Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Honza dobyl hakisákem svět. Pamatujete na pogy, čůrací panenku a další retro?

Autor: Nikola Forejtová - 
16. prosince 2018
06:40

Hakisák, pogy, čůrací panenka a sběratelské kartičky hokejistů nebo pokémonů. Zábava 80. a 90. let zdaleka nepatří jen do vzpomínek a řada z her se postupně vrací na výsluní. Třeba panenky Baby Born jsou rok od roku dokonalejší a vymazlenější. „Hakisák je pro mě ten „X“ faktor, díky kterému by nikdy nemohlo fungovat vše, čím se teď živím a co mě baví,“ řekl vícenásobný mistr světa ve Freestyle footbagu Jan Weber (32), tedy v počeštělém hakisáku.  

Pro někoho občasná zábava v parku, pro někoho vstupenka pro budoucí povolání. Hakisák do Čech pořádně doskákal až v roce 1998, tedy 26 let po svém vzniku v USA. „Já se k němu dostal na střední škole v roce 2001, když mi bylo 15 let a tehdy to bylo velmi populární,“ řekl Blesk Zprávám Weber, který se díky hakisáku dostal k freestyle fotbalu, který mu teď vydělává na živobytí.

Malý látkový míček plněný pískem nebo zrníčky rýže býval oblíbenou zábavou především v parku nebo školních hřištích. „Kdo s ním uměl, byl středem pozornosti. Já jsem během několika měsíců předhonil i kluky, kteří s tím kopali 2 roky, a tak jsem se rozhodl tomuto sportu věnovat závodně,“ svěřil se se svým začátek Weber.

Už v roce 2002 skončil na druhé příčce vedlejších disciplín na MS v San Francisku a postupně se pro něj stalo vystupování a soutěžení prioritou. „Vystupování bylo jedinou možností, jak se tímto sportem uživit. Později jsem se trochu proslavil díky televizní soutěži v roce 2010 a podařilo se mi hakisák opět trochu dostat na světlo světa,“ vypráví Weber, jenž se v současnosti živí vystupováním a trénováním mladých nadějí nejen ve freestyle footbagu ale také ve freestyle fotbalu.

Zájem o Hakisák bohužel v roce 2015 hodně poklesl, dříve nás na MS soutěžilo kolem tří set, dnes je to spíš třicet,“ dodává Weber a poukazuje tak na smutnou křivku oblíbenosti tohoto malého nenápadného míčku, se kterým lze udělat i impozantní vystoupení. Weber má doma nad krbem 7 titulů mistra světa (3 za jednotlivce) a 5 titulů mistra Evropy.

Baby Born jde stále na dračku

Pokles popularity zasáhl i Pogy. Hra založená na trefování se tzv. kiny (házítky) do komínků s Pogy vznikla ve 30. letech na Havaji. Svůj název získala díky ovocnému džusu POG, jehož víčka se dříve užívala ke hře. Dříve oblíbená kratochvíle i sběratelská vášeň je dnes téměř zapomenuta.

Na internetových aukcích seženete celou sběratelskou sadu o sto kusech za necelou pětistovku. Přihazuje jen málokdo, takže šance na obnovení nostalgie pomocí sběratelské edice je relativně vysoká. Dnes se snaží svoji reputaci získat zpět díky mobilní hře. Takovýto návrat ve virtuálním světě zažilo i Tamagotchi.

Co jde ale pořád na dračku, je Panenka Baby Born. Neustálé doplňování předmětů k čůrací panence dodává na atraktivnosti a dnes seženete i modrou panenku místo klasicky známé růžové. Ta současná už ale zdaleka nepřipomíná první panenky tohoto druhu. Zatímco ty původní čůraly a uměly pár základních slov, dnešní se prodávají „vymazlené“ mnohem víc.   

 

Zobrazit celou diskusi