Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Politici dostanou přidáno „jen“ devět procent. Zeman s podpisem neváhal

Autor: ČTK, pal - 
14. prosince 2018
10:00

Politici si polepší a platy jim vzrostou od ledna o devět procent, normu v pátek podepsal prezident Miloš Zeman. Například poslanci a senátoři tak v příštím roce dostanou každý měsíc k základnímu platu 6500 korun navíc. Zákon se týká platů představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a europoslanců.

Platy vrcholných politiků vzrostou příští rok o devět procent. Novelu zákona v pátek podepsal prezident Miloš Zeman, informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Senát se sněmovní novelou zabýval ve středu a na sněmovní verzi nic nezměnil. Základní měsíční plat, například poslance a senátora, by se měl zvýšit o 6500 korun na 82 400 korun.

Sněmovní verze počítá s tím, že platy vrcholných politiků vzrostou zhruba o devět procent, nikoli o původně schválenou pětinu. Senát na tom nic nezměnil, novelu neschválil ani neodmítl. K přijetí návrhu na postupné navyšování platů v příštích dvou letech chyběl jeden hlas.

Platy politiků se mají podle sněmovní verze zvýšit pro příští rok pouze v návaznosti na růst průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Nezvýší se koeficient, kterým se tato mzda násobí.

Senátní hospodářský výbor doporučoval navýšení o 10,5 procenta v příštím roce. Základní plat zákonodárce by se tak zvýšil na 84 000 korun měsíčně. V přespříštím roce by činil 87 300 korun, pokud by i pro rok 2020 zůstal zachován základ pro výpočet platové základny pro příští rok. Podle předsedy výboru Vladislava Vilímce (ODS) by to zabránilo skokovému nárůstu platů politiků v roce 2020 i tomu, že Parlament bude možná koncem příštího roku platy znovu řešit.

Zákon se týká platů představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a europoslanců.

Průměrná hrubá mzda v Česku ve třetím čtvrtletí dosáhla 31 516 Kč. Nominální nárůst činil 8,5 procenta, reálný šest procent. Podle analytiků budou mzdy růst i v závěru roku silným tempem, které příští rok jen mírně zpomalí. Průměrná mzda roste nepřetržitě od roku 2014, hlavně díky dobrému vývoji ekonomiky. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Medián mezd, který představuje mzdu přesně uprostřed rozdělení hodnot mezd, činil 27 719 korun.

figuborovu ( 14. prosince 2018 18:15 )

Co moravan to kretén? navrhuje se vzdycky jednou tolik aby prosla približná půlka, ta jim vyšla.

figuborovu ( 14. prosince 2018 18:13 )

Udavte se s tím, vyžírky, škrti pro 900 k penzím když se všecho zdražuje, zmetci nenažrani

panda82 ( 14. prosince 2018 12:18 )

Jak za nic, víte jak špatně se spí na takové lavici? Jak musí Kalousek trpět, sice na té fotografii co koluje na FC,asi netrpí, kníže si aspoň podloží hlavu a to budou brát nejmíň milion/rok x 4roky to je 50milionu o které okradou voliče,

illenne ( 14. prosince 2018 12:17 )

Také jsem pro, aby jejich platy se pohybovaly pouze do výše průměrné mzdy. Podle toho, jaká bude výše průměrné mzdy, pohybovat nárust jejich platů. To, že to Zeman podepsal, to mne nepřekvapuje, co asi tak od něho je možné čekat . Přála bych této zemi jiného prezidenta . Takového, kterého by si všichni lidé mohli vážit. Takového, který bude naši zemi skvěle reprezentovat, bude inteligentní a zároveň rozumět lidu. Ne jen ježděním s početnou ochrankou po regionech. Takového, který by byl se ctí vítán v celém světě a ne jen v některých zemích .

smradlavamakrela ( 14. prosince 2018 12:14 )

Sf iňe hladový zlodejsky furt maj málo. KU rvy nenasitný budižkničemu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa