Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Seberte ministrům ochranku, žádá poslanec ČSSD. „Nesmysl,“ kontruje šéf vnitra i expert

Autor: Jakub Veinlich - 
11. prosince 2018
06:30

Hrozen ozbrojených chlapíků s dráty u ucha využívají prezident, premiér i někteří ministři nebo šéfové parlamentních komor. Poslanec ČSSD Petr Dolínek chce ale ušetřit peníze a tak by některým ústavním činitelům bodyguardy sebral. „Je to nesmysl,“ brání se Dolínkův stranický šéf a ministr vnitra Jan Hamáček. O populistickém výkřiku do tmy mluví také bezpečnostní expert Andor Šándor.

„Pojďme ušetřit! Snižme náklady na trvalou bezpečnostní ochranu ministrů, aby byla využívána pouze při zahraničních cestách a návštěvách státníků v České republice,“ nechal se slyšet na Twitteru jeden z 15 poslanců ČSSD Petr Dolínek.

„Jako jedna z nejbezpečnějších zemí na světě si to můžeme jednoznačně dovolit. U nás se ministři nestřílí,“ doplnil ke svému nejnovějšímu nápadu.

„V tuto chvíli jsem se bavil jako pražský poslanec s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem, který je ve vládě také jako zástupce pražské ČSSD, a požádal jsem ho, aby to projednal s ministrem vnitra,“ popsal „zvednutí“ svého návrhu na vládní úrovni Blesk Zprávám Dolínek.

Podle původních informací redakce měl Petříček tento bod otevřít v pondělí na výjezdním zasedání vlády na zámku ve Štiříně, nakonec z toho ale sešlo. „Dnes to řešit nebudeme,“ řekl Blesk Zprávám Petříček.

„Zdá se mi, že například ministr financí ochranku vůbec nepotřebuje. Nejsme ve stavu, kdy by to bylo nutné“ řekl ke svému návrhu Dolínek.

Právě ministr financí má ochranku až od roku 2015 – kdy o ni kvůli několika vyhrůžkám požádal někdejší šéf státní kasy, nynější premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. A tehdejší vláda Bohuslava Sobotky jeho návrhu vyhověla.

Návrh ale podle všeho nemá Dolínek ani projednaný v rámci své domovské strany – tedy ČSSD – která má i ministra vnitra, pod něhož ochranná služba ústavních činitelů spadá.

Hamáček: žádné změny nebudou

„Chtěl bych vyvrátit spekulace, že vláda uvažuje činit změny u Ochranné služby Policie ČR ve smyslu omezení počtu chráněných osob,“ reagoval pro Blesk Zprávy ministr vnitra Jan Hamáček s tím, že jeho úřad nic takového nechystá.

„Doufám, že to najde pochopení, protože lidé z ochranné služby mohou být využíváni na konkrétní věci a nemusí být nasazeni paušálně u některých ministrů,“ stojí si za svým návrhem Dolínek.

Členové ochranné služby by podle Dolínka naopak měli mít možnost doprovázet ministry a další ústavní činitele například na zahraničních cestách nebo rizikových akcích. „Na různých výjezdech po Praze nebo v krajích po České republice to určitě nutné není,“ míní poslanec.

Řeč je ale podle Dolínka jen o ochrance, ne o řidičích. Jeho výčet se týká jen ministrů spravedlnosti, financí a ministra zahraničí i předsedů obou komor parlamentu – tedy předsedy Poslanecké sněmovny nebo předsedy Senátu. Premiér ve výčtu není.

„To je samozřejmě funkce, která je velmi náročná a uznávám, že tam mohou být různé potřeby pro to, aby jemu zrovna ochranka zůstala. Ale to je věc, kterou si musí vyhodnotit policie,“ doplnil poslanec Dolínek.

Jeho návrhem byli překvapeni nejen ministr vnitra Hamáček, ale také například předsedové obou parlamentních komor.

Kubera změnil názor

„Nic takového ke mně nedorazilo, takže to těžko mohu komentovat,“ reagoval na nejnovější návrh týkající se používání ochranky předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Jeho kolega ze Senátu – předseda Jaroslav Kubera (ODS) si na život s ochrankou po více než 28 letech v politice teprve zvyká. Ministra zahraničí Tomáš Petříček, kterému Dolínek tento návrh předložil, se chce na možnou novinku zeptat při plánovaném setkání v příštích dnech. Poté, co se stal Kubera předsedou 81 senátorů, změnil na ochranku podle svých slov názor.

„Vždy jsem si myslel, že ji nepotřebuji, ale vzhledem k tomu, jaká je podivná doba, tak jsem skoro došel k opačnému názoru,“ zareagoval Kubera pro Blesk Zprávy.

„Nejsem pro to, aby se to dělalo takto hrr, určitě to chce takové věci promyslet,“ podivoval se Kubera.

Šándor: Laciné a populistické gesto

„Ve vší úctě k panu Dolínkovi, je tohle pohled trochu z viglu,“ cupoval návrh pražského poslance bezpečnostní expert Andor Šándor.

Ochranka pomáhá Miloši Zemanovi nejen s ochranou před útočníky:

Video  Klopýtnutí Miloše Zemana: Při pádu ho chytil bodyguard, prezident ztratil botu.  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Mimo je podle Šándora i názor, že jsme jedna z nejbezpečnějších zemí, kde se ministři nestřílí. „Ukažte mi, kde v západním světě v posledních 20 letech zastřelili nějakého ministra?“ podivoval se Šándor nad předloženým argumentem. „Nic takového si opravdu nepamatuju,“ dodal trochu jízlivě.

„Co si ale dovedu představit, je, že se i ministři mohou stát terčem zcela náhodného útoku,“ je Šándor pro to, aby se tento návrh ani neprojednával a vše zůstalo při starém.

„Kdyby si jakýkoliv organizovaný zločin chtěl vybrat nějakého ministra a ‚oddělat ho‘, tak by ochranka jednoho dvou policistů stejně nepomohla,“ popsal rizika Šándor.

„Přijde mi hodně laciné a populistické říct, že nic takového nepotřebujeme a že na tom ušetříme,“ nešetřil nápad Dolínka bezpečnostní expert a připomněl, že řada ústavních činitelů dříve přicházela s nápadem, že ochranku nepotřebuje a bude fungovat bez ní.

Nečas ochranku odmítal

„Pokud se nevyskytne nějaká specifická situace, nebo to nebude vyžadovat doprovod při delší cestě, tak nevidím důvod,“ odmítal po svém nástupu do funkce premiéra ochranku Petr Nečas z ODS .

Ochranku svého času odmítala také někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS.

Útok na Klause i přes ochranku

Dohady okolo využívání ochranky se vedly například v roce 2012, kdy na tehdejšího prezidenta Václava Klause zaútočil v Chrastavě při otevírání Petr Vondrouš takzvanou airsoftovou pistolí. Chtěl tak podle svých slov upozornit na špatný stav politické scény.

Vondrouš byl obviněný z výtržnictví, Klaus mluvil o atentátu, ochranka podle odborníků selhala. Kvůli tomu také rezignoval její tehdejší šéf Jiří Sklenka.

Ze zákona mají ochranku například prezident, i po skončení svého mandátu, premiér, předsedové obou komor parlamentu, ministři vnitra, spravedlnosti, financí a zahraničí, ministra obrany pak chrání vojenská policie.

zadnice ( 11. prosince 2018 10:17 )

Ale jinak je Dolínek v .ůl v mnoha případech!

havran2 ( 11. prosince 2018 07:32 )

Potom se nemůžeme divit,jak se na Hradu čachruje miliardy korun ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa