Tradiční pracny jsou oblíbené i v dnešních domácnostech. Křehké formičkové cukroví, které má širokou škálu chutí a tvarů, totiž vůbec není náročné na přípravu. Zapojit do ní klidně můžete i děti. I když každá rodina určitě má svůj osvědčený recept, stojí za to vyzkoušet i nějakou novou variantu.

Jaké tipy se hodí dodržovat? Nikdy neplňte formičky až po okraj, spíše do poloviny a palcem těsto přitiskněte k okrajům, aby zůstal uprostřed důlek. Přeplněné formičky jdou hůře vyklopit.

Čokoládové pracny

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 167 g másla (změklého)
  • 167 g moučkového cukru
  • 80 g mletých lískových oříšků
  • 1,5 lžíce kakaa
  • 1 celé vejce
  • ½ kávové lžičky mleté skořice
  • 4 kuličky nového koření (namlít)
  • 3 ks hřebíčku (namlít)
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 3 polévkové lžíce smetany na rozpuštění čokolády ve vodní lázni

Postup:

Do mísy dejte všechny sypké suroviny (mouku, cukr, oříšky, namleté koření a kakao) a promíchejte. Přidáme na kostky nakrájené změklé máslo a vajíčko. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu se 3 lžícemi smetany. Metličkou míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Rozpuštěnou čokoládu vlijte do misky se surovinami a vymíchejte kompaktní těsto. Nejlépe to jde rukama. To zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici vychladit. Nejlépe do druhého dne.

Kousky těsta lehce obalte hladkou moukou a vtlačte do nevymazaných formiček. Prostředek promáčkněte palcem. Pečte v troubě předehřáté na 165 °C. Menší tvary asi 10 až 11 minut, větší pak asi 12 až 13 minut. Pečené pracny nechte vychladnout, teprve pak vyklápějte. Horké by se polámaly. Vyklopené medvědí tlapky obalujte v moučkovém cukru promíchaném s vanilkou.

Ořechové pracny

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 160 g másla  
  • 80 g mletých ořechů (vlašských) 
  • 1 celé vejce
  • 1 až 2 lžičky rumu
  • strouhaná citronová kůra
  • mletý hřebíček
  • mletá skořice

Postup:

Mouku, cukr, mleté koření a ořechy smíchejte na vále. Nožem zapracujte změklé máslo a přidejte vejce. Dochuťte rumem a citronovou kůrou. Vypracujte hladké a nepříliš husté těsto, které nechte v chladu odpočinout asi 1 hodinu a potom ho vtlačte do formiček. Ořechové pracny pečte ve středně vyhřáté troubě asi 15 až 20 minut.

Medvědí tlapky s vanilkou

Suroviny:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 50 g kakaa
  • 260 g másla
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • na špičku nože mleté skořice a hřebíčku
  • moučkový cukr s vanilkou na obalení

Postup:

V míse promíchejte všechny sypké ingredience a přidejte plátky másla. Prsty propracujte a uhněťte na vále bochánek těsta. Nechte ho v chladu odpočinout. Rozehřejte troubu na 160 °C a těsto vymačkejte do formiček na pracny. Připravíme si do každé formičky těstovou kuličku nebo jen tak odloupněte kousek těsta a vmáčkněte do formičky. Nezdržujte se vymazáváním formiček, není to potřeba. Naplněné formičky na plechu vložte do rozehřáté trouby a v mírném žáru trouby pečte 20 minut. Vyklopte z formiček a horké medvědí pracny obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.