Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Čučkaři a plácání.“ Zeman kvůli agentům Ruska a Číny šil do BIS, ta se brání

Aktualizováno -
7. prosince 2018
09:09
Autor: pal, ČTK, FiM - 
6. prosince 2018
21:50

Prezident Miloš Zeman si našel další terč hněvu. Tentokrát si vzal na mušku Bezpečnostní informační službu (BIS), která ve své výroční zprávě za uplynulý rok mimo jiné upozornila na zvýšenou aktivitu agentů Ruska a Číny v Česku. Prezident význam zprávy zpochybnil, o BIS tvrdí, že jsou to „čučkaři“. Dokládá to tím, že za šest let svého mandátu jediného takového agenta neodhalili, jak řekl pro TV Barrandov. BIS nicméně Zemanovo tvrzení odmítá.

Prezident Miloš Zeman se na TV Barrandov vyjádřil k výroční zprávě BIS. Bezpečnostní informační služba v části určené pro veřejnost hovoří o růstu aktivity ruských a čínských špiónů.

Zeman: Plácají o ruských a čínských špionech

Ve své kritice Zeman uvedl: „Doufám, že neprozrazuji žádné jiné státní tajemství, než je tajemství o neschopnosti BIS, když vám řeknu, že za těch šest let není žádný konkrétní údaj o tom, že by se podařilo odhalit byť jednoho jediného, ať už ruského nebo čínského, špiona.“ 

A vedle upozorňování BIS na rostoucí aktivitu cizích zpravodajců se Zeman pustil i do peněz, které služba čerpá na svůj provoz. „BIS má rozpočet asi tři miliardy korun a ona by ráda ten rozpočet zachovala, nebo ještě zvýšila, a musí přesvědčit veřejnost o své užitečnosti. Pokud plácají o tom, že se to tu hemží ruskými a čínskými špióny, tak si veřejnost chtějí naklonit, aby jim ten rozpočet zůstal,“ pokračoval prezident v kritice.

Sám má ze své funkce právo zadávat informační službě úkoly, zdůraznil Zeman. „Já jim zadal jediný, odhalovat islámské teroristy na českém území. Šest let jsem byl informován, že muslimská obec je mírumilovná, nic se tu neděje, až její imám uprchl do zahraničí a je obviněn z terorismu,“ řekl Zeman.

Podle něj imáma české muslimské obce jako teroristu zaregistrovala i Národní centrála proti organizovanému zločinu. „Jsou to čučkaři, tam kde mají teroristu, je tam, tam nikoho nenajdou. Vymýšlí si místo toho ruské špióny a opět nikoho nenajdou,“ dodal rázně Zeman ke své kritice BIS.

Video  Zeman zahrál na klavír, jeho hře přihlíželi čínský prezident i ruský premiér  - Facebook Jiřího Ovčáčka
Video se připravuje ...

BIS: Zeman nemluví pravdu, máme za sebou úspěchy

BIS prezidentova slova odmítá, neselhává. Uvedla naopak, že má za sebou naopak úspěšné období. Ve svém vyjádření na Twitteru dementovala i to, že by žádného cizího špiona neodhalila: „O všech aktivitách informujeme naše adresáty. Řídí nás vláda a kontroluje sněmovní komise pro kontrolu BIS a výbor pro bezpečnost. Všechny tři orgány nám vyslovily v poslední době jednomyslně poděkování za službu pro ČR.“

Do konfliktu s BIS se prezident Zeman dostal již několikrát. Naposledy v říjnu 2018, kdy již podruhé odmítl jmenovat do hodností generála ředitele BIS Michala Koudelku, důvody však neuvedl. Podle dřívějších spekulací médií mohly být za nejmenováním Koudelky rozdílné názory BIS a Zemana v kauze otrav novičokem.

BIS je zpravodajskou službou, která působí uvnitř českého území. Za úkol má identifikaci, sledování a sběr informací o aktivitách cizí moci a osob jednajících v cizím zájmu na českém území. Mezi hlavní oblasti jejího zájmu patří terorismus, organizovaný zločin, kybernetická bezpečnost, ekonomické zájmy státu a ochrana demokracie a ústavnosti.

salto ( 7. prosince 2018 14:44 )

Začínám o panu prezidentovi pochybovat - vždyť v Číně ani nevysomroval medvěda a teď tohlec

murQ ( 7. prosince 2018 13:50 )

čučkař neexistuje, asi od čučkin - podivín

oldedek ( 7. prosince 2018 13:42 )

Neztrapňujte se BISkaři s tím našim genit@lem a nereagujte na něj - dostal se už asi do třetí a poslední fáze nemoci - bohužel ho to nebolí ... Dát mu do rukou originální hlášení by znamenalo, že přes emisara Nejedlýho a Mynáře to druhej den ví Putin a strýček Si ...

x88x ( 7. prosince 2018 13:35 )

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ohradil proti výrokům prezidenta Miloše Zemana, uvádí zprávička na seznamu. I Hamáček ve shodě.To prezidentovi nevyšlo, tak to asi bude jak píšeš.

figuborovu ( 7. prosince 2018 13:31 )

MZ čučkaří gulivá Kremlu, jasnačka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa