Pokud máte správný poměr surovin a dodržíte jednoduché postupy nezabere vám příprava lineckého těsta moc práce. Pamatujte na to, že linecké těsto je náchylné na teplotu, proto je lepší ho raději zpracovávat v mixéru, než ručně. Čím méně se jej totiž budete dotýkat, tím lépe se vám s ním bude pracovat. Také proto nechte těsto před vykrajováním přes noc odpočinout v lednici.

Těsto na linecké cukroví:

250 g másla
350 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
3 žloutky
1 balíček vanilkového cukru
ořechy na posypání
zavařenina

Postup:

Mouku, máslo, moučkový cukr, žloutky a vanilkový cukr nasypeme do mixéru a necháme spojit. Těsto vysypeme na vál a rukama rychle zpracujeme do bochánku, který zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici nejlépe do druhého dne.

Vál lehce posypeme moučkovým cukrem a z bochánku vyválíme tenkou placku, ze které budeme vykrajovat. Linecká kolečka vykrajujeme do párů – horní s dírkou uprostřed. Horní díly pomažeme vejcem a pokud chceme, posypeme namletými oříšky. Pečeme na 180 °C přibližně 10 minut.

Po vytažení z trouby necháme vychladnout a můžeme začít linecké cukroví slepovat. Spodní díly pomažeme marmeládou a spojíme s vrchními.