Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Alkohol je poťouchlý průvodce! Ladislav Špaček radí, jak vánoční večírek přežít bez ostudy

/
  • 5. prosince 2018 ● 00:00

    Čas vánočních večírků je v plném proudu. Víte, jak na něm neutržit ostudu? Je vhodné na firemní party nejít? A co když to přeženete s alkoholem? Zeptali jsme se předního odborníka na etiketu Ladislava Špačka.

     

  • 1.

    Večírky a alkohol. To je velké téma…


    Ano, poťouchlým průvodce na večírku bývá alkohol. Nejprve je přátelský, uvede nás do dobré nálady, sbližuje nás s kolegy, zvláště opačného pohlaví, ale postupem času nám může přerůst přes hlavu. „Často se nám na večírek ani nechce, pak se tam nakonec vypravíme a po několika skleničkách zjistíme, že je to tam vlastně fajn a že když si dáme ještě jednu, že to bude úplně super. Tak to je chvíle, kdy bychom měli večírek opustit, dobrá pověst je víc než dobrá zábava,“ říká pro Blesk.cz Ladislav Špaček.

     

    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Jak kolegu v alkoholovém opojení bezpečně dostat z večírku?


    „Všimneme-li si kolegy, který už zcela dezorientován bloumá sálem s nepřítomným pohledem, nebo tančí exotický tanec zcela sám na tanečním parketu, musíme mu pomoci. Ujmout se ho musí nejbližší kamarád, na kterého postižený kolega dá a kterého poslechne. Objednáme taxíka, do ruky vtiskneme kolegovi cedulku s adresou a uložíme ho na zadní sedadlo. O zbytek se postará manželka,“ radí Špaček.

     

    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Jak by měl vypadat večírkový dress code?


     

    „Ve výběru dress codu rozhoduje charakter vánoční party. Jiné bude oblečení na party sportovního charakteru, např. půjdete-li na bowling nebo budete-li na teambuildingu na horské chatě, jiné bude v luxusní restauraci, jiné v prostorách firmy.

    Formální oblečení se vyžaduje na večírcích ve stylu plesu, v restauraci už postačí oblek nebo sako bez kravaty, u žen krátké šaty nebo kalhoty a nápaditá košile, na horské chatě na sako mohou muži zapomenout a i vy se můžete kreativně uvolnit,“ vysvětluje Špačkova kolegyně Nada Laban.

     

    Autor: Profimedia.cz - ilustrace

  • 4.

    Dress-code tedy může být na každou akci odlišný. Jak se ale obléci, když jsem pozván na ples a když pozvánka neříká, co na sebe?


    „Na pozvánce by měl pořadatel uvést dress code, aby hosty zbavil nejistoty, zda se budou cítit dobře. Najdeme-li na pozvánce black tie, oblékneme si smoking, black tie optional znamená, že si můžeme vzít smoking, máme-li ho, nebo také černý oblek.

    Black tie creative dává muži možnost kreativity: místo černého červený motýlek, černá košile, barevná vesta, a black suit nebo dark suit znamená černý oblek, nikdy ne šedý.

    Nebude-li na pozvánce dress code, zvolíme standardní oblečení: černý oblek s bílou košilí a slavnostní kravatou, k tomu černé šněrovací boty. Místo černé může být i sytá tmavá modř obleku, tzv. midnight blue,“ prozrazuje Ladislav Špaček.

    Autor: shutterstock.com

  • 5.

    Silonky nebo bez?


     „Ke krátkým šatům raději silonky vždy, jsme zvyklí na pohled na lýtko v silonce, tedy pokud neběháme v létě venku, ve streetové módě je to jedno. Ultrajemné silonky bez zesílené špičky a paty můžeme vzít i do otevřených střevíčků. Ale odrovnáme dvoje za večer, takže náhradní si nezapomeneme dát do kabelky,“ doporučuje odborník.

     

    Autor: istockphoto.com

  • 6.

    Současná doba přeje barevným veselým ponožkám –hodí se pro pány i na takovou akci, jako je firemní večírek?


    „Veselé ponožky se hodí tam, kde chceme trochu šokovat, rozveselit účastníky, předvést se. Tedy na návštěvu ke kamarádům, na večírky, do restaurace. Ale na plesy se nehodí, tam by měl mít muž ponožky v barvě nohavice nebo boty – tedy jen černé, a dostatečně dlouhé, aby neukazoval ostatním své chlupaté lýtko,“ řekl s úsměvem Ladislav Špaček.

     

    Ladislav Špaček
    Autor: Foto: D. Kundrát, P. Machan, M. Pátek

  • 7.

    Smím prosit? Na večírku se s pozváním k tanci už nějak popasujeme, ale jak je to na plese?


    „K tanci zveme klasickým Smím prosit? nebo neformálnějším Mohu si s vámi zatančit? nebo Mohli bychom si spolu zatančit? Pohled směřuje jak k ženě, tak k jejímu partnerovi, který dá úklonou hlavy svůj souhlas. Pokud žena odmítne tanečníka, může tančit už jen se svým partnerem,“ radí odborník.

     

    Autor: iStock

  • 8.

    Kdo jde první na taneční parket?


    Muž vstane jako první, pomůže dámě se židlí, nabídne jí rámě a odvede ji na taneční parket. Muž je odpovědný i za návrat partnerky na její místo. Po tanci jí nabídne rámě, odvede ji zpátky ke stolu a usadí ji.

     

    Autor: Profimedia.cz

  • 9.

    Je pravda, že šumivým vínem se neťuká?


    „To platilo dříve, ve Versailles, kdy sklenice byly z křišťálu a servis stál celý roční královský rozpočet. Dnes není důvod, abychom si běžnými sklenicemi nepřiťukli, stejně jako si ťukáme tichými víny. Přiťukáváme si jen vínem, nekombinujeme víno a pivo či vodu,“ vysvětluje odborník.

     

    Autor: Profimedia.cz - ilustrace

  • 10.

    Musím na večírek jít, i když se mi vůbec nechce?


    „Pořádá-li firma vánoční večírek, je společenskou povinností pracovníka firmy večírek navštívit. Naopak povinností vedení je nezapomenout na žádného zaměstnance z kategorie, která je pozvána. Firemní večírek je společenská záležitost, nezapomeňte proto na asistentky, recepční a nižší firemní pozice; pro mnohé je to velká událost a pocta,“ dodává špačkova kolegyně Laban.

     

    Autor: istock.com

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

panda82: Pane Špaček,měl byste dát našim politikům lekce slušného chování a jak mají distinguovaně vystupovat před voliči, chovají se jak burani i bez alkoholu, hnus měli by jít do sebe, když to nemají vrozené

(05. 12. 2018 16:47)

ivoadler: Před chvílí jsem viděl toho blba v televizi jak v pořadu Václav Havel: Odcházení statuje v té jeho družině. Takoví lidé by měli řídit republiku!

(05. 12. 2018 16:47)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy