Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdepak o víkendu! Češi pečou cukroví po práci! 2 odlehčené recepty na linecké a hrudky

/
  • 5. prosince 2018 ● 12:16

    Cukroví neodmyslitelně patří k českým vánočním svátkům. 60 % z nás ho připravuje doma. Co možná překvapí, nejčastěji ve volném čase během pracovního týdne. Na českých stolech vládnou tradiční druhy, a to linecké a vanilkové rohlíčky.

     

  • 1.

    Mladí chtějí perníčky, rodiče pracny

    Vánoční cukroví a jeho příprava má v Čechách hlubokou tradici již stovky let. Podle nejnovějšího průzkumu se předvánočnímu pečení věnuje 58 % z nás. Dvě třetiny lidí si těsto připravuje doma, ostatní volí hotové těsto z obchodu.

     

    Napříč generacemi jsou nejoblíbenějšími druhy linecké a vanilkové rohlíčky, které podle průzkumu nesmí chybět na vánočních stolech v sedmi z deseti domácností. Hned za nimi se drží vosí hnízda (47 %). Mladí do 35 let si na Vánoce rádi dopřejí i perníčky. Pracny a nepečené cukroví se naopak těší největší oblibě u lidí nad 54 let.

    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Tradiční cukroví v novém kabátě

    Rádi byste na Vánoce trochu osvěžili svoje stávající rodinné recepty? Zkuste klasické suroviny, jako jsou mouka, cukr, tuk, vejce či čokoláda, nahradit lehčími alternativami. „Část tuku určeného k přípravě náplně můžeme nahradit pudinkem. Náplň i cukroví tak budou lehčí a méně tučné,“ radí Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5. „Čokoládové polevy bychom měli ideálně připravovat z kvalitní čokolády s co nejvyšším obsahem kakaa,“ dodává Alena Paldusová s tím, že i ostatní suroviny jdou velmi lehce nahradit zdravějšími variantami.

     

    Ptáte se, jak na to?


    *Cukr můžete nahradit sušeným ovocem. Například datlemi nebo fíky. Místo klasického bílého cukru můžete použít cukr třtinový, javorový sirup nebo kvalitní med.

     

    *U bílé mouky je nespočet možností, jak ji nahradit. Na výběr máte z celozrnné, rýžové, pohankové, kokosové, ořechové nebo dokonce mandlové mouky.

     

    *Pokud jste alergičtí na vejce nebo jíte veganskou stravu, vyzkoušejte bramborový nebo kukuřičný škrob, případně použijte mandlovou nebo sójovou mouku.

     

    *Máslo můžete nahradit například rostlinnými oleji či tuky. Rostlinné tuky s menším obsahem tuku se hodí spíše do nepečeného cukroví.

     

    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Jablkové hrudky

    Potřebujete: 200 g ovesných vloček, 2 jablka, 2 lžíce kokosového oleje, 2 lžíce strouhaného kokosu, hrst hrozinek, 100 g čokolády s vysokým podílem kakaa.

     

    Postup: Troubu předehřejte na 170 °C. V mixéru nasekejte vločky najemno a smíchejte s nastrouhanými jablky, jednou lžící kokosového oleje, strouhaným kokosem a rozinkami. Lžičkou odebírejte hmotu a dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Uprostřed vytvořte malý důlek pro čokoládovou náplň a pečte 25–30 minut. Čokoládu rozehřejte se zbývajícím kokosovým olejem a do důlku každé hrudy dejte trochu polevy. Nechte zatuhnout a poté uchovávejte v chladu.

    Autor: Albert

  • 4.

    Bezlepkové linecké

    Potřebujete: 350 g rýžové mouky, 220–250 g másla, 120 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 lžičku strouhané citronové kůry, rybízovou nebo jinou zavařeninu na slepování.

     

    Postup: Z mouky, změklého másla, cukru, vejce a strouhané citronové kůry vypracujte těsto. Pokud by bylo příliš drobivé, přidejte trochu másla navíc. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet do druhého dne nebo alespoň hodinu. Troubu předehřejte na 170 °C. Z rozváleného těsta vykrajujte tvary a pečte 5–8 minut. Nechte vychladnout a slepujte marmeládou.

     

    Zdroj: Průzkum zpracovala pro obchody Albert agentura Ipsos na reprezentativním vzorku 525 respondentů.

    Autor: Albert

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy