Loučka byl po telefonátu vystresovaný. Okamžitě vytáhl ze skříňky revolver a spěchal za rodinou. Věděl, že v domě jsou kromě jeho přítelkyně už jen tři jejich malé děti, dále tělesně postižený chlapec a nemohoucí babička. On i jeho přítelkyně volali na policii. Policisté z nejbližší služebny ale právě zasahovali jinde. Nemohli proto okamžitě přijet.

Agresora neznal

Drama se odehrálo 8. června 2015 po páté hodině odpoledne v Nemoticích na Vyškovsku. Když Loučka k domu přijel, útočník právě odjížděl. „Chtěl jsem vědět, proč na nás útočil a jel jsem proto za ním. Když zastavil, křičel jsem na něj, že jsme mu nic neudělali, ať nás nechá na pokoji,“ uvedl Loučka.

To ale ve svalnatém agresorovi vyvolalo další výbuch násilných emocí. „Dostal jsem velký strach. Ten chlap byl opravdu hrozivý. Říkal jsem mu ať stojí, pak jsem postupně čtyřikrát varovně vystřelil do vzduchu. Pátou kulkou jsem ho trefil do nohy, abych ho zastavil,“ popsal Blesku drama Loučka.

Soud chování Loučky chápal

Případem se zabýval nejprve okresní soud ve Vyškově. Loučkovi udělil podmíněný trest na 12 měsíců se zkušební dobou na 18 měsíců. Nemajetkové odškodnění útočníka ve výši 50 114 korun odmítl v plné výši. To se ale postřelenému, z něhož se vyklubal recidivista s násilnou trestnou minulostí, nelíbilo. Prostřednictvím obhájce podal odvolání.

Dramatem se tak ve čtvrtek zabýval krajský soud v Brně. „Obžalovaný se dopustil ublížení na zdraví z omluvitelných pohnutek. Podmíněný trest je tedy přiměřený,“ uvedla soudkyně Helena Černá.

Musí mu platit

Poté Černá pokračovala: „Okresní soud ale nepřihlédl k faktu, že má poškozený zákonný nárok na náhradu nemajetkové újmy. Vzhledem k tomu, že situace vznikla následkem jeho chování, byl minimálně z poloviny za škodu spoluzodpovědný. Přiznává se mu tedy náhrada poloviny z žádané částky 50 114 korun, tedy 25 057 korun,“ kterou mu musí obžalovaný uhradit,“ upřesnila soudkyně. Proti rozsudku už není odvolání.

VIDEO: Některým lidem stačí k vyvolání agrese málo.