Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pořadem Linka 112 se bude zabývat televizní rada! Profesionálové si stěžují, že manipuluje diváky

Záchranka, policie i hasiči zbrojí proti pořadu Linka 122 na FTV Prima: Je nebezpečný! Je to dramatizace reálných příběhů, kontruje televize
Záchranka, policie i hasiči zbrojí proti pořadu Linka 122 na FTV Prima: Je nebezpečný! Je to dramatizace reálných příběhů, kontruje televize  (Autor: archiv blesku)
Autor: chal - 
9. prosince 2018
19:10

Nový pořad televize Prima Linka 112 pořádně hnul žlučí Asociaci zdravotnických záchranných služeb ČR (AZZS) sdružující policisty, hasiče a záchranáře. Zkresluje prý totiž fungování operátorek linky 112 a takzvaně vodí lidi za nos!

„Pořad Linka 112 vede diváky k hrubě zkreslenému pohledu na práci operátorů linky 112 a prezentuje jim informace, které pro ně mohou být nebezpečné,“ píší ve společném prohlášení předseda AZZS Marek Slabý a člen výkonné rady Roman Gřegoř.

Podle AZZS televize Prima zkresluje fungování linky 112 a dostatečně na to neupozorňuje. Uvádí tak tedy diváky v omyl. Ti totiž na základě sledování pořadu můžou získat mylný dojem, podle vyjádření pořad v divákovi vzbuzuje představu o jakýchsi „univerzálních operátorkách“, které po přijetí tísňové výzvy vydávají pokyn k zásahu záchranářům, hasičům i policistům.

 

Některé zobrazené postupy operátorek jsou přitom v rozporu s platnou legislativou. Vyjádření Primy k výhradám AZZS rozhodně neuspokojilo. V oficiálním prohlášení televize totiž stojí, že v pořadu se objevují skuteční profesionálové. Překvapuje nás reakce IZS jednotlivých krajů, kterou vnímáme patrně jako nedorozumění.

Televize Prima se odkazuje na pořad podobného formátu, který vysílá BBC. Jenomže Prima na rozdíl od anglických kolegů nevyužívá autentických záběrů ze skutečných výjezdů bezpečnostních složek, místo toho jen dramatizuje údajně reálné příběhy.

AZZS proto žádá, aby bylo na začátku jednotlivých epizod jasně řečeno, že si pořad nečiní nárok na zobrazování reality, skutečných podmínek operačního řízení, zásahů posádek, ani na edukaci veřejnosti. Asociace navrhla Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, aby se věcí začala zabývat a žádala po televizi Prima nápravu.

kratkespojeni ( 9. prosince 2018 23:24 )

televizní rada by se hlavně měla zajímat, proč ČT vysílá mezi programy reklamy,které schovává za krycí jméno "Sponzor pořadu" a proč nedodržuje vysílací časy,když platíme koncesionářský poplatky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání