Jedovatá mamba utekla z domu v pražských Hlubočepích v noci z 1. na 2. října. Její majitelka skončila v nemocnici – had ji totiž uštknul, podle Blesku se mohlo jednat i o podivnou formu sebevraždy. Ve Všeobecné fakultní nemocnici bojovala žena o život deset dní, pak ale zemřela. „Úmrtí nesouvisí s uštknutím mambou, ale s dalšími zdravotními obtížemi pacientky,“ řekl tehdy Filip Brož, mluvčí VFN.

Znalci z oboru soudního lékařství však dospěli k opačnému výsledku. „Z výsledku nařízené soudní pitvy vyplynulo, že třicetiletá žena nezemřela vlivem cizího zavinění. Znalci z oboru soudního lékařství určili, že příčinou smrti bylo působení neurotoxinu hadího jedu,“ uvedl ve středu 5. prosince policejní mluvčí Jan Rybanský.

Prchlá mamba způsobila nejen v Praze, ale i po celém Česku pořádný poprask a stala se celebritou na sociálních sítích. Pátrání po ní trvalo čtyři dny, 5. října ji odchytil herpetolog Tomáš Bublík ve spolupráci s pražskou zoo poté, co ji majitelka nedaleké zahrady, kterou mamba „navštívila“, objevila ve větvích stromu a kontaktovala policii.

Podívejte se, jak odchyt mamby zelené probíhal:

Video
Video se připravuje ...

Takhle probíhal odchyt jedovaté mamby zelené. Policie České republiky

Fotogalerie
22 fotografií