Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš se vzdal funkce kvůli „střetu zájmů“. Kalousek s Bartošem se novince vysmáli

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. prosince 2018
15:55
Autor: Jaroslav Šimáček, jko - 
17. prosince 2018
05:15

Andrej Babiš a jeho údajný „střet zájmů“ – téma, které bylo jedním  zhlavních bodů pondělního posledního letošního jednání vlády. Ta si schválila, že se Babiš nebude účastnit rady pro eurofondy, tedy jednání poradního orgánu vlády, kterému doposud předsedsal. Místo něj bude moci nově vést radu jiný člen vlády. Stalo se tak poté, co Babišovi ukázal varovný ukazováček minulý týden Evropský parlament a eurokomisař Guenter Oettinger. Vláda dnes pro něj připravila odpověď, Miroslav Kalousek (TOP 09) se chystané novince vysmál.

Podruhé v krátké době se kabinet složený z premiéra a ministrů za hnutí ANO a koaličního partnera ČSSD zabýval možným střetem zájmů Andreje Babiše kvůli vazbám na Agrofert. Český premiér dostal od eurokomisaře pro rozpočet Oettingera tři možnosti, jak situaci řešit.

Tři možnosti pro Babiše. Zvolil třetí

Doporučení pro Babiše měla být následující: Buď by měl zpřetrhat své vazby i vazby své rodiny na holding, případě zajistit, aby Agrofert přestal přijímat dotace z evropských fondů. Za třetí pak zdržet se účasti na některých rozhodnutích.

Vláda dnes zvolila nakonec právě tuto třetí možnost. Coby reakce na kritiku z EU přišla v pondělí ze Strakovy akademie zpráva, že se premiér nebude účastnit jednání české rady pro eurofondy.

Debaty na posledním letošním jednání vlády se přitom výrazně protáhly. Předpokládaný termín tiskové konference, která měla být dle původního plánu již od 12:30, zdaleka dodržen nebyl. Babiš se svými ministry předstoupil před novináře nakonec až v 15:45. A samotná tiskovka skončila předčasně s ohledem na odlet premiéra do Vídně na fórum EU - Afrika.

Babiš dál tvrdí: Nejsou ohroženy peníze pro ČR

Zastavené čerpání dotací se nadále týká pouze Agrofertu, nikoli celého Česka. „Nejsou ohroženy žádné peníze pro ČR a do vysvětlení celé záležitosti jsou zastaveny peníze z Evropy pro moji bývalou firmu Agrofert,“ uvedl dnes opět Babiš k problémům s dotacemi.

Dle něj vychází nyní vláda vstříc bodům, které eurokomisař Oettinger uvedl jako možná řešení situace. „I když s tím nesouhlasím a máme zkrátka - ne já, ale právníci vlády a ne vlády, ale jednotlivých resortů, na to mají jiný názor,“ dodal premiér.

Navrhli změnu zákona

Chystaná novinka spočívá v tom, že vláda dnes na svém jednání probrala návrh novely zákona o podpoře regionálního rozvoje. Ta v současnosti neumožňuje, aby jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy, jak zní celý název poradního orgánu vlády, mohl předsedat jiný člen vlády než je její předseda.

„Na dnešní vládě paní ministryně Dostálová navrhla změnu zákona,“ konstatoval Babiš a v reakci na poslední dění kolem výtek z EU by se této rady do budoucna účastnit vůbec neměl. To potvrdila na tiskovce i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Kalousek: To si měli schválit na Apríla

„Tohle je docela sranda, to si měli ministři schválit na Apríla. Poradnímu orgánu vlády Andrej Babiš předsedat nebude, protože má konflikt zájmů. Vládě, která o těch radách rozhoduje, Andrej Babiš předsedat bude, protože konflikt zájmů nemá,“ rýpl si na Twitteru Miroslav Kalousek (TOP 09), podle kterého premiér ve střetu zájmů zůstává nadále.

