Podnikající matky trápí složité zákony, málo peněz, času i podpory od rodiny

Zakladatelka BabyOffice Hana Krejčí s dětmi
Foto: Baby Office
Sdílej na facebooku
12. prosince  2018 
 13:07

Mnoho žen se chce ještě na mateřské dovolené pustit do podnikání, ale skloubit práci s rodinou není jednoduché. Podle klientek Baby Office, pražského coworkingového centra s miniškolkou, které funguje už pátým rokem, jsou podmínky pro pracující maminky stále lepší, ale kazí je například složitá legislativa.

„V roce 2012 jsme byly ve stejné situaci jako většina žen na mateřské dovolené, které by kromě péče o děti také rády podnikaly. A tak jsme se rozhodly vyřešit nejen svůj problém, ale zároveň vytvořit projekt, který by rozjezd podnikání usnadňoval.

Založily jsme coworkingové centrum s miniškolkou v pražské Krči. Naším cílem bylo umožnit maminkám v klidu pracovat ve sdílené kanceláři, zatímco bude o jejich děti dobře postaráno v miniškolce v sousední místnosti,“ vzpomínají na začátky projektu Baby Office jeho zakladatelky Pavlína Bandrowská a Hana Krejčí.

V letech 2013-2014 byl součástí projektu i vzdělávací cyklus pro ženy na mateřské a rodičovské dovolené, nebo krátce po jejím skončení. Vzdělávání bylo zdarma, financované z evropských dotací. Kurzů se zúčastnilo okolo 200 žen, z nichž téměř 90 % uvažovalo o podnikání. Podle průzkumů, které si nyní po 5 letech činnosti Baby Office udělaly zakladatelky centra, začala nakonec podnikat více než polovina z nich. Zajímavé jsou ovšem i důvody, které uvádějí ženy, jež se podnikání zřekly.

Nedostatek sebedůvěry, nejistota výdělku

„Mezi uváděné důvody, které nejčastěji bránily maminkám na mateřské začít podnikat, patřil například strach z nových věcí a z možného neúspěchu, nedostatek sebedůvěry, nejistota výdělku, některým chyběl i nápad na podnikání, jindy zvítězila nad touhou po podnikání nabídka dobrého zaměstnání.

Ovšem největší překážky na cestě k podnikání na mateřské, které ženy často jmenovaly, byly čtyři, a to: složitá legislativa, nedostatek financí, žádná nebo minimální podpora od rodiny a málo času na podnikání,“ informuje o výsledcích zajímavého průzkumu Hana Krejčí.

Jedním z hlavních důvodů, proč se už před pěti lety ženy pouštěly do podnikání, byl nedostatek flexibilní práce. Tento problém se podle více než poloviny dotázaných žen daří pomalu zlepšovat, stejně tak se pozitivně mění i přístup zaměstnavatelů k zaměstnávání maminek, i když stále je mnoho těch, kteří vnímají maminky spíše jako zdroj komplikací (mateřská a rodičovská dovolená, poté nemoci dětí a další povinnosti související s chodem rodiny). Hodně přitom samozřejmě záleží na tom, v jakém odvětví se žena pohybuje, a jaká je firemní kultura společnosti, kde pracuje. Jako pozitivní vnímají maminky i lepší dostupnost zařízení péče o děti. Ale jen 43 % z dotázaných žen se domnívá, že společnost je k maminkám malých dětí tolerantnější.

Babičky už nejsou to, co bývaly

„Dotázané ženy většinou uváděly pozitivní změny. Z jejich odpovědí vyplývá, že na podnikající a pracující matky se pohlíží s větším respektem než před 5 lety, ženy mají kolem sebe více příkladů úspěšných podnikatelek. Zlepšila se možnost otcovské dovolené, firmy nabízejí home-office a flexibilní úvazky. Současná situace na trhu práce nutí firmy přizpůsobit se. Výhodou je i podpora od státu v podobě školkovného až do výše 12 200 Kč za rok 2018, nově vznikající zařízení péče o nejmenší děti i baby-friendly firmy, které nabízejí hlídání dětí. Navíc vznikla řada organizací, které pomáhají maminkám s uplatněním na trhu práce,“ uvádí Hana Krejčí, ale zmiňuje i negativa.

Na prvním místě mezi kritizovanými překážkami komplikujícími ženám-maminkám podnikání patří stále složitější legislativa. Ovšem ani role babiček není podporující, jak tomu bylo dříve. Je to dáno i tím, že ženy mají děti později, proto jsou i babičky ve vyšším věku, kdy je pro ně obtížnější s dětmi pomáhat nebo o ně pravidelně pečovat. A jak se zdá, stále přežívají předsudky, že by žena neměla pracovat, pokud má malé dítě. Maminky, které chtějí být úspěšné a zároveň mít spokojenou rodinu, to tedy zatím v naší společnosti nemají lehké a existují ještě velké rezervy v možnostech, jak jim podnikání usnadnit.

Baby Office vznikl v roce 2012. Fungování coworkingového centra s miniškolkou se ukázalo být bez dotací neudržitelné. Zakladatelky se rozhodly jít cestou vlastního podnikání bez dotací. Hlavní činností je nyní pořádání akcí pro rodiny, ať už pro firmy, nebo veřejnost, jako jsou rodinné dny (Family Day), dětské dny, Mikulášské apod. Ve firmách se starají o děti o prázdninách nebo volných dnech a zajišťují provoz dětských koutků. Na akcích také zajišťují mobilní dětské koutky, které poskytují rodičům zázemí pro nejmenší děti. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku