Přístroj za sedm milionů korun pořídil ústav v rámci pravidelné obnovy mamografů, které má celkem tři.

„Přístroj funguje i jako obyčejný mamograf, kontrastní mamografie nám však umožňuje i detailnější zobrazení tkáně a přesnější identifikaci místa, odkud je potřeba udělat biopsii, tedy odebrat vzorek tkáně,“ vysvětlila vedoucí mamárního screeningu Monika Schneiderová.

Metodu nepoužívají v Masarykově onkologickém ústavu u každé pacientky. Lékaři ji zvolí, když potřebují zobrazení zpřesnit.

„Každý nádor znamená výrazné prokrvení tkáně. A právě to dobře zobrazí kontrastní látka,“ řekl Blesku primář radiologie Jan Křístek. Lékaři tak zpřesní místo, ze kterého je třeba odebrat biopsii a sníží tak jejich počet. „To je pro pacientku komfortnější. Celé vyšetření s kontrastní látkou trvá sedm minut, o dvě minuty déle než klasický mamograf,“ dodal.

Zpřesněná metoda nijak léčení neprodraží. Pojišťovna zaplatí navíc jen kontrastní látku. Její cena se pohybuje v řádech stokorun.

Mamografie je nejspolehlivější metodou pro včasné odhalování nádorů, které jsou tak malé, že je zatím nelze zjistit pohmatem ani jiným vyšetřením.

Mýty opředené vyšetření

Vyšetření na mamografu se není třeba obávat. Mnohé ženy na něj nechodí, protože věří, že dostanou příliš vysokou dávku záření, že je bolestivé nebo že při něm vznikají pohmožděniny prsní tkáně, z nichž pak vznikají nádory. „Nic z toho není pravda, všechno jsou to mýty,“ zdůraznila Schneiderová.

Včasně odhalený nádor dává šanci životu

Rakovina prsu je nejčastějším onkologickým onemocněním žen. Ročně zjistí lékaři v České republice zhruba 7000 nových případů, asi 1900 žen ročně na tuto nemoc umírá. Šance na přežití se přitom zvyšuje v závislosti na včasném odhalení nádoru. V Česku přitom chodí na mamograf jen 63 % žen starších 45 let.

VIDEO: Jak může vzniknout rakovina prsu a jak probíhá léčba?