Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Globální pakt o migraci má v OSN zelenou. I přes odpor Česka, Slovenska či USA

Autor: ČTK, Mii, nkov - 
10. prosince 2018
11:15

Země Organizace spojených národů v pondělí v marockém městě Marrákeši formálně přijaly pakt o migraci, informovala agentura AFP. Podle ní se konference účastní přes 150 zemí, Česká republika a několik dalších států podle očekávání zastoupena není. Už dříve avizovala, že ho nepodpoří, ačkoli je právně nezávazný. Definitivní potvrzení paktu proběhne na Valném shromáždění OSN 19. prosince.

Příznivci globálního paktu si od něj slibují spolupráci v řešení problémů migrace či lepší boj proti pašerákům lidí. Podle kritiků ale text představuje migraci jako pozitivní fenomén, čímž podporuje nekontrolovanou migraci. Jeho odpůrcům vadí i to, že stírá rozdíl mezi nelegální a legální migrací. Naopak někteří obhájci lidských práv ho označují za nedostatečný, například pokud jde o přístup migrantů k humanitární pomoci.

Pakt má za cíl mimo jiné řešit i to, proč lidé migrují, jak je chránit, jak je v nových zemích integrovat nebo jak umožnit jejich návrat domů. Babiš na twitteru uvedl, že Česká republika hlasovala proti paktu, tak jak slíbila. „Držíme naši strategii proti ilegální migraci. A nepřijmeme ani jednoho migranta,“ napsal český premiér.

Andrej Babiš na Twitteru Andrej Babiš na Twitteru | Andrej Babiš/Twitter

„Mohu jen doufat, že i ostatní uznají cenu paktu pro své společnosti a vstoupí do našeho společného podniku,“ uvedl v pondělí na úvod konference v Marrákeši generální tajemník OSN António Guterres, podle něhož pakt pomůže zabránit utrpení a chaosu a bude prospěšný pro všechny.

Analytici: Pakt je spíš formální

Pakt byl předběžně odsouhlasen už letos v červenci téměř všemi zeměmi OSN, nepřipojily se USA. Později desítka zemí oznámila, že se k paktu nepřipojí; jsou mezi nimi ČR, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Lotyšsko, Bulharsko či Rakousko.

Podle agentury DPA dokument nijak nevyzývá k tomu, aby lidé migrovali a opouštěli své vlasti. Nicméně představuje migraci jako „zdroj blahobytu, inovací a udržitelného rozvoje“, i když hovoří také o problémech a nebezpečích s migrací spojených. Pakt mimo jiné naléhá na zúčastněné země, aby nezadržovaly migranty v detenčních zařízeních, a pokud tak učiní, tak jen po dobu „co možná nejkratší“.

Pakt také vyzývá k zajištění kapacit pro přesídlení deseti procent celkového počtu uprchlíků ve světě ročně. Podle OSN je nyní na světě téměř 258 milionů migrantů, což představuje zhruba 3,4 procenta světové populace. Oproti roku 2000 se počet migrantů zvýšil téměř o polovinu.

Někteří analytici označují význam paktu více za symbolický než praktický. Většina z jeho 23 cílů je podle nich zakotvena už ve stávajících normách mezinárodního práva.

Jednání o globální dohodě začala v důsledku migrační krize v Evropě v roce 2015, která byla největší uprchlickou krizí od druhé světové války. Příliv migrantů vyvolal v Evropě strach z cizinců a nacionalistické nálady.

Toto pondělí VS OSN drtivou většinou přijalo globální pakt o uprchlících, který rozšiřuje současný mezinárodní právní rámec o běžencích. Proti hlasovaly pouze Spojené státy a Maďarsko, Česká republika právně nezávazný dokument podporující mezinárodní spolupráci podpořila. Tento dokument se liší od globálního paktu o migraci, který Valné shromáždění schválilo ve středu.

Video  „Evropský azylový systém je nepřehledný a neumí reagovat na migrační vlnu,“ varuje právník  - Blesk TV
Video se připravuje ...

pavel11 ( 10. prosince 2018 14:07 )

díky bože že jsme nedovolili tento ***a.ý pakt příjmout

vihor ( 10. prosince 2018 11:54 )

Cestovky přijdou o byznys. Ode dneška má každý na výběr 164 zemí, které musí komukoli zdarma zajistit ubytování, stravu, vzdělání, lékařskou péči a přívětivé přijetí místních. Už si plánuju pěknou cestu kolem světa. Začal bych tak tři měsíce v Německu lyžovačkou v Alpách, potom tak půl roku Francie u moře, na podzim bych dal Mallorku a konec roku si vyberu nějakou exotiku z těch 164 zemí. Je z čeho vybírat. A doprava je prý také zdarma, tak doufám, že mě budou vozit vládním speciálem. Jenom mi ten pakt připadá dost rasistický, protože všude na propagačních fotkách jsou samí černoši nebo Arabi. Bude se to vztahovat i na bělochy, nebo ti na to musí všechno vydělat? Nebo kdo to teda bude všechno financovat, že by se to strhávalo z platů zástupcům OSN?

Zobrazit celou diskusi