Stále více žáků se hlásí do elektrotechnických a strojírenských oborů. Naopak klesá zájem o obory gastronomické. O volbě budoucí střední školy nebo učiliště rozhodují podle odborníků především tři věci.

Zájem o obor

Bez alespoň minimálního zájmu o daný obor se snadno vyučit nebo vystudovat nedá. Řada studentů často až v průběhu studia zjistí, že je daný obor nebaví nebo že neodpovídá jejich původní představě. Ještě před přijímacími zkouškami se zajímejte o to, jak bude v jednotlivých ročnících rozvržené vyučování (poměr teorie a praxe). U maturitních oborů se ptejte na úspěšnost studentů u maturit.

Výhled na dobré uplatnění

Zájem o technické obory zvedá i obrovská poptávka zaměstnavatelů o technicky vzdělané pracovníky. „Pro výběr technických oborů (strojírenství, stavebnictví, elektrotechnika, informatika) jsou žáci jak na úrovni učebních, tak maturitních oborů motivováni očekáváním snadného uplatnění na trhu práce a dobrého finančního ohodnocení. Například v učebních strojírenských oborech to uvádí 86 % žáků a ve stavebních 84 % žáků posledních ročníků,“ říká Jana Trhlíková z Národního ústavu pro vzdělávání.

Stipendium

Příjemným bonusem je ke studiu na zvolené škole i pár korun navíc. „Nově se pro žáky učebních technických oborů stává nezanedbatelnou motivací i stipendium,“ potvrzuje Trhlíková. Podle ní je finanční podpora největší motivací hlavně pro budoucí žáky učebních strojírenských oborů.

Autor: archiv

Odborníci poradí zdarma

Nemůže se váš potomek rozhodnout, jakou školu si vybrat? Poraďte se zdarma s odborníky! „Centrum kariérového poradenství při Národním ústavu pro vzdělávání poskytuje poradenské služby jak mladým lidem ve školách, tak dospělým osobám v otázkách vzdělávání a osobního rozvoje i změny profesní kariéry,“ přibližuje náplň Centra mluvčí Národního ústavu pro vzdělávání Sabina Dračková.

O radu je možné odborníky požádat telefonicky, e-mailem, případně si domluvit osobní schůzku, která je rovněž zdarma. „Pomáháme s výběrem vhodné školy, oboru, ale i při řešení různých potíží v průběhu studia nebo v ověřování a uznávání dovedností dospělých získaných v praxi,“ dodává Dračková. Bližší informace najdete na www.nuv.cz.