Kritický je k vládnímu postupu koelm Babiše a problému s dotacemi i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Bylo by naivní se domnívat, že vzdáním se funkce v Radě evropských fondů Babiš svůj kolosální problém vyřeší. Nevyřešila by jej ani novela zákona. Je totiž nereálné, aby byl předseda vlády ze své pozice zcela izolován od dotační politiky, jak nařizuje evropské právo,“ vzkázal na Twitteru. 

Hamáček: Bylo to místy vypjaté jednání

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) naopak po jednání Babišova kabinet upotvrdil, že řešení, které vláda dnes zvolila, je jedném z těch, které Evropská komise doporučila. Má za to, že vláda reagovala odpovídajícím způsobem. K atmosféře na posledním letošním jednání pak šéf ČSSD při dotazu Blesk Zpráv přímo ve Strakově akademii řekl: „Bylo to delší jednání vlády, než jsme zvyklí. Místy bylo vypjaté, místy méně. Možná to bylo tím, že se nakupila agenda před koncem roku, ale zvládli jsme to a rozešli jsme se v příjemné atmosféře.“

Že se v souvislosti s Babišem znovu řeší dotace a možný střet zájmů, z toho Hamáček nijak nadšený není. „Nás to nijak netěším, ale znovu říkám, my jsme nešli do té vlády řešit problémy pana premiéra, my jsme šli prosazovat náš volební program. V tomto gardu je klíčové, aby se ty problémy pana premiéry nedotkly vyplácení dotací pro ČR jako celek. Pokud se to dotkne firmy Agrofert, tak je to problém firmy Agrofert. Samozřejmě nás to mrzí, že to tu vládu zatěžuje, nicméně zase otevřeně řečeno, i s tímto rizikem jsme do té vlády šli a věděli jsme o tom, že toto může být problém.“

Babiš: Do střetu zájmů se nemohu dostat

Rozhodnutí, že premiér Babiš nebude předsedat vládní radě pro fondy EU, přitom nadále nevyřeší jeho údajný střet zájmů spojený s dotacemi pro Agrofertm upozorňuje mj. i Transparency International. Už dříve si ale Babiš nechal své podnikání „posvětit“ analýzami ministerstva spravedlnosti a ministerstva pro místní rozvoj. Podle obou resortů, které řídí ministři za ANO Jan Kněžínek a Klára Dostálová, ve střetu zájmů není.

To dnes zopakoval i Babiš. Upozornil  „Nové nařízení říká, že se mám zdržet jednání, které by mohlo vést ke střetu zájmů. Od 2. srpna letošního roku, kdy nařízení vstoupilo v účinnost, neproběhlo žádné jendání o evropských strukturálních a investičních fondech. Nebyla žádná příležitost, kdy bych se mohl teoreticky do střetu zájmů dostat. Do střetu zájmů se nemohu dostat ani v budoucnu, již dnes existují dostatečná opatření - máme zákon o střetu zájmů, svěřenské fondy - které tento střet vylučují a navíc jsme dnes na vládě dohodli, že odstoupím s okamžitou platností z vedení Rady pro strukturální a investiční fondy,“ dodal premiér. 

Půjde premiér za dveře?

Babiš také dnes uvedl, že pokud bude vláda v budoucnu o těchto fondech jednat, nebude se takového jednání účastnit.

Oettingerovi vláda odesílá dopis, kde dle Babiše de facto vyhovuje vláda jeho návrhu alternativy číslo 3 a konstatuje, že zástupci jednotlivých ministerstev jsou k dispozici pro další jednání. „Pokud to bude třeba, ale my si myslím,ež e v tomhle případě, že by to mělo být všechno vysvětleno,“ dodal Babiš.

V Bruselu se však nadále obávají, že se premiér může ze své funkce podílet na rozhodování, kam peníze potečou. Evropská komise má podezření, že by Babiš mohl prosazovat, aby peníze dostávaly jeho někdejší firmy.

