Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velký zátah na mafii: Probíhá akce proti klanům, které působí i v Česku

Autor: ČTK - 
5. prosince 2018
08:42

Devadesát lidí zadrželi dnes policisté v Evropě a Jižní Americe při rozsáhlé akci proti členům italské mafie 'Ndranghety. Policie zasahovala v Německu, Itálii, Nizozemsku, Belgii a Kolumbii, informoval italský list La Repubblica. Zadržení jsou podezřelí mimo jiné z obchodování s drogami a praní špinavých peněz. Čeští investigativci přitom v posledních dnech upozornili, že chapadla 'Ndranghety sahají i do ČR, kde údajně působí klan Raso-Gullace-Albanese.

V Německu je operace proti mafii vedena v Severním Porýní-Vestfálsku a v Bavorsku. „Opatření stále pokračují,“ sdělila agentuře mluvčí BKA. Podle portálu deníku Bild bylo doposud prohledáno více než 100 objektů, mezi jinými i pizzerie, a to v Porýní a v Porúří.

Agentura DPA uvedla, že zadržen byl i 45letý majitel pizzerie z Pulheimu u Kolína nad Rýnem, který je považován za hlavního podezřelého. Čelí údajně obvinění z „obchodu s kokainem ve velkého rozsahu“.

V Itálii, Německu, Belgii a Nizozemsku proběhla obrovská razie proti kalábrijské mafii 'Ndrangheta, která působí i v Česku a na Slovensku. Na snímku zátah na restauraci v německém městě Duisburg, (5.12.2018). V Itálii, Německu, Belgii a Nizozemsku proběhla obrovská razie proti kalábrijské mafii 'Ndrangheta, která působí i v Česku a na Slovensku. Na snímku zátah na restauraci v německém městě Duisburg, (5.12.2018). | reprofoto/twitter

Celou mezinárodní akci koordinuje unijní agentura pro soudní spolupráci Eurojust, která chce podle DPA o probíhajícím vyšetřování informovat v poledne na tiskové konferenci v Haagu. BKA slibuje sdělit podrobnosti až odpoledne kolem 15:00.

Eurojust: Operace Pollino byl úspěch

Federico Cafiero de Raho, jeden z hlavních prokurátorů z protimafiánského oddělení italské prokuratury na tiskové konferenci Eurojustu uvedl, že mezinárodní spolupráce začala v roce 2015. O společném zátahu protu 'Ndranghetě začaly úřady přemýšlet v roce 2016. Výsledky dnešní operace považují za obrovský úspěch.

„Chtěl bych poděkovat všem policistům, kteří se na akci podíleli. 'Ndranghetu jsme ještě neporazili, je to celosvětová, silná organizace. Zasadili jsme jí ale velkou ránu,“ připomněl také, že kalábrijská mafie má spoustu podpůrných větví, jako je třeba klan Raso-Gullace-Albanese, který podle všeho působí i v Česku.

Ve vazbě skončilo 90 lidí

Podle dosavadních zpráv bylo v první vlně „Operace Pollino“ zadrženo 90 osob, zátah ale dále pokračuje. K razii se připojily také některé jihoamerické země, například Kolumbie nebo Kostarika. Akce byla připravována od roku 2016.

Zátah je výsledkem dlouholeté spolupráce protimafiánských a protiteroristických jednotek Evropské unie a Jižní Ameriky, akce se účastní stovky policistů.

Italská policie podle listu La Repubblica zasahovala v Kalábrii, odkud 'Ndrangheta pochází. Nizozemská média přesná místa zásahů neuvádí, podle belgického listu De Standaard razii policie provedla mimo jiné na několika místech severobelgické provincie Limbursko.

'Ndrangheta patří k nejmocnějším italským zločineckým organizacím. Dominantní postavení má zejména v pašování drog do Evropy, podle italského soudce Nicoly Gratteriho, který s mafií bojuje už dlouhá léta, však operuje na všech kontinentech a svoji působnost stále rozšiřuje.

Chapadla mafie sahají do Česka i na Slovensko

V souvislosti s únorovou vraždou slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka vyšlo najevo působení 'Ndranghety na Slovensku.

Ve svém posledním článku psal Kuciak o možném zneužívání zemědělských dotací EU touto kalábrijskou mafií a o podezření na její vazby s vládními úředníky. České centrum investigativní žurnalistiky v článcích Kuciakovy někdejší spolupracovnice Pavly Holcové upozorňuje, že 'Ndrangheta působí i v České republice.

Video  Poslední minuty před popravou Kuciaka a jeho snoubenky! Zveřejnili kamerové záběry.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi