Dá se podle raw stravy i bezpečně hubnout? Tohle si ale musíte hlídat!

Dá se podle raw stravy i bezpečně hubnout? Tohle si ale musíte hlídat!
16. prosince  2018 
 06:00

Příznivci vitariánství, neboli raw stravy, konzumují hlavně potraviny, které jsou rostlinného původu a které nejsou upravené teplotou vyšší než dvaačtyřicet stupňů Celsia. Syrová strava může přinést spoustu výhod, třeba tu, že při ní nejspíš dost zhubnete a udržíte si váhu na optimální úrovni. Více se dozvíte v knize Jitky Adamové Raw pro zdraví a krásu, kterou vydalo nakladatelství SmartPress.

Pokud už delší dobu přemýšlíte o nějaké zásadní změně ve stravování nebo bude jedním z vašich novoročních předsevzetí zhubnout, a koketujete s myšlenkou právě raw stravy, bude dobré se o ní hodně dozvědět. Autorka Jitka Adamová tu svou cestu k živé stravě našla a nemůže si ji vynachválit. V knize, kterou vydal SmartPress, najdete pozitiva téhle stravy, tipy, co jíst a naopak co raději nejíst, jaké druhy ovoce jsou vhodné a jak vykouzlit i ze zeleniny zábavnou záležitost.

Raw pro zdraví a krásu
Autor: SmartPress

Ona sama tvrdí, že živá strava dodá tělu dostatek energie, že není potřeba ji přisolovat a že díky ní získáte nové pocity z jídla i vlastního těla. Pravděpodobně i zhubnete a získanou váhu si pak udržíte na optimální úrovni. Ušetříte taky čas a energii, kterou byste museli investovat do vaření. Odpůrci raw stravy tvrdí, že díky tomu, že se potraviny například nepasterizují, hrozí riziko bakteriální infekce.

Výživová terapeutka Lada Nosková zase varuje před jednostranností jídelníčku. Podle ní tělu chybí široké spektrum všech mikroživin, a především plnohodnotných bílkovin, vápníku a vitaminu B12. Pravdou je, že v raw stavě jsou skutečně zdroje B12 omezené a je potřeba volit vhodné potravinové doplňky nebo zvýšit konzumaci potravin, které béčko obsahují, jako je brokolice, mák, kvašená zelenina, mořské řasy či divoce rostoucí byliny.

V knize vás ovšem autorka Jitka Adamová přesvědčí o tom, že i veganská strava může být plnohodnotná, jen je nutné hlídat si všechny živiny. Pokud jde o bílkoviny, ty najde vitarián nejen v menším množství v ovoci a zelenině, ale především v luštěninách a oříšcích. Luštěniny se dají naklíčit a pak konzumovat. „Ve skutečnosti nepotřebujeme zdaleka tolik bílkovin, kolik jíme běžně. A už vůbec ne tolik, kolik doporučují vysokoproteinové diety. Při nich sice zhubnete, ale přemíra masa a mléčných výrobků zatíží ledviny,“ říká Jitka Adamová.

Jídelníček na zkušební týden (všechny recepty najdete v knize)

První den

Snídaně: Ovocný salát s mákem

Oběd: Jemná celerová polévka, raw hamburger s hranolky

Večeře: Marinovaná červená řepa s polníčkem

Druhý den

Snídaně: Ovocný krém s chia semínky

Oběd: Brokolicová polévka, plněné žampiony

Večeře: Pizza

Třetí den

Snídaně: Barevný ovocný salát

Oběd: Česneková polévka s mandlovým mlékem, brokolicové krokety

Večeře: Raw waldorfský salát

Čtvrtý den

Snídaně: Ovocný krém

Oběd: Kulajda s houbičkami Shiitake, vánoční salát

Večeře: Raw hamburger

Pátý den

Snídaně: Banánové lodičky

Oběd: Karotková polévka, květákový kuskus

Večeře: Hruškový salát

Šestý den

Snídaně: Pohanková kaše s ovocem a oříšky

Oběd: Kari polévka s piniovými oříšky, cuketové špagety

Večeře: Barevný vitaminový salát

Sedmý den

Snídaně: Vločková kaše s jablky, rozinkami a goji

Oběd: Mrkvové suši

Večeře: Rolky s tahini omáčkou

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji