Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hlava vás může začít bolet po sladkém i slaném jídle: Na co si dát ještě pozor?

  • 9. prosince 2018 | 06:00

    Určitě to není náhoda, že vás dvacet minut po jídle začne bolet hlava. Máte možná pocit, že k tomu není přece žádný důvod, když jste právě snědli svou nejoblíbenější dobrotu. Ale bolesti hlavy po jídle jsou faktem, ke kterému přispívá řada věcí. Třeba těchto šest!

    Bolesti hlavy jsou jedním z nejčastějších zdravotních problémů, s nimiž se potýká snad každý. Bolesti můžou být způsobeny mnoha důvody, věděli jste ale, že vás může začít bolet hlava i po jídle? Přičiny jsou následující!

  • Snědli jste moc cukru

    Autor: Shutterstock.com

     

    Pokud jste si dopřáli celý balíček čokoládových sušenek nebo snědli krabici vánočního cukroví, může vás začít bolet hlava kvůli cukru, který jste si v nadměrné míře dopřáli. Potraviny obsahující cukr totiž způsobí, že hladina cukru v krvi rychle klesá, a dojde tím k „nafouknutí“ vaší hlavy, a tedy bolestem. Jak říká lékařka Medhat Mikhaelová z Memorial Care Orange Coast Medical Center, přemíra cukru vede k reaktivní hypoglykémii, neboli nízké hladině cukru v krvi, což způsobuje závratě. Můžete se taky cítit slabě, neklidně, nebo být dokonce zpocení.

     

  • Snědli jste moc slaných potravin

    Autor: istock.com

     

    Jestli patříte k těm, kteří milují slané potraviny nebo si automaticky jídlo přisolují, pak se nedivte, když vás bolí hlava jako střep. Zmrzlina, těstoviny, rajčatová šťáva i tavené sýry – to vše obsahuje sůl a může udělat z vaší hlavy pulzující kouli. Lidé, kteří konzumují nadmíru potraviny s vysokým obsahem sodíku (přibližně 8000 mg denně), mají až o 33 procent častěji bolesti hlavy ve srovnání s těmi, kteří jedí 4000 mg sodíku denně. American Heart Association doporučuje konzumovat maximálně 1500 mg soli denně.

  • Jíte potraviny, které zhoršují bolesti hlavy

    Autor: Shutterstock

     

    Možná vás to ani nenapadlo, ale nejčastějším spouštěčem bolesti hlavy je špatné jídlo, tedy nevhodné potraviny. Patří sem alkohol (z vína spíše červené), zralé sýry, čokoláda či hrášek. Jsou sice oblíbené, zvláště večer, kdy se chystáte uvolnit se třeba u televize. Tyhle potraviny bohužel obsahují tyramin, což je aminokyselina vyvolávající migrénu u lidí, kteří na ni trpí. Bolest hlavy taky může spustit vaše oblíbené asijské jídlo, protože v něm bývají dusičnany či siřičitany, a ty zvýší průtok krve do mozku.

     

  • Moc často žvýkáte

    Autor: istock.com

     

    A nemáme na mysli jen žvýkačky. Stačí, když neustále něco křoupáte. V takovém případě může dojít k myofasciální poruše, která je způsobena častým otevíráním úst. To vede k bolesti čelistních svalů a následně bolestem hlavy. Onemocnění je časté u mladších lidí a vzniká jako následek přetěžování žvýkacích svalů. Užívejte protizánětlivé léky proti bolesti, a pokud se problém pořád vrací, konzultujte problém se svým stomatologem.

     

     

  • Nesnášenlivost některých potravin

    Autor: iStock

     

    Vadí vám mléko nebo lepek? Některé studie naznačují, že například celiakie může být spojena s častějšími migrénami. Existují taky důkazy, které dávají do souvislosti bolest hlavy s laktózovou intolerancí. Proč, to odborníci přesně netuší, dostatečně silné důkazy totiž chybí. Ovšem pokud vás začne bolet hlava pokaždé, když vypijete něco s laktózou nebo sníte potraviny obsahující lepek, je to jasné. Zkuste na nějaký čas tyhle potraviny vysadit a uvidíte, co se stane.

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...