Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plyn na burzách zdražuje: Pocítíme to na vyúčtování?

  • Autor: ula,Jana Poncarová - 
    13. 12. 2018
    05:35

    Závěr roku se vždy nese ve znamení nových cen elektřiny a zemního plynu. Zatímco elektřina zdražuje, zemní plyn zatím dodavatelé drží na uzdě, i když na burzách jeho cena roste. Distribuce plynu naopak lehce zlevnila. Poznáte to na faktuře?

  • 1.Konec levných energií

    Letošní rok udělal definitivní tečku za levnými energiemi. Zdražuje elektřina a postupně se k ní přidává i plyn. Obě energie jsou navázané na uhlí. A právě v tom je zakopaný pes. Z plynu se totiž podobně jako z uhlí vyrábí elektřina, a to v paroplynových elektrárnách. „Když roste cena elektřiny z uhlí, relativně atraktivnější se stává její produkce z plynu. To ovšem zvyšuje poptávku po plynu, a tedy jeho cenu. Takže nakonec zdražuje i plyn,“ uvedl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

    Zemní plyn je zároveň navázaný na ropu a citlivě reaguje na její cenové výkyvy. I když cena ropy v posledních týdnech kolabovala (barel ropy Brent se propadl během šesti týdnů z 85 na 63 dolarů), cena plynu vylétla nahoru z původních 3 dolarů za objemovou jednotku na současných 4,5 dolaru.

    Plyn na burzách zdražuje. Pocítíme to na vyúčtování? Plyn na burzách zdražuje. Pocítíme to na vyúčtování? | Profimedia

  • 2.Zdražení povolenek

    K tomu je třeba započítat ještě emisní povolenky, které musí teplárny nebo elektrárny nakupovat. Ty za rok zdražily o téměř 160 procent. „Cena povolenek v Evropě rapidně vzrostla vlivem změny předpisů. Při nynější ceně povolenek je již ve většině případů rentabilní zavírat uhelné elektrárny a přestavovat je na plynové nebo uhelno-plynové. Tento posun by do budoucna mohl způsobit růst poptávky po zemním plynu. Rostoucí cena zemního plynu velmi pravděpodobně odráží i toto očekávání,“ dodal Štěpán Křeček, hlavní ekonom společnosti BH Securities.

    Plyn na burzách zdražuje. Pocítíme to na vyúčtování? Plyn na burzách zdražuje. Pocítíme to na vyúčtování? | Profimedia

  • 3.Zdražení plynu částečně ponesou dodavatelé

    Narůstající ceny zemního plynu si všimli i dodavatelé, kteří ho prodávají českým firmám a domácnostem. „Zemní plyn na velkoobchodních trzích pozvolna zdražuje od dubna 2016, strmě pak od února letošního roku. Pokud se růstový trend zachová, pak se projeví i na cenách pro koncové spotřebitele. Vzhledem k vysoké konkurenci na trhu dodavatelů se dá ale přepokládat, že zákazníci jej nepocítí v plné míře, část nákladů ponesou sami dodavatelé,“ sdělila Hana Novotná z Bohemia Energy.

    Ceny na uzdě zatím drží největší dodavatel plynu v České republice, společnost Innogy. „Momentálně velmi intenzivně sledujeme vývoj cen na burzách a zvažujeme další postup. Jednotliví hráči na energetickém trhu už zdražili nebo právě zdražují. Zatím se nám oproti konkurenci dařilo držet stabilní ceny plynu i elektřiny pro domácnosti. Poslední rok však ceny zemního plynu i elektřiny dramaticky rostou. My v tuto chvíli analyzujeme situaci a kalkulujeme jednotlivé scénáře,“ vysvětlil tiskový mluvčí Pavel Grochál.

    Chcete ušetřit za plyn? Chcete ušetřit za plyn? | archiv Blesku

  • 4.Fixujte ceny!

    Zákazníkům, kteří se chtějí vyhnout výrazným cenovým výkyvům, dodavatelé doporučují fixovat si ceny. „Zejména v posledních měsících o fixace registrujeme zvýšený zájem. Zákazníci o růstu cen energií na burzách vědí z médií a chtějí se proti němu zajistit. U Innogy už má takzvaně zafixováno více než 50 procent všech našich zákazníků,“ dodal Pavel Grochál.

    Je třeba podotknout, že spolu s fixací ceny energií dostávají zákazníci také smlouvy na dobu určitou, a to na několik let - nejčastěji na dva roky. Tyto smlouvy nekončí dobou, na níž byly sjednány, ale zpravidla se automaticky prodlužují. Vypovědět je proto může být komplikované.

    Video  Mistryně úspor: Věra má skvělé triky, jak ušetřit za topení i vodu  - Andrea Ulagová, Jan Brunclík, Petr Soukup
    Video se připravuje ...

  • 5.Distribuce plynu lehce zlevnila

    Do výsledné ceny zemního plynu promlouvají i regulované položky, které nejsou v kompetenci dodavatelů, ale každý rok je stanovuje Energetický regulační úřad. Domácnosti a menší podniky se mohou těšit na nižší ceny, a to v průměru o 2,48 procenta. Při zprůměrování všech typů odběru bude pokles nejvýraznější na distribučním území E.ON Distribuce, a to o víc než 5 procent.

    „Regulované ceny související s dodávkou plynu pro rok 2019 jsou významně ovlivněny především výší korekčních faktorů, které vznikly neočekávaně dlouhou zimou v minulém roce, a tím pádem zvýšenou spotřebou plynu. Provozovatelé plynárenských sítí z důvodu vyšší skutečné spotřeby plynu, než byla plánována, vybrali od zákazníků více prostředků, než bylo úřadem stanoveno,“ vysvětlila pokles cen Petra Grigelová, ředitelka Odboru regulace plynárenství ERÚ.

    Regulované poplatky tvoří v celkové ceně zemního plynu kolem 24 procent, domácnosti proto mírné zlevnění na výsledných platbách spíše nepocítí. „Jedná se o změny s minimálním dopadem na koncové ceny,“ uzavřela Hana Novotná.

    Další zajímavé informace najdete na portálu FinExpert.cz

    Plyn zdražuje: Pocítíme to na vyúčtování? Plyn zdražuje: Pocítíme to na vyúčtování? | Shutterstock

     

     

Zobrazit celou diskusi