Stejně, jako u ostatních druhů cukroví i vanilkové rohlíčky se nevyplatí ošidit! Pravé máslo v tomto receptu rozhodně nenahrazujte rostlinným tukem, jeho specifická chuť by rohlíčky zbytečně kazila. Také cukr volte opravdu s vanilkou, ne s chemickým vanilínem.

Budete potřebovat:

100 g namletých vlašských ořechů
200 g másla
250 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
vanilkový moučkový cukr na obalení

Postup:

Smícháme máslo, mouku, moučkový cukr a namleté ořechy a vypracujeme těsto. Těsto vysypeme na vál, zpracujeme do bochánku, zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odpočinout v lednici.

Z vychlazeného těsta vyválíme váleček. Odkrajujeme plátky, půlíme je a tvarujeme z nich rohlíčky, které pokládáme na pečicím papírem vyložený plech. Cukroví pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C, dokud nezrůžoví.

Upečené rohlíčky necháme pár minut vychladnout, aby se nelámaly, a mírně teplé je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Těsto se drolí?

I když jsou vanilkové rohlíčky s ořechy na přípravu velmi snadné, přeci jen se vám může stát, že se těsto při tvarování začne drolit a rohlíčky lámat. Řešení je jednodušší, než byste si mysleli - vezměte těsto, zabalte ho do potravinové fólie a dejte na chvíli odpočinnout do lednice. Pomoci může také kvalitní mouka, která nasaje přebytečný tuk.

Další z vychytávek je teplota, při které je vhodné obalovat rohlíčky v moučkovém cukru. Nejlepší je počkat pár minut poté, co cukroví vytáhnete z trouby. Ještě horké se vám rohlíčky budou obalovat špatně a hrozí, že si rozbijete pracně vymodelovaný tvar, na příliš studených by zase cukr nedržel.