Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyšetřete Babiše ml., žádá Švýcary žalobce. Bradáčová ho za Čapí hnízdo kontroluje

Autor: ČTK, FiM - 
7. prosince 2018
11:31

Andrej Babiš mladší trpí schizofrenií, upozorňuje jeho otec, český premiér, a stěžoval si na to, o jak strašnou nemoc se jedná. Babiš junior zatím nebyl v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo vyslechnut policií, k dispozici není ani jeho aktuální zdravotní posudek. Státní zástupce Jaroslav Šaroch, který má kauzy na starosti, proto podle Práva požádal švýcarské úřady, aby přezkoumaly stav obviněného, který je švýcarským občanem a dle Babiše staršího nikdy české občanství neměl. 

Hned dvě zjištění byla v pátek zveřejněna v souvislosti s případem Čapí hnízdo, ve kterém čelí stíhání nejen premiér Andrej Babiš (ANO), ale i někteří jeho rodinní příslušníci. Podle Práva státní zástupce Jaroslav Šaroch požádal švýcarské úřady o přezkoumání zdravotního stavu Andreje Babiše mladšího (35). Server iRozhlas.cz pak upozorňuje na to, že Vrchní státní zastupitelství v Praze v čele s Lenkou Bradáčovou iniciovalo kontrolu právě žalobce kauzy Čapí hnízdo.

„K úkonům trestního řízení, které je neveřejné, se v průběhu vyšetřování vyjadřovat nebudeme, tudíž nemohu tuto informaci ani potvrdit, ani vyvrátit,“ sdělil k tomu ve čtvrtek Právu mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala.

Klíčové vyšetření Babiše mladšího

Pokud švýcarská strana žádost českých orgánů schválí, pak soudní znalci určí, zda je Babiš mladší vzhledem ke svému zdravotnímu stavu schopen či neschopen úkonům souvisejícím s trestním stíháním. Jinými slovy jde také o to, zda se potvrdí, nebo naopak vyvrátí slova premiéra Babiše o tom, že jeho syn trpí schizofrenií. Informace českého předsedy vlády by tak po případném schválení Šarochovy žádosti byla podrobena odbornému přezkumu.  

Vyšetření syna Andreje Babiše, který nyní žije ve Švýcarsku a disponuje i švýcarským státním občanstvím, je klíčové, protože pokud znalci určí, že není schopen vyšetřování, kauza pro něj končí. Když naopak bude prohlášen za „stíhání schopného“, veškeré právní úkony se pravděpodobně odehrají na švýcarské půdě, protože se podle Práva Babiš ml. nadále odmítá vracet do České republiky. 

Úřad Bradáčové kontroluje průběh vyšetřování Čapího hnízda

Vedle toho ale v kauze Čapí hnízdo, ve které je vedle Babiše mladšího obviněn i jeho otec, dále premiérova manželka Monika Babišová, její bratr Martin Herodes či Babišova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková, spustilo Vrchní státní zastupitelství v Praze vnitřní dohled a zkoumá, jak samotné vyšetřování probíhá.

Proč práci podřízeného nechal úřad Lenky Bradáčové zkontrolovat a jak vnitřní dohled dopadl, nechtěli zástupci vrchního ani městského státního zastupitelství komentovat. Interní kontrolu Vrchní státní zastupitelství nařídilo ještě před vypuknutím aféry kolem možného zavlečení Babišova syna Andreje na Krym. 

Úřad vedený Lenkou Bradáčovou se průběhem kauzy Čapí hnízdo zabýval v rámci dohledu už loni. Tehdy vrchní státní zástupkyně označila délku vyšetřování za „jen hraničně akceptovatelnou“, za práci podřízeného městského zastupitelství se ale postavila, uvedl iROZHLAS.cz.

Městské zastupitelství prodloužilo termín pro vyšetřování kauzy Čapí hnízdo do konce letošního roku, minulý týden ale připustilo, že ani to nebude stačit. „S ohledem na nadále probíhající procesní úkony přichází prodloužení vyšetřování v úvahu a policejní orgán i státní zástupce musí tuto skutečnost zvažovat jako reálnou," uvedl Cimbala. Právě kvůli prodloužení zahájil sám dozorující státní zástupce Šaroch prověrky práce policistů, kteří mají vyšetřování kauzy Čapí hnízdo na starosti.

bayI ( 7. prosince 2018 23:03 )

Evidentně sem jdeš tedy trolle trollit, za dne v novém.

marmat ( 7. prosince 2018 21:31 )

NIKDO neví,co policie má, nemá ale jalová DISKUZE běží a žije si svůj trollí život! Živý spis si můžete přes víkend sami i "dokreslit" Domněnky jsou evidentně divočejší, než příběh samotný....Ale co jiného dělat přes zimu žejoo !???

marmat ( 7. prosince 2018 21:24 )

Které noviny ? Jestli myslíte MF a Lidové noviny, tak si je nutně přečtěte!!! Nevlastní je už ! Obrovskou mezinárodní ostudu dělají naši udavači...Piráti a TOP...práskají do Bruselu...TO NJE REKLAMA charakterů !!!

ab_curda ( 7. prosince 2018 20:26 )

Pravdy pravdivé, né aby došly nepravdy, upečené od známostí.

ab_curda ( 7. prosince 2018 19:52 )

Už aby by došli v kauze pravdy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa