Asociace rizikovost Vánoc vyhodnotila podle dotazníku, kterého se zúčastnilo 1000 lidí s dlouhodobými respiračními problémy. Jeden ze 14 účastníků uvedl, že skutečně měl v minulosti během Štědrého dne, vánočního večírku nebo na Silvestra problém spojený s astmatem.

Lékaři z asociace to dávají za vinu faktu, že během Vánoc jsou lidé ve zvýšené míře vystaveni alergenům, které obvykle astmatické záchvaty způsobují. Jde například o plísně skryté v jehličnanech, které si člověk přinese domů nákupem živého vánočního stromečku. Problém ale může způsobit i umělý stromek, který celý rok leží ve sklepně nebo na půdě a zanese se prachem - právě prach patří mezi časté dráždivé částice.

Dalším rizikovým faktorem je kouř. Mnoho domácností si o Vánocích zapaluje doma svíčky, ale přemíra dýmu může astmatiky podráždit. Ještě horší je krb, kde se pálí reálné dřevo nebo kouření.

Nebezpečí skýtá také jídlo a pití. Jeden z pěti astmatiků je citlivý na nějakou složku, která se běžně objevuje v potravinách, nejčastěji pak na siřičitany. Ty jsou čím dál častější přísadou červených vín, ze kterých se o Vánocích vaří svařené víno. Obsahují je rovněž uzeniny nebo sušené ovoce, další pochutiny, které se o svátcích objevují.

Zkažené Vánoce kvůli živému stromku

Jaké dýchací problémy mohou Vánoce způsobit, na vlastní kůži zažila Vanessa Brett-Davey z Británie. Utrpěla astmatický záchvat poté, co si pořídila živý vánoční stromeček. „Hned jak jsem ho dozdobila, jsem začala hrozivě kašlat a nemohla jsem dýchat,“ vyprávěla Vanessa, co se jí přihodilo.

„Mé symptomy byly horší a horší, v noci jsem se probouzela úplně bez dechu a musela jsem použít svůj nouzový inhalátor. Bála jsem se chodit spát, protože jsem věděla, že budu celou noc sýpat,“ pokračovala žena.

Nakonec se jí podařilo najít příčinu svých potíží, trvalo to ale několik dní. „Mé astma bylo zcela vymknuté z kontroly, inhalátor jsem musela používat desetkrát za den. Měla jsem ovšem podezření, že za to mohl náš vánoční stromeček, a když ho můj manžel vyhodil, cítila jsem se najednou mnohem lépe,“ popsala Vanessa, jak její boj skončil.

Astma jako čím dál častější nemoc

Astma je trvalý zánět dýchacích cest, který se obvykle projeví v raném dětství, občas ale i v dospělosti. Pacienti lapají po dechu, kašlou. Tyto problémy zhoršují různé alergeny a tzv. triggery, kterým by měli astmatici vyhýbat. Jde například o kouření nebo procházky v přírodě při pylové sezóně. Naopak pomáhá častý úklid, utírání prachu a výměna lůžkovin.

Onemocnění nelze vyléčit, je ho ale možné pomocí léků utlumit. Existují i případy, kdy při dodržování léčby projevy zcela vymizely. Stejně tak ovšem existují případy, kdy lidé při astmatickém záchvatu zemřeli.

V Česku nemocí trpí zhruba deset procent dětí a pět procent dospělých. Jejich počet se každoročně zvyšuje. Celosvětově jde o stamilióny lidí.

Fotogalerie
18 fotografií