Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pavel (58) hledal práci 20 let. Doma „sedí“ víc než rok přes 67 tisíc Čechů

Autor: bud - 
12. prosince 2018
05:35

V Česku klesá počet lidí, kteří dlouho dobu nemají zaměstnání. Za poslední dva roky je těchto lidí o 80 tisíc méně. Úřad práce má ale stále v evidenci desítky tisíc těch, kterým práci najít neumí. U některých za to může vyšší věk nebo zdraví, množí se ale případy lidí, kterým se pracovat nevyplatí třeba kvůli tomu, že jsou v exekuci. V okamžiku, kdy by si našli práci, by přišli o sociální dávky a celkově by měli na život méně peněz.

Pan Pavel Jeřábek z Vysočiny neměl práci od roku 1998. Dříve pracoval v textilním průmyslu, ale od té doby se mu nové zaměstnání nepodařilo najít. Čas si „krátil“ tím, že dobrovolničil a pomáhal seniorům. Po celou dobu byl ovšem v evidenci úřadu práce a úředníci nevěděli, co si s ním počít.

Práci neměl v době krize, ani v letech, kdy se tuzemské ekonomice dařilo. „Nevěděl jsem, v čem je chyba, a rady, které jsem dostával, nebyly k ničemu. Neměl jsem si s kým o svých potížích promluvit,“ říká pan Pavel, který se podle svých slov určitou dobu potýkal s osobními problémy. Práci hledal celých 20 let a zlom přišel nyní, kdy nastoupil jako strážný.

Případ pana Pavla není v Česku ojedinělý, momentálně je alespoň rok bez práce více než 63 tisíc lidí, z toho 43,7 tisíce ji hledá déle než 24 měsíců. Za poslední dva roky se sice podařilo počet dlouhodobě nezaměstnaných snížit o 60 procent, úřad práce ale nyní začíná narážet na bariéru. Někteří lidé zkrátka pracovat nemohou, nebo dokonce nechtějí.

Části lidem se práce nevyplatí

„V současné době se výrazně objevuje trend, kdy řada uchazečů, zejména těch, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní, ztrácí motivaci pracovat,“ upozorňuje ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková. Podle ní je důvodů několik, především jde o nízké vzdělání nezaměstnaných, zastaralost jejich kvalifikace, zdravotní handicap nebo nutnost péče o někoho v rodině. Roli hraje také vyšší věk, který je z hlediska pracovního uplatnění rizikový, momentálně je v evidenci úřadu přibližně třetina lidí ve věku nad 50 let.

V poslední době ale dramaticky přibývá Čechů, kterým se nevyplatí pracovat kvůli tomu, že mají „na krku“ exekuci. Důvodem je současné nastavení systému exekucí, podle kterého se lidem s platem nad 19 tisíc korun přestává vyplácet vůbec pracovat. Když totiž mají vyšší příjem, přijdou o dávky v hmotné nouzi, například o příspěvek na bydlení a živobytí.

V současné době, kdy se v Česku mnoha firmám daří a platy rostou, nastává nezřídka paradoxní situace, kdy lidé vyšší plat nechtějí. Přišli by totiž o dávky a ve výsledku by měli mnohem méně peněz. „Je třeba hlavně zvýšit motivačnost, aby se lidem vyplatilo pracovat a aby se lidem vyplatilo navyšovat si příjem,“ myslí si Radek Hábl z organizace Otevřená společnost, který je autorem české mapy exekucí.

Marná práce úředníků?

„Pokud je uchazeč v exekuci nebo má finanční problémy, zařadíme ho co nejdříve do poradenských aktivit, nasměrujeme ho na občanské a dluhové poradny v regionu a snažíme se zvýšit jeho informovanost v této oblasti,“ říká Sadílková z úřadu práce, podle které se úředníci snaží i těmto lidem najít vhodné zaměstnání. Jenže jejich snaha je značně sabotována. Mnozí raději zůstávají v evidenci a shánějí si práci „načerno“.

A zřejmě to tak zůstane do doby, než se systém fungování exekucí změní. Pomohla by například změna hranice čistého příjmu, nad kterou se při exekuci sráží z příjmu bez omezení. Tímto se už zabývají ministerstva práce a spravedlnosti. Podle pracovního návrhu by se mohla zvýšit z nynějších zhruba 15 500 na 24 900 korun. O výsledné podobě a částce ale ministerstva ještě budou jednat.

V loňském roce se s nějakou exekucí potýkalo 863 tisíc Čechů a Češek nad 15 let. Kolem 151 tisíc lidí mělo přes deset exekucí najednou.

Počet lidí bez práce (více než 24 měsíců):

  • Říjen 2018: 43 tisíc
  • Říjen 2017: 69 tisíc
  • Říjen 2016: 104 tisíc

Video  Vánoční dárek na splátky? Musím na splácení mít, varuje odborník.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Tarpedivan ( 17. června 2019 03:29 )

To mi úplně připomíná mně před několika lety. Tehdy jsem byl bez práce snad dva roky a za žádnou cenu se mi žádné zaměstnání nedařilo najít. Nakonec jsem to tedy s hledáním práce vzdal a rozhodl se, že začnu podnikat. Dnes mám dokonce svou vlastní offshore firmu, s jejímž založením mi velmi pomohli tady: http­s://ww­w.iof­fsho­re.cz/

Chloritan ( 6. února 2019 20:59 )

Co tohle je za manýry, rozdávat lidem peníze a čekat že se mi s úrokem vrátí, to může leda debil, nebo lichvář..

Chloritan ( 6. února 2019 20:56 )

Jestliže tady nemám žádnou jistotu, úřady které tady jsou, alespoň jsem si to myslel od toho, aby člověku pomohli.. Vyzkoušel jsem si zkrátka, a zvážil všechny aspekty pracovního života. Při tom jsem zažil co je ten stát vlastně zač.. hh ve stručnosti si tento stát myslel, že mě k něčemu donutí navíc ještě k tomu špinavou hrou.. Normálně mě tenhle špinavý stát způsobil škodu 40 000,-. Tudíž já mu to teď budu vracet po zbytek života. Jak? Velmi snadno .. už teď je škoda způsobena mnohonásobně vyšší než těch 40 000,-. Pokud by se mi stát omluvil, vrátil těch 40 000,- + dalších 40 000,- odškodné, tak bych moožna o nějaké té práci uvažoval. Ale určitě né za plat 18 000 hrubého, pod 20 v čistém prostě nejdu a že se za ty prachy sedřu z kůže taky nečekejte. Dřít vám budu za 50 000,-. Takže máš státe ještě co dělat... zítra na pracák už se těším

priserka ( 12. prosince 2018 11:51 )

anonym01 se dostal z klecové postele k PC a mele a mele. Chudáček

ivoadler ( 12. prosince 2018 11:36 )

Průs erem jsou ty exekuce. Dělat a přijít o všechno až na existenční minimum se lidem nechce.

Zobrazit celou diskusi