Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pětina Čechů trpí syndromem vyhoření: Vánoce riziko zvyšují, varují odborníci

Video se připravuje ...
Autor: ula, ČTK - 
11. prosince 2018
15:17

Jste neustále unavení, máte pocit, že nic nemá smysl a okolí si stěžuje, že jste v poslední době cyničtí? Pak zřejmě trpíte syndromem vyhoření, stejně jako každý pátý Čech. Nejohroženějšími skupinami jsou vrcholoví manažeři, lékaři, zdravotníci, učitelé, policisté a soudci. Vyhoření napomáhá i dlouhodobý stres, který se může projevit i v hektickém předvánočním období. Zda jste adepti „na vyhoření“ může odhalit jednoduchý test, který vyzkoušela i redaktorka Blesk Zpráv.

Odborníci z Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty a VFN v Praze syndrom sledují od roku 2015.  „Intenzivnější symptomy syndromu vyhoření vykazuje asi 20 procent populace. Ve srovnání se světem je to někde uprostřed,“ uvedl psychiatr Radek Ptáček, který se v několika mezinárodních studiích zaměřuje na duševní zdraví pracovních profesí.

 „Ze studií naší kliniky vyplývá, že mezi nejvíce ohrožené skupiny patří především vrcholoví manažeři, řídicí pracovníci s odpovědností za větší firemní celek, dále pak i střední nebo nižší manažeři,“ dodal.

K nejohroženějším profesím podle něj patří lékaři a zdravotníci, učitelé, ale také policisté a soudci. Shodné pro ně je, že jde o profese spojené s odpovědností a také s častým kontaktem s lidmi. Naopak velmi nízké riziko mají podle Ptáčka živnostníci bez zaměstnanců, pracovníci v rybářství a zemědělství a duchovní.

 „Nejvyhořelejší“ kraje? Ty na severu 

Nejvíce vyhořelí jsou obyvatelé Moravskoslezského a Libereckého kraje, následuje Královehradecký, Pardubický a Středočeský kraj. Za Jihomoravským krajem následuje hlavní město Praha, Olomoucký kraj, Ústecký kraj, Plzeňský, Jihočeský, Zlínský, Karlovarský a na posledním místě je Vysočina.

 „Počet lidí se syndromem vyhoření, stejně jako s návaznými problémy v podobě depresí, přibývá. Může za to hektická doba, která klade stále větší důraz na výkon,“ vysvětlil Blesk Zprávám Ptáček.

Jak se projevuje syndrom vyhoření a jak proti němu bojovat? Zjistíte v rozhovoru: 

 

Spouštěč stresu učitelů: Ministerstvo

Podle letošního výzkumu mezi 3500 učiteli se více než polovina považuje za ohrožené syndromem vyhoření a asi 65 procent jím skutečně ohrožená je. Asi pětina učitelů má vážné příznaky.  „Nejvíc je stresuje ministerstvo, administrativa a školní inspekce. Také lékaře nejvíc stresuje administrativa,“ doplnil Ptáček.

Středně těžké až těžké depresivní symptomy podle přednosty Psychiatrické kliniky Jiřího Rabocha pociťuje asi 12 procent z 1100 oslovených lékařů a 22 procent z nich užívá psychofarmaka. Podle zahraničních studií mají lékaři také vyšší riziko sebevražd - lékaři asi 1,4krát vyšší než běžná mužská populace, lékařky asi 2,3krát než ostatní ženy.  „V některých zemích začínají dbát o psychické zdraví lékařů, protože jsou to drazí odborníci a je škoda je ztratit,“ dodal Raboch.

Stres z vánočního shonu

Může člověk vyhořet i z příprav na vánoční svátky? Podle psychiatra rozhodně ano.  „Jakýkoli stres, ale nejenom ten v práci, ale i v našich mezilidských vztazích a také v běžném životě přispívá k „vybíjení baterky“, takže čím toho stresu je více a čím trvá déle, tím je pravděpodobnější, že vyhoříte,“ upozornil Radek Ptáček. 

Máte tendenci vyhořet? Odpoví vám jednoduchý test

Lékaři z Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze sestavili jednoduchý test, který si můžete vyzkoušet v knihovně v areálu kliniky. Jedná se o deset krátkých otázek, ze kterých můžete zjistit, zda už máte syndrom vyhoření nebo k němu máte sklony.

Jak dopadla redaktorka Blesk Zpráv? Vyhodnocení najdete ve videu:

 

 

 Více o syndromu vyhoření čtěte ZDE