Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodina s postiženou Kačenkou (9) potřebuje pomoc: Shání peníze na větší auto!

Autor: Helena Lacinová - 
8. prosince 2018
05:00

Před devíti lety se jí obrátil život naruby. Maminka tří dětí (2,4,9) Romana Škubová (34) z Chomutova zjistila, že její nejstarší dcera Kačenka bude postižená, když holčičce bylo půl roku. S osudem se pere statečně, značně by jí ale ulehčilo život, kdyby měli větší auto. 

Ve speciálním kočárku vozila Romana Škubová (34) postiženou dceru Katku (9), nejmladšího syna Vašíka (2) nosila v šátku na zádech a prostřední Verunka (4) se kočárku vedla. „Takhle jsem vodila Verunku do školky a lidé mi říkali, že jsem jako indianská babička,“ usmála se žena, kterou život těžce zkouší.

Kruté zjištění v půlroce Katčina života, že nikdy nebude jako ostatní, ji však na kolena srazilo jen na chvíli. „Kačenka se narodila předčasně, ale do půl roku vypadala jako každé jiné miminko. Pásla i koníčky,“ popsala žena s tím, že předzvěst, že Kačenka se bude špatně učit ve škole a hůře, vzali s manželem Václavem (31) v pohodě.

Když dítě neudrželo oční kontakt, začalo být pomalejší, dostalo první epileptický záchvat, přišel verdikt lékařů. Dětská mozková obrna, mentální retardace a časem se přidaly další zdravotní problémy. Kačenka tak nyní vyžaduje čtyřiadvacetihodinnou péči.

„Je na úrovni půlročního mimina. Nikdy to nebude lepší, ale snažíme se, aby se její stav nezhoršoval a Kačenka se cítila spokojeně,“ řekla matka s tím, že dceři velmi prospívá přítomnost asistenčního psa Emie. „Zahřívá ji, umí odnést plenu do koše,“ chválila žena. 

Po pěti letech přišla krize

Po pěti letech manželé Škubovi zatoužili po dalším dítěti. Lékaři je ujistili, že nejde o žádnou vývojovou vadu a postižení Kačenky vzniklo pouze vlivem porodu. „Začala jsem totiž na tom být psychicky špatně. Dopadalo na mě, že jsem neviděla u dcery pokroky. Po nocích brečela. Stranila jsem se kamarádek s malými zdravými dětmi,“ netajila žena.

Nakonec se manželům narodila druhá dcera Verunka (4). „Byla hnací motor. Pro mě a celou rodinu. Najednou jsem měla více energie pro všechny. A syn Vašík. To je bonus, dar,“ řekla žena, která se v péči o postiženou dceru a malého syna prakticky nezastaví. Navíc prostřední dítě je šikovná holčička a chodí na koně, tancovat a nově i do sboru.

S dopravou a hlídáním dětí proto pomáhá celá rodina. Co povyrostl malý Vašík, jezdí s postiženou dcerou i dvakrát do roka do rehabilitačních lázní její otec Vašek, zatímco se matka stará o mladší děti.

Rodina potřebuje větší auto

Škubovi by však potřebovali větší auto. „Nechceme Kačenku, ani zdravé děti o nic ochuzovat a ještě potřebujeme, aby se do auta vešel asistenční pes a Kačenčin speciální vozík,“ zdůvodnila matka.

Momentálně jezdí autem z roku 2003, které mají na státní příspěvek sedm let a je často poruchové. Opětovný nárok na státních dvě stě tisíc korun jim vznikne příští rok, ale větší auto s úpravou pro postiženou Kačenkou vyjde na víc. Ušetřit se rodině nedaří. Otec jako expedient bere zhruba dvacet tisíc čistého.

Konto Bariéry proto pro Kačenku vypsalo účet. Více informací najdete ZDE.

Pomůže i koncert

Stanislav Duchek ze Spořic pro rodinu pořádá 8. prosince benefiční koncert v kostele Sv. Ignáce na náměstí 1. Máje v Chomutově. Od 15 hodin. Zpívat bude Adéla Ramcová a ZUŠ T.G. Masaryka.