Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mayovou čeká boj o důvěru ve vlastní straně. Brexit ji může politicky zničit

Aktualizováno -
12. prosince 2018
10:15
Autor: ČTK - 
12. prosince 2018
09:00

Britské premiérce Therese Mayové, která kvůli brexitové dohodě s Evropskou unií čelí na domácí politické scéně tvrdé kritice, hrozí pád. Poslanci z její Konzervativní strany totiž zahájili proces, ve kterém chtějí Mayové vyslovit nedůvěru jako lídryni strany, což by v konečném důsledku znamenalo i konec její vlády. Hlasování se podle agentury Reuters uskuteční dnes mezi 19:00 až 21:00 SEČ. Mayová nyní každým okamžikem vystoupí s prohlášením.

Jako krvelační supi nad premiérkou Mayovou krouží konzervativci, kteří podle posledních zpráv shromáždili dostatečnou podporu, aby mohlo proběhnout hlasování o nedůvěře. Pokud by přišla o post lídryně Konzervativní strany, vedlo by to až k pádu celé její vlády.

Mayová ale podle vlastních slov nehodlá ustoupit tlaku svých straníků, kteří ji kritizují za brexitovou dohodu. Považuje dohodu za dobrou a věří, že o důvěru večer nepřijde.

„Změna v čele Konzervativní strany by ohrozila budoucnost celé země. Nový lídr by neměl čas na další vyjednávání, jeho první krokem by muselo být pozdržení brexitu nebo odvolání článku 50,“ prohlásila Mayová. Dodala, že ruší dnešní plánovanou cestu do Dublinu, na které měla o brexitu hovořit s premiérem Leem Varadkarem.

„Jsem odhodlaná práci dokončit,“ řekla ministerská předsedkyně. Mayová vyzvala Konzervativní stranu k jednotě a umírněnosti, neboť strana má povinnost pracovat ve prospěch země a splnit výsledek referenda, ve kterém Britové v červnu 2016 hlasovali pro odchod z EU. 

Mayová se nemůže divit

Graham Brady, předseda vlivného konzervativního klubu v Dolní sněmovně, který je znám pod názvem Výbor 1922, potvrdil, že již obdržel potřebný počet dopisů od nespokojených konzervativních poslanců. Aby byl proces vyslovení nedůvěry Mayové jako lídryni strany spuštěn, je k tomu potřeba souhlas nejméně 48 konzervativních poslanců.

Brady řekl, že Mayová se nynějšímu vývoji nemůže divit. Uvedl, že 48 dopisů obdržel v úterý a že ještě v úterý večer s premiérkou telefonicky hovořil. Dodal také, že v 18:00 SEČ chce Mayová promluvit k poslancům jeho klubu.

S vyslovením nedůvěry se může posunout i brexit

Britský ministr spravedlnosti David Gauke prohlásil, že pokud Mayová skončí, bude nutné odchod Londýna z EU pozdržet. Odluka se řídí článkem 50 lisabonské smlouvy o fungování EU a podle verdiktu Soudního dvora EU může Británie jednostraně brexit odvolat, případně ho ve shodě s dalšími unijními státy odložit.

Mezitím Mayovou podpořila řada ministrů i poslanců, například ministr životního prostředí Michael Gove, Gauke či ministr obchodu Greg Clark.

„Mayová má mou plnou podporu. Během vyjednávání o brexitu kladla zájmy Británie vždy na první místo,“ napsal na Twitteru poslanec David Livington, a přidal se tak k dalším konzervativcům, kteří se postavili za Mayovou. „Hlasování o nedůvěře je to poslední, co potřebuje,“ dodal ministr pro Skotsko David Mundell.

Když si Mayová důvěru neudrží, bude pro ni neudržitelné dál zastávat úřad ministerské předsedkyně. Pokud ale hlasování ustojí, bude to podle analytiků znamenat posílení její pozice. Na základě nynějších pravidel by totiž konzervativci v takovém případě příštích 12 měsíců nemohli hlasování o nedůvěře opakovat. Aby byla Mayová svržena, muselo by proti ní hlasovat 158 ze 315 konzervativních poslanců, připomíná agentura Reuters.

Kandidáti na post lídr konzervativců

Kdo by mohl Mayovou v čele konzervativců vystřídat? Silným kandidátem je podle všeho současný ministr vnitra Sajid Javid, který už několikrát vystoupil proti politice Mayové. S premiérkou se rozchází například v problematice migrace. Dobrou výchozí pozici má exministr zahraničí Boris Johnson nebo exministr pro brexit Dominic Raab.

Mezi favority je také ministr zahraničí Jeremy Hunt nebo další exministr pro brexit David Davis. Mnozí konzervativci by prý ve vedení viděli radši Davise než Johnsona, Davis je podle nich „bezpečnější volba“. Ve straně je oblíbená také exministryně vnitra Amber Ruddová. Černým koněm je méně známá politička Penny Mordauntová.

kukuku ( 12. prosince 2018 09:22 )

Šílené feministky vyslovují názory jako třeba Olga Sommerová "je jasné, že žen ve funkcích je málo". Intelektuální výbava těchto dam končí na úrovni procentuálního počtu, jímž toto trvzení dokládají. Při reálném posouzení, jaká paseka zůstává po političkách po ukončení jejich působení (T.Mayová, A.Merkelová, u nás Valachová, Součková, Parkanová...) by měly být ženské z politiky vymeteny kompletně, protože nedokážou zásadně domyslet zrůdné dopady, které mají jejich rozhodnutí pro budoucnost.

Zobrazit celou diskusi