Otužování na střeše Lucerny? Zní to jako vtípek, ale není. Kavárník Ondřej Kobza vymyslel další neobvyklou událost za rozbřesku. „Zaobíráme se tím, co může člověk dělat před prací. Pořádali jsme tady jógy, koncerty za východu slunce a chceme pokračovat, a to například v ranních přednáškách,“ prozradil Ondřej Kobza, který mění střechu Lucerny v živé kulturní místo.

Tentokrát se spojil s Českou otužileckou unií, která ukázala nezasvěceným nováčkům, jak překonat chlad a strach. Dvě desítky ranních ptáčat pak jedno po druhém naskákaly do tří plechových van, které byly napuštěny studenou vodou. Do té Kobza s ďábelským smíchem ještě navíc sypal led.

Ale ani kavárník nepřišel zkrátka. Přestože na otužování dorazil v teplém svetru, po osmé hodině ranní odhodil stejně tak jako jiní své svršky i spodky a ukázal tělo zahalené do extravagantních plavek, které by mu mohl závidět i pradědeček. „Ještě jsem se nikdy neotužoval,“ přiznal Kobza, který si na hlavu vylil několik litrů ledové vody.

Ledové lázně

Jiní však dali raději přednost pozvolnému otužování a místo vlastnoruční ledové sprchy se raději prostřídali ve vanách. Zatímco ostřílení otužilci s čepkami na hlavách zachovávali naprostý klid a ve vodě se dokázali zdržet i přes pět minut, jiní po rozcvičce skočili do vody a po necelé minutě s řevem lva z kádě vylézali. „Doma se maximálně sprchuji studenou sprchou. Jen jednou jsem zkusil plavat v ledovém venkovním bazénu, ale to bylo bolestivé. Tohle mě mile překvapilo,“ svěřil Martin (34), který se před prací vyhecoval společně se svou kamarádkou.

Co se chystá?

Otužileckým akcím na střeše Lucerny není konec. „Rádi bychom tuhle zimu experimentovali. Možná pořídíme i dřevěné kádě, abychom se zde více vyrochnili. Už tady máme i saunu... A taky se dá i snídat jenom v rouškách,“ svěřil Kobza. Pokud jste akci promeškali, není tedy důvod si zoufat.

Pod taktovkou České otužilecké unie jsou plánované další dvě akce v tomto roce. Nejprve se vydají přímo do Vltavy, a to 16. prosince, kdy proběhne křest otužilců u zastávky Černý kůň. Následně pak na tyto „blázny“ ve vodě narazíte 6. ledna u Karlova mostu na tradiční tříkrálové plavbě.

Fotogalerie
24 fotografií