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) k dnešnímu jednání vlády upozornil, že Babiš se s dotacemi nadále může setkat nejen na vládní úrovni: „Premiér Babiš odstupuje z Rady vlády pro evropské fondy (ESIF). Tolik zapírání a nakonec problém přeci jen existuje. Kdo jej ale zastoupí na Evropské radě, kde se bude rozhodovat o zastropování zemědělských dotací, což by pro jeho koncern znamenalo zhruba -35% na přímých dotacích?“

Bita je moje bývalá firma, stěžuje si Babiš

Sám Babiš však ohledně podobných narážek českých europoslanců tvrdí, že se i do Evropského parlamentu dostal „Antibabiš“. A že jde o pokračování kampaně proti němu. „Máme tam totiž některé europoslance za Českou republiku, kteří pobírají půl milionu měsíčně, ale pro naši zemi nepracují ani náhodou. Místo toho se snaží přenést boj proti mně na evropskou scénu a pořádně z toho vyvařit body před evropskými volbami,“ uvedl Babiš na Facebooku s připomínkou, že i Češi budou do europarlamentu volit již na jaře - 25. a 26. května 2019.

„Naší zemi nehrozí ztráta jediné koruny. Bita je na téhle politické kampani jenom moje bývalá firma, i když jsem se jí vzdal už před lety kvůli zákonu Lex Babiš,“ brání se nadále premiér.

Vinu za současné potíže na poli EU pak Babiš „přehrává“ na své odpůrce, kteří dle něj patrně zákon o střetu zájmů příliš dobře nenapsali. „Já se podle něj zachoval, všechno do posledního požadavku splnil, ale právníci z Evropské komise teď říkají, že to nestačí. No jo no, asi to pánové tenkrát uspěchali, když mě chtěli co nejrychleji sejmout,“ vzkázal Babiš na sociální síti.

Jak šel čas s dotacemi pro Agrofert

Zákon o střetu zájmů Babišovi uložil, aby převedl svoje firmy do svěřenského fondu. Z výročních zpráv Agrofertu vyplývá, že v roce 2013 byl celkový objem dotací holdingu kolem 1,1 miliardy korun. O rok později, kdy jeho tehdejší majitel Babiš působil už coby ministr financí, ale toto číslo vzrostlo na 1,6 miliardy.

Nejvyšší částku společnost inkasovala loni, kdy to byly skoro 2 miliardy, jak upozornilo Právo. Agrofert čerpá většinu dotací z EU, ty v Česku distribuuje ministerstvo zemědělství a průmyslu a obchodu. Holding patří mezi největší příjemce dotací v oblasti zemědělství.

Nyní se objevily i obavy, že by Česko muselo část dotací vrátit (byť se aktuální potíže týkají hlavně samotného Agrofertu). Vedle Babiše či ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) to odmítá i samotný holding. „Agrofert čerpá dotace zcela v souladu s českým i evropským právem a podle stejných pravidel jako všichni ostatní příjemci dotací v České republice,“ uvedl mluvčí koncernu Karel Hanzelka.

Dotace pro Agrofert neustále rostou Dotace pro Agrofert neustále rostou | Výroční zprávy Agrofertu

Mezi největší příjemce zemědělských dotací podle Státního zemědělského intervenčního fondu patří společnost Agro Měřín, která vyinkasovala přes 100 milionů korun. Na druhém místě jsou pak s 95 miliony Vojenské lesy a statky. Špatně si nevedlo ani Úsovsko Eko s bezmála 50 miliony, kde figuruje exministr zemědělství za ANO Jiří Milek (55).

marmat ( 18. prosince 2018 17:50 )

Vybral si dle EU ale NAŠE hyeny chtěly, aby splnil všechny 3 body a vysublimoval na Silvestra na Seychely Nafurt.

marmat ( 18. prosince 2018 17:47 )

zdenkku-koho máte v redakci ??? Mantinely diskuze demolujete 100x denně

marmat ( 18. prosince 2018 17:44 )

zdenkku -je to schýza-nutná medikace !!! Rozpad "osobnosti" je u Vás zřejmý

salto ( 18. prosince 2018 12:24 )

junkiexl: Tys vynechal medikaci!

salto ( 18. prosince 2018 12:22 )

provokaterka: Děti by šli demonstrovat pouze v případě, že by se ulili ze školy. O prázdninách se jim to jaksi ehm, nehodí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa