní 16 měsíců a těší se dobrému zdraví. „Neuvěřitelný příběh,“ komentovala první dáma, když se dozvěděla, že Watkinsonová rodila v autě svého manžela, sněhová bouře je totiž uvěznila na cestě do porodnice.

Video  Eliška Kaplická na výstavě Manola Blahnika: Na jeho boty jsem si vystála frontu!  - Markéta Reinischová, Lukáš Červený, hudba: hudebnibanka.cz / Oliver Price, Vincent Webb - THE SIZZLER
Video se připravuje ...

„Jak se máte? Jak se cítíte? A co chcete k Vánocům?“ ptala se dětí Trumpová, nikdy se netajila tím, že má velmi ráda děti. Sedmiletá Abigail jí bez okolků sdělila, že by chtěla psa a že by ho pojmenovala „Mentolka“ podle oblíbeného bonbonu. Poté se Trumpová pustila do čtení, každé dítě na konci její návštěvy dostalo knihu, kterou jim první dáma podepsala. Ona od nich jako poděkování dostala květiny.

Sešup v měření popularity

Trumpová sice v nemocnici obdržela vřelé přijetí, mezi Američany však její oblíbenost klesá, ještě v říjnu se její popularita pohybovala na 54 procentech, za poslední dva měsíce ale podle průzkumu CNN klesla na 43 procent.

Propad je dost znatelný, oblíbenost Trumpové se po celý rok pohybovala nad 50 procenty, nebo jen těsně pod, v květnu dokonce vystoupala na 57 procent. Američané ocenili zvláště její sólo cestu do Houstonu, kde se po boku svých předchůdkyň a exprezidentů zúčastnila pohřbu bývalé první dámy Barbary Bushové.

Trumpová si zavařila rozhovorem

Červnový průzkum zaznamenal pokles popularity na 51 procent, na vině byla hlavně její nepřítomnost na veřejnosti. Trumpová se v tu dobu zotavovala po operaci ledvin. První dáma se od inaugurace držela stranou, často ji zastupovala Ivanka Trumpová, dcera prezidenta Donalda Trumpa z prvního manželství, což jí média vyčítala. Od své říjnové cesty do Afriky začala být ale aktivnější, Američané však její postoje neschvalují.

Video  Tonya Graves na výstavě Manola Blahnika: Botami jsem posedlá! Kolik jich má doma?  - Markéta Reinischová, Lukáš Červený, hudba: hudebnibanka.cz / Skip Peck - Open Season on Love
Video se připravuje ...

Kritiku schytala za svoje výroky v rozhovoru pro televizní stanici ABC, bylo to první interview téměř po roce mlčení. Nechala se mimo jiné slyšet, že „ženy, které někoho obviní ze sexuálního obtěžování, by měly mít pořádné důkazy“. Nepřímo se tak vyjádřila ke kauze newyorského soudce Bretta Kavanaugha, který byl před svým jmenováním do nejvyššího soudu obviněn ze sexuálního násilí. Od té doby její popularita klesá.

hackoff ( 14. prosince 2018 13:26 )

me stacilo precist jen "..podle pruzkumu CNN" a je mi jasny odkud vitr vane. CNN je tezce protiTrumpovska, takze cokoliv oni vypusti, tak to je za nejakym ucelem poskodit prezidenta a republikany. Tyhle stanici uz normalni clovek neveri ani slovo, obzvlast, kdyz jejich prispevky jsou rasisticky zamerene proti bilym americanum

Zobrazit celou diskusi