Staronová starostka částí Vinohrad, Nového Města, Nuslí a celého Vyšehradu díky navázání na předchozí roky ujistila, že na radnici nehodlá zavádět žádnou revoluci. Naopak chce pokračovat v nastaveném vývoji, který přinesl například možnost vyřizování části agendy obyvatel z domova, rozšiřovat se bude digitalizace služeb.

„Nechceme tu dělat překotné změny, aby se Praha 2 vylidnila do satelitů a aby bylo z „Dvojky“ město duchů. Chceme, aby to byla žijící a tepající čtvrť, žádný skanzen. Rádi bychom, aby tu lidé dál pracovali, bydleli, chodili se bavit, poseděli u kávy, zacvičili si,“ nastínila již nastolený trend pro Blesk.cz Jana Černochová.

Pyšná je na zrušení automatů

Na otázku, na co je starostka Prahy 2 skutečně pyšná, odpověděla Jana Černochová bez rozmýšlení. „Zrušení heren. Rozhodla jsme se, že v naší městské části nebude jediný automat. Trvalo to dlouho, na můj vkus až moc dlouho. Prosadila jsem změnu loterijního zákona, stála jsem si za rozhodnutím, že chceme nulu,“ uvedla starostka.

Tou dobou se Janu Černochovou snažily kontaktovat různé společnosti, které argumentovaly tím, že zákazem připraví obyvatele Prahy 2 o peníze. „Možná jsme tím o finance přišli, ale na druhou stranu se nám to několikanásobně vrací. Všichni podnikatelé na ,dvojce' mají jistotu, že vedle jejich krásného krámku, restaurace, butiku nebo kavárny nevznikne herna. Věřím tomu, že to lidé oceňují,“ sdělila své stanovisko starostka. Z Prahy 2 celkem zmizelo všech 104 heren s téměř tisícovkou výherních automatů.

Co jí vadí?

Šéfce Prahy 2 ze všeho nejvíc vadí vandalismus. „Mrzí mě, že si neumíme vážit toho, co máme. Zrekonstruujeme krásně park, umístíme nový mobiliář a hezké veřejné osvětlení. Neuplynou ani dva týdny a někdo si na vybavení začne kompenzovat svůj životní mindrák. Myslím si, že se v tomto ohledu musíme obecně jako lidé ještě hodně naučit,“ řekla Černochová.

V souvislosti s tímto tématem nyní v Praze 2 probíhají také jednání s některými živnostníky, kteří dělají nepořádek u nádob na tříděný odpad pro obyvatele. Mají totiž povinnost zaplatit si vlastní nádoby, ne všude se ale toto pravidlo dodržuje. Úřad podle starostky zatím situaci řeší „po dobrém“, pokud ale nedojde ke zlepšení, bude nezbytné přistoupit k finančním sankcím.

Má na starosti školství

Jana Černochová má v rámci působení na radnici na starosti zejména otázku školství. Vzhledem k historickému vývoji Prahy 2 je modernizace jednotlivých vzdělávacích zařízení obtížnější. „Jsme památková zóna, nemáme, kde stavět,“ uvedla starostka, podle které se ve zdejších školách využívá opravdu každé místo od sklepa až po půdu.

V Základní škole Slovenská se z těchto důvodů půda rekonstruovala, vznikla také nová jídelna v přístavku ve vnitrobloku školy v Kladské ulici. V současnosti vzniká projekt na rekonstrukci půdy ve škole v ulici Na Smetance, kde se chystá také multifunkční hřiště.

V předvánočním čase Janu Černochovou čeká setkání s policisty a hasiči, které Praha 2 pořádá ve středu 12. prosince. Jde o každoroční poděkování za jejich práci, jehož se Jana Černochová zúčastní už podvacáté. Den před Štědrým dnem pak pojede obdarovat dva psí útulky, na které v současnosti probíhá veřejná sbírka na náměstí Míru.