Na Velkém náměstí stojí teď totiž stojí bezchybný vánoční strom a Strakoničtí se mohou radovat. A bylo na čase. V minulých letech bylo okresní město kvůli nepodařeným symbolům Vánoc centrem posměchu.

Namále mělo i letos. „Když jedli převáželi, bylo to pod viaduktem o centimetrech. Už to vypadalo, že tam strom zůstane zaklíněný nebo budou odrbané větve, ale dobře to dopadlo,“ řekl Blesku muž, který převoz sledoval.

Mohutná dřevina cestu zvládla bez úhony. „Bohatě rostlý strom darovala městu Jana Chroustová. Před více než šedesáti lety ho zasadil její dědeček. Je krásný a lidem se opravdu líbí,“ potvrdila mluvčí radnice Markéta Bučoková.

24. 11. 2015 - Štětka

Tolik hanlivých výrazů si snad žádný vánoční strom nikde jinde nevysloužil. Původně šla jedle k zemi kvůli poškození při vichřici. Nápad jednoho z úředníků, aby ještě před rozřezáním posloužila jako vánoční symbol, se ale nesetkal u veřejnosti s pochopením. Strom dostal nálepku štětka na záchod, sám starosta ho nazval koštětem a nařídil jeho výměnu.

26. 11. 2015 - Padač

Jedli nahradil vzrostlý smrk, ale při jeho instalaci došlo k nečekaným komplikacím. Před zraky mnoha přihlížejících prasklo lano, které strom jistilo, a statný velikán se zřítil k zemi. Bylo velké štěstí, že se nikomu nic nestalo.

9. 12. 2017 - Křