Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žluté vesty: „Macronova arogance nás spojila.“ Od těžkooděnců to schytali i školáci

Autor: Darina Jíchová - 
7. prosince 2018
12:42

Francií otřásá vlna protestů, které vyvolalo tzv. hnutí žlutých vest. Hlavním spouštěčem nepokojů byl plán na zvyšování daně z pohonných hmot, která byla naplánovaná na leden. Přestože vláda prezidenta Emmanuela Macrona ustoupila, hnutí pokračuje ve své aktivitě. Jedna z jeho frakcí požaduje prezidentovu rezignaci. „Sjednotila nás jeho arogance, nemáme co ztratit,“ prohlásila členka žlutých vest. O situaci informoval deník Guardian.

„Celé Vánoce jsme připraveni strávit protesty, neustoupíme. Nemáme co ztratit,“ prohlásila jednačtyřicetiletá Céline. Přiznala, že Macrona loni volila. „Fascinoval nás, v projevech sliboval, jak změní Francii k lepšímu, ale nic z toho nesplnil. Naopak, věci se zhoršily,“ stěžuje si žena.

Macron prý změnil věci k horšímu

Francouze nepobouřila jen připravovaná daň z pohonných hmot, vystupují také proti rostoucím životním nákladům a vládním ekonomickým reformám. Céline pracuje jako asistentka učitele pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami. Její měsíční výplata činí necelých 21 tisíc korun. Nemůže si dovolit platit nájem, a tak ona i její čtyři děti žijí u příbuzných.

„Macronovo první nařízení byla redukce daně z majetku pro boháče a seškrtání příspěvku na bydlení pro chudé. To není jen nespravedlivé, to plně vypovídá o jeho postojích. Je prezidentem bohatých, skrývá se ve svém paláci a k požadavkům lidí je hluchý. Není ani schopný přijmout odpovědnost za to, že nastalá situace je jeho vina,“ vysvětlila Céline.

Hořící Paříž a stovky zraněných

Učitelé, zdravotní sestry, stavaři i zaměstnanci místního letiště se sešli na blokádě u města Lespinasse, všichni oblečení do symbolických žlutých vest. „Nevzdávejte to,“ pokřikují na ně projíždějící řidiči.

Nepokoje ve Francii začaly 17. listopadu a vyvrcholily výtržnostmi o prvním prosincovém víkendu. Během násilných protestů byly zraněny stovky demonstrantů i policistů, v Paříži byl dokonce poničen historický Vítězný oblouk. Akce si nepřímo vyžádala i několik mrtvých. Z výstupu proti zvýšení daně za pohonné hmoty se stal celofrancouzský protest proti Macronovi a jeho vládě.

Diktátor nic nepochopil?

„Chová se jako diktátor,“ uvedl Robert, čtyřiašedesátiletý tesař z Toulouse. „Vystupuje uhlazeně a umí hezky mluvit, staví se do role zachránce Francie, ale neposlouchá svoje lidi,“ dodal. A i přes ústupky vlády, žluté vesty vyzývají k mobilizaci, o víkendu má vypuknout další vlna protestů. „Macron a jeho vláda nechali uzavřít některé památky a muzea, varovali, že přicházíme ničit a možná zabíjet. Vůbec nás nepochopil, nedošlo mu, o čem je náš protest,“ uvedli členové hnutí.

Protesty neprobíhají jen ve velkých městech jako Paříž, Marseille nebo Toulouse, demonstruje se všude i v malých vesnicích. Zapojují se také studenti středních a vysokých škol, kterým se nelíbí reforma maturit a změna požadavků přijetí na univerzity.

Policejní zátah proti školákům:

Francouze šokovaly záběry z Lycea Sainta-Exupéryho, které se nachází v městě Mantes-la-Jolie vzdáleného zhruba 50 kilometrů západně od Paříže. Studenti se aktivně zapojili k probíhajícím protestům a výtržnostem, proti nim zakročili policejní těžkooděnci. Na 153 středoškoláků bylo zatčeno, byly mezi nimi i dvanáctileté děti. Policisté je vyhnali na školní dvůr, děti skončily na kolenou s rukama za hlavou.

Studenti byli obviněni ze zapojení do násilných nepokojů, někteří z nich totiž vyšli do ulic s baseballkami a spreji se slzným plynem a zapalovali popelnice. „Během čtvrtka bylo ve Francii zatčeno kolem 700 studentů ve věku 12 až 20 let,“ uvedl zdroj z ministerstva vnitra. „Největší počet byl zadržen na lyceu v Mantes-la-Jolie.“

„Máme toho dost.“

Francouze z různých společenských vrstev a odlišného politického smýšlení spojuje jediné – znechucení nad Macronem. Prezidentova popularita navíc v tomto týdnu klesla na historické minimum, stojí za ním jen 18 % lidí. „Nezaměstnaným lidem vzkázal, ať si nestěžují a najdou si práci, podle něj je to snadné. Sám si nechal luxusně vybavit Elysejský palác a k letnímu sídlu si pořídil nový bazén. To platí daňoví poplatníci, není divu, že nařídil zvýšení daní,“ nechali se slyšet členové žlutých vest.

„Loni u voleb to pro mě bylo z bláta do louže, Macron nebo ultra pravice v podobě Le Penové, tak jsem volit nebyla,“ povzdechla si Isabelle, která pracuje na toulouském letišti. „Boháči neplatí skoro nic a z nás stát odírá kůži. Máme toho dost,“ svěřila se s tím, že měsíčně bere 31 tisíc, většina z toho padne na bydlení a benzín, v případě zdražení pohonných hmot by s penězi nevyšla.

Čeká Francii revoluce?

Probíhající francouzský neklid je největší protestní akcí od roku 1968, vznikl na sociálních sítích bez toho, aby vystoupil nějaký jeden konkrétní vůdce, politická strana nebo odbory. „Prožíváme historické momenty. Můžeme to tak trochu přirovnat k Arabskému jaru, jakási revoluce, která vznikla online,“ komentoval dění vysokoškolský student filozofie.

„Dřív jsme měli ve Francii bohaté, střední vrstvu a pak chudé. Teď máme jen boháče a chudáky a nic mezi tím,“ přidal se stavař Fabien Mauret. „S šokem jsem zjistil, že kdybych měl volit znovu, hlasoval bych pro Le Penovou,“ řekl zarytý socialista.

HledacPravdy ( 23. dubna 2019 20:36 )

Tady by to chtělo taky. Platy jsou ještě daleko směšnější než ve Francii, ale Čech drží hubu.. Na druhou stranu něco málo přidali za posl. 3 roky, ale pořád je to bída, hlavně dost věcí zdražilo, takže je to kosmetické přidání a hrátky s čísly..

welcomet ( 7. prosince 2018 13:46 )

Natahali jste si tam línej arabskej dobytek a to neni zadarmo. Tak držte hubu a makejte.

Zobrazit celou diskusi