Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rozsekaného novináře nechal zabít korunní princ, mají jasno senátoři v USA

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
5. prosince 2018
10:55

Skupina amerických senátorů dala najevo, že nepochybuje o podílu saúdského korunního prince Mohamada bin Salmána na vraždě novináře Džamála Chášukdžího. Zákonodárci mluvili s novináři poté, co je se zjištěními svých lidí seznámila šéfka Ústřední zpravodajské služby (CIA) Gina Haspelová. „Porota by ho usvědčila za 30 minut,“ nechal se slyšet jeden ze senátorů.

„Museli byste ze sebe dělat hlupáky, abyste nedospěli k závěru, že to bylo zorganizováno lidmi, kterým dával příkazy MBS,“ řekl médiím senátor Lindsay Graham, přičemž použil princovy iniciály. Bin Salmána označil za „blázna“ a „nebezpečného“ člověka.

„Na jednání jsem šel s domněnkou, že k vraždě došlo s princovým vědomím. Odešel jsem s tím, že moje teorie je pravdivá. MBS je jako demoliční koule, zničí všechny, co mu stojí v cestě,“ prohlásil Graham. Zavázal se, že dokud bude MBS stát v čele Saúdské Arábie, bude aktivně vystupovat proti prodeji amerických zbraní do arabského království.

Američtí zákonodárci se již dříve vyjadřovali na adresu nástupce saúdskoarabského trůnu kriticky, po setkání s Haspelovou si však členové senátního zahraničního výboru zcela přestali brát servítky. „Nemám žádné pochybnosti o tom, že korunní princ MBS nařídil tu vraždu,“ řekl další republikánský senátor Bob Corker. Dodal, že vinným by ho jednoznačně shledala i jakákoliv porota.

Chášukdží byl brutálním způsobem zavražděn na konzulátu v Istanbulu 2. října. Saúdská Arábie vraždu po prvotním popírání přiznala, jakoukoli spojitost prince se zločinem však odmítá.

Senátor Bob Corker je přesvědčen o vině korunního prince bin Salmána. Senátor Bob Corker je přesvědčen o vině korunního prince bin Salmána. | Reuters

Podle CIA za brutální vraždou stojí korunní princ

CIA podle amerických médií dospěla k závěru, že vraždu Chášukdžího, který byl kritikem režimu v Saúdské Arábii, nařídil přímo korunní princ. Zpravodajská služba má k dispozici dokonce nahrávku telefonátu, ve kterém bin Salmán dává instrukce k co nejrychlejší novinářově likvidaci. Ministr zahraničí Mike Pompeo však minulý týden řekl, že přímý důkaz o princově spojení s vraždou neexistuje.

Senátoři rovněž kritizovali přístup prezidenta Donalda Trumpa, který sice vraždu odsoudil, dosavadní pragmaticky vstřícný přístup k monarchům v Rijádu však nezměnil. Trump, který označil závěry CIA za neprůkazné, podle Corkera vědomě přehlíží fakta, aby nemusel vůči princi zaujmout kritický postoj.

asijo ( 5. prosince 2018 13:21 )

Za podezření se udělují sankce,za brutální vraždu USA mlčí a zajímá je jen prodej zbraní.

Jarabak ( 5. prosince 2018 12:07 )

No po tom, jak si plácli s putinem, je to jasný. Ti dva vyvrhelové se v zabíjení novinářů vyžívají.

adeso ( 5. prosince 2018 12:01 )

nojo Ušáci, ti vždycky všechno vědí nejdřív dopředu a i když se prokáže, že lžou tak melou pořád svoje lejna. Nakonec novinář věděl do čeho leze...

Zobrazit celou diskusi