Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tyhle potraviny jedli naši předci. Neměli rýmu ani je nebolely zuby!

  • 13. února 2023 | 06:00

    Pokud se chcete vyhnout nachlazení, rýmě, kašli či bolestem v krku nebo zubů, vyzkoušejte triky našich předků. Ti neměli k dispozici žádné zázračné tablety. Neříkáme, že nikdy nebyli nemocní, ale se spoustou běžných nemocí si dokázali poradit snadno a rychle. Třeba s pomocí těchto potravin!

    Proč nebyli naši předci tak často nachlazení? Jejich strava byla bohatá na sezonní zeleninu a ovoce, v zimě to bylo ovoce v sušené podobě. Jedli hodně luštěniny, ryby a ořechy, které obsahují omega-3 mastné kyseliny. A hlavně jedli to, co bylo levné, čeho bylo hodně a co bylo po ruce. Bez kterých potravin a ingrediencí jejich jídelníček nemohl existovat?

  • Kysané zelí

     

    Kysané zelí je fantastický pomocník v boji proti nachlazení. Obsahuje hodně vlákniny, spousty vitaminů, fytoživin a podporuje rozvoj "hodných" bakterií ve střevě. Výživový specialista Martin Škába doporučuje jeho konzumaci minimálně od září do března, a ideálně 200 gramů denně.

     

  • Česnek a cibule

     

    Tyhle dvě kuchyňské stálice jsou zdravím doslova nabité. Obsahují spoustu vitaminů a látek, které posilují imunitu. Například cibulový odvar pomůže, když vás škrábe v krku, kašlete nebo máte virózu s rýmou a horečkou. Na přípravu budete potřebovat jednu větší cibuli, asi 300 ml vody a ingredience na dochucení. Cibuli oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a hoďte do vroucí vody. Vařte asi pět minut, pak odstavte a nechte ještě chvíli louhovat. Poté přeceďte a můžete osladit medem. Pijte teplé!

  • Dýňová semínka

     

    Obsahují hodně minerálů, například hořčík, mangan a železo. Mají v sobě také fytosteroly, což jsou látky, které snižují hladinu cholesterolu. Mimo jiné obsahují také látky, které skvěle fungují proti parazitům. A olej z dýňových semínek zmírňuje obtíže spojené s narušeným močením při zvětšené prostatě.

     

  • Olivový olej

     

    Když se ráno probudíte, ještě než použijete zubní pastu, dejte si do úst jednu lžíci extra panenského olivového oleje. Nesmíte ho ale spolknout, jen ho převalujte na jazyku. Pokuste se vydržet asi pět minut. Pak ho vyplivněte. Olivový olej do sebe dokáže „natáhnout“ většinu ústních bakterií a zaktivuje imunitu.

  • Hřebíček

     

    Tohle koření má doslova magické účinky na zdraví. Jedna polévková lžíce dodá tělu mangan, draslík, rostlinné steroly a taky vlákninu. Naši předkové měli hřebíček vždy po ruce, hlavně když je bolely zuby. Bolest zubů hřebíček tiší naprosto skvěle. Když hřebíček rozžvýkáte a necháte působit na bolestivém místě, zub vás bolet přestane.

     

  • Křen

     

    Křen nastrouhaný najemno a smíchaný s medem je sice pořádná síla, ale tahle směsice určitě zažene nachlazení. Užívejte po lžičkách během dne minimálně čtyřikrát. Proč je křen tak výborný? Obsahuje totiž hodně vitaminu C, hořčičné silice a další látky, které se vyznačují antibiotickými a taky dezinfekčními účinky.

    Když ho sníte, věřte, že se vám bude hned lépe dýchat – uvolňuje totiž hleny, podporuje činnost žaludku a střev. Je taky vynikající při rekonvalescenci, protože zvyšuje aktivitu a dodává sílu. Zkuste křenový med. 1 lžíci najemno nastrouhaného křenu smíchejte s 1 lžící tekutého medu a užívejte sedm dní 3x denně 1 lžičku.

     

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...