Recenzovat tak obrovskou a dlouhou videohru, jakou je Red Dead Redemption II, je hodně nevděčné a komplikované. I po mnoha odehraných hodinách je mi jasné, že jsem zdaleka neviděl vše, co nabízí. Na jednu stranu je to škoda, na druhou je to dobře, protože mohu o tomto špektáklu z Divokého západu bez dlouhého rozmýšlení prohlásit, že z něj bude každý fanoušek westernů a her v otevřeném světě nadšený. Atmosféra je tak hutná, že by se dala krájet, a prostředí je stylové a krásné i propracované.

Příběh hry se odehrává po Red Dead Revolver a slouží jako prequel k Red Dead Redemption (ano, jde o třetí díl série), takže se v ní setkáte se spoustou starých známých jako Johnem Marstonem nebo Dutchem van der Lindem. Hlavním hrdinou je tentokrát Arthur Mogran – psanec s prořízlou pusou, který tasí kolty proklatě rychle. Samozřejmě je na něj vypsaná odměna, která se bude s postupem v hraní jen a jen zvyšovat. S gangem vedeným právě Dutchem se snaží uprchnut před zákonem a postarat se o své lidi. Jeho cesty ho zavedou na mnoho rozličných míst.

Red Dead Redemption II
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Budou to pusté pláně, zasněžené hory, travnatá údolí, zamlžené bažiny, jeskyně i hustě zalidněná města. I když se to po pár prvních hodinách hraní nemusí zdát, prostředí jsou ve hře neskutečně rozmanitá. Celý svět je naprosto fenomenálně ztvárněný a rozlehlý. Jeho průzkum je sám o sobě potěšením. Na každém rohu se něco děje. V přírodě žijí roztodivná zvířata, v řekách plavou ryby. Jako ve skutečnosti. Lov i rybolov přitom tvoří nemalou část hry. Budete se muset postarat i o svůj žaludek. Survival prvků je přítomno mnoho, ale jsou často otravné a zbytečné.

Umřít hlady ve hře, kde všude kolem pobíhá potenciální oběd, je téměř nemožné. Stejně tak se musíte postarat o další opruzy jako oblékání podle prostředí, ve kterém se pohybujete, nebo zásoby vašeho tábora. Prostě takové povinnosti, které tak trochu škodí hratelnosti potažmo zábavnosti. Příběh obsahuje světlé momenty jako akční přepadávání vlaků, mnohé přestřelky nebo opileckou pitku, bitku a blitku. A dojde i na vtipné průpovídky. Celkově je však plný vaty, nudy a šedi, a to mi nikdo nevymluví. Mnohdy jsem nezvládal vnímat, o čem se postavy baví, protože bych se uzíval k smrti.

Red Dead Redemption II
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Tempo hry je mnohdy až příliš zdlouhavé. Red Dead Redemption II je titulem výhradně pro ty, kteří mají hodně času. A tím myslím fakt spoustu času. Nejde o hru, kterou sfouknete za víkend. Jenom poznávaní herních mechanismů a ovládání trvá dlouhé hodiny. Sama ovládací metoda není přitom úplně nejšťastnější. Rozumím tomu, že je ve hře tolik funkcí a věcí, že jejich rozmístění na ovladači je obtížné, ale přesto si nemůžu pomoci, že je ovládání celkově až příliš překombinované a nikdy jsem si na něj stoprocentně nezvykl. A určitě nebudu sám.

Náplň misí je hodně různorodá. Od mnoha akčních scén, hospodských rvaček lovení, záchrany bližních až po totálně nudné scény. Rozhodně nehraji videohry proto, abych naháněl ovce na pastvě nebo kydal hnůj u prasat v chlívě. I přesto budete někdy doslova zírat na detaily, které hra nabízí. Ať je to rozdílný zvuk střelby v různých lokací a podmínkách, změny počasí či nechvalně proslulá koňská varlata, která se podle nich zmenšují či zvětšují. Koňům je ostatně věnována velká pozornost a teď nemyslím koblihy, které se z nich často sypou.

Red Dead Redemption II
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
O svého koně se budete muset starat, hřebelcovat ho a uklidňovat. Budete si s ním vytvářet pouto, podle kterého se bude k vám chovat. Stejně tak je ve hře přítomný i ukazatel morálky, který se vyvíjí podle toho, jestli jste na lidi hodní, nebo zlí. Pokud budete pomáhat cizincům v nesnázích, budete mít jenom dobrý pocit a vaše morálka poroste. Pokud budete zabíjet pocestné, získáte spoustu předmětů, zbraní i jídla, ale vydáte se na cestu směrem do pekla. Hra nabízí kromě vydatného příběhového režimu i vedlejší mise a přehršel aktivit k tomu.

A pokud vám Red Dead Redemption II nepůjde, nezoufejte. I když nejde o úplně jednoduchou záležitost, jde o hru, která je přívětivá i pro nehráče. Pokud vám něco nepůjde, přijdou rady, nebo dokonce možnost některé úseky misí přeskočit. V současné době už probíhá beta Read Dead Online, což je multiplayerová část hry. A upřímně jde spíše o další videohru než jen o pouhou hru více hráčů. Jde totiž také o příběhovou záležitost. Se svou postavou, kterou si stvoříte v důmyslném editoru, ve kterém nechybí ani detaily jako pihy, se vydáte na další dobrodružství podobné singleplayerovému zážitku.

Red Dead Redemption II
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Budete plni mise, zakládat vlastní gangy, přepadávat města, dostanete prostě zdarma téměř další hru. Bravo, bravo, v tomto musím Rockstaru zatleskat. Grafika hry je fenomenální. Vážně nemá prakticky žádné neduhy. Animace postav jsou realistické, detaily na jejich modelech i prostředí, které sahá kilometry daleko, jsou neskutečné. Stejně orgasmicky pro hráčovu duši působí i zmiňované změny počasí. Navíc jsou některé filmové prostřihy až Tarantinovsky propracované. Hrát hru lze z pohledu třetí i první osoby (to způsobuje některým nauseu). Samozřejmě se jí nevyhnuly bugy, ale technické chyby hře takových rozměrů odpustíte.

O Red Dead Redemption II by se dalo napsat ještě mnoho řádek, ale to nemám vůbec v úmyslu. Tohle je hra, kterou musíte poznat sami. Stojí za to, i když si nemyslím, že jde o nejlepší hru všech dob, jak tvrdí některé konkurenční weby. Není, na to obsahuje moc nudy. Až pojedete pět minut pustinou a váš hrdina si na dostavníku bude povídat s parťákem o počasí a lovu zvířat, asi mě budete chápat. Anebo ne a budete hltat každý okamžik hraní. Rozhodně jde o významnou a pro videoherní svět významnou událost. Tak hyjé, vyrážíme na Divoký západ!

P.S. Co se mně týče, Grand Theft Auto V zůstalo nepřekonáno.

Fotogalerie
123 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 85 %

Plusy:
Fenomenálně ztvárněný svět divokého západu
Westernová atmosféra by se dala krájet
Nespočet neuvěřitelných detailů
Tuny misí, úkolů a aktivit
Úctyhodná životnost
Krásná grafika
Příjemná jízda na koních
Multiplayerový Read Dead Online
Přívětivé pro nezkušené hráče

Minusy:
Mnohdy až příliš zdlouhavé tempo
Nudný příběh a dialogy
Překombinované ovládání
Otravné survival prvky
Technické chyby

Infobox
Datum vydání: 26. říjen 2018
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One
Cena: 1599 Kč
Výrobce: Rockstar Studios
Vydavatel: Rockstar Games
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