Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslance čeká boj o zdanění restitucí. „Druhá krádež,“ zuří opozice a chystá žalobu

Autor: Matěj Pálka - 
12. prosince 2018
05:25

Česko se přiblížilo ke zdanění církevních restitucí. Komunistům se povedlo sehnat dost podpisů pro svolání mimořádné schůze Sněmovny. Zdaněním náhrad ve druhém čtení se bude zabývat ve čtvrtek. KSČM je optimistická a věří, že se jí zdanění povede prosadit. Proti se ostře staví především pravicová opozice a také Piráti. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek už předem pro Blesk Zprávy avizoval, že pokud poslanci zdanění schválí, podá žalobu k Ústavnímu soudu.

 

Zákon o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi byl schválen za vlády Petra Nečase (ODS). Počítal s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávaly, pak mají církve během 30 let získat 59 miliard, navyšovaných o inflaci

Stát by zdaněním mohl podle zdůvodnění KSČM získat každoročně zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard korun, které církvím posílá.

Pro zdanění církevních restitucí bude kromě komunistů zřejmě hlasovat i vládní koalice a možná také SPD. ČSSD měla zdanění církevních restitucí ve svém programu už v roce 2013, hnutí ANO nebylo v názoru jednotné, nicméně komunisté si zdanění „vymínili“ výměnou za podporu Babišovy vlády... 

„Ve vládě Bohuslava Sobotky se nám bohužel tuto věc nepodařilo prosadit, jelikož jsme byli ve vládní koalici s KDU-ČSL. Dnes už ale nic nebrání tomu, aby bylo zdanění církevních restitucí prosazeno,“ uvedl pro Blesk Zprávy předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Opozice se zdaněním církví naopak jednoznačně nesouhlasí. „Od čtvrtečního jednání očekávám diskusi plnou demagogie, politických proklamací a střetu dvou světů. V tom mém se nezdaňují věci, které někdo ukradl, zničil, vrátil,“ řekl Blesk Zprávám Vít Rakušan (STAN).

Vládní návrh nepodpoří ani Piráti. „Církevní restituce byly naprosto nutné a to, jak a kdy proběhly, je hlavně o selhání státu, který za 20 let jednání nic nevyjednal,“ je přesvědčená Lenka Kozlová (Piráti). I ona očekává dlouhé jednání a obává se, že tandem ANO, KSČM a ČSSD se rozhodne pro zdanění církví.

Bude z toho ostuda Sněmovny, míní Benda

„Očekávám, že to bude schváleno a většina poslanců podpoří již druhou krádež vůči církvím. To, že pro to bude většina, ještě neznamená, že to není ohavné,“ rozcupoval návrh Miroslav Kalousek (TOP 09).

Sám prý je připravený k podání ústavní žaloby, ale přišlo by mu vhodnější, aby ji podali „poškození“ smluvní partneři České republiky, což je 15 křesťanských církví a federace židovských náboženských obcí.

Jednoznačně proti je i ODS. Její poslanec Marek Benda ale neočekává, že by církve s případnou ústavní žalobou uspěly. „Nejspíš z toho bude jen ostuda této Sněmovny. Je to jenom platba komunistům, kterou ANO musí zaplatit za jejich podporu, a ukazuje se na tom, do jaké míry se jedná o komunistickou vládu," uvedl pro Blesk Zprávy.

Analýza, zda byly restituce přemrštěné, chybí

Komunisté ovšem věří, že proti ústavě nejdou. „Nejsme padlí na hlavu, nejdeme do protiústavní zpětné platnosti. Je to ale příjem. Jako každý příjem v české republice by i tento měl být zdaněn. Jsme přesvědčení, že by nám Ústavní soud mohl dát za pravdu,“ sdělil pro Blesk zprávy Pavel Kováčik (KSČM).

Zda bude mít zákon nakonec i podporu SPD, není jisté. Podle ní je potřeba nejprve zjistit, zda byla výše náhrad církvím adekvátní, nebo přemrštěná. Podle toho budou poslanci hlasovat. „Nestavíme se proti církvím, jichž se zákon o vyrovnání týká, ale jde nám o principy spravedlnosti a také o transparentnost,“ zní v prohlášení SPD.

Podle Pirátů však taková analýza neexistuje. „Chápali bychom racionální jednání o tom, jestli nedošlo třeba k přecenění finančních náhrad, ale místo toho nám pan premiér a paní ministryně několikrát slíbili analýzu, o které následně řekli, že ji sežral pes nebo něco podobného a nic nám neukážou,“ vyjádřila skepsi Lenka Kozlová.

salto ( 12. prosince 2018 15:04 )

jjusa: Neumím slušně ani napsat řádek? Projdi moje příspěvky a napiš moje "neslušnosti", potažmo co se ti jako neslušné jeví, trumpeto.

zadnice ( 12. prosince 2018 09:41 )

Celá tzv. "opozice" v čele s Kalouskem ať už jde hajz.lu!!!

salto ( 12. prosince 2018 09:33 )

Po r.89 bylo třeba vytvořit třídu majitelů, protože za komoušů lid sice vlastnil výrobní prostředky a všechno bylo naše, ale popravdě každý měl více méně velký kulový. Tehdy bylo potřeba vytvořit stav, který by byl nevratný před r.89-(tzn. aby muselo by se opět znárodňovat, což by tehdejší společnost nedovolila). Takže privatizace (malá i velká) byla daleko před zákony (p. Klaus pravil, že tak to je v pořádku) a řada vykuků toho využila v intencích zákona. Takže Babiš byl jedním z té předlouhé řady, ale na rozdíl od mnoha investuje v ČR a nevyvádí peníze jako řada nadnárodních firem do zahraničí. Ale nesnaž se to pochopit, zůstaň u svých tepláků, seniorkoblih, Burešů, StB, hradních pro -ruských,-čínských agentů, ale opakuješ se už dlouho. Pokus se okysličit svoje myšlenky a zase s tebou bude sranda.

pavel11 ( 12. prosince 2018 08:44 )

Zase banda zloděju,křiváku,udavaču opozice neskutečná smečka.Tak lidé musí platit daně ze všeho,já už zaplatil desítky tisíc za koupě nemovitostí,z prodeje,a církev je co buh,neplatiči daní jsou trestani círke podporovaná tuneláři,udavači politickou špínou opozice má dovoleno neplatit daně kde to žijete vy grázlové málo svinstva,zlodějin,křiváren,jste prováděli třicet let stovky miliard rozjebaných na vaších kontech že ty rumový tanečníku Kalousku.Ale že práskači,netáhla,pirátí drží linii s kmotry,zloději,křiváky,dinosaury je na blití stejný sajrajt jako to co celou dobu kritizovali.Včera u Soukupa to potvrdili levicový extremisti Bartoše, přiznivci tak to byla až fanatická parta dementu tá žena s kloboukem pirátu dostala několikrát orgazmus jak žrala kecy Bartoše tá byla mokrá ještě doma !!obrovské nebezpečí pro politiku fanatických kecalistu netáhel,svazáku.Jejich program,příjmat uprchlíky,legalizace drog,rovnocené manželstí lesbiček,***u je katastrofa pro náš stát slušné lidi,rodiny.Ta malá krpatá lesba pirátu prosazuje humus lesbiček,***u.Voliči varuji vás před pražskou bandou pirátu chrante své rodiny,děti.Bartoš kritizoval Babiše že je udavač přitom Bartoš je práskač a dokonce mezinárodní udavač to je v pořádku!!!

salto ( 12. prosince 2018 07:42 )

Tepláko zamysli se- tedy pokud ti to mentální lenost dovolí. Zajdi trochu do historie: např. Co takový Josef II., Masaryk, jak to vlastně bylo za těch komoušů a nejlépe, jakým způsobem a metodami taková církev k majetku přišla. No a nakonec pomedituj o ctihodném poslanci Pekárkovi z Kolína o jehož jediný hlas tzv. církevní restituce prošly a hned potom si šel sednout do lochu - popřemýšlej za copak asi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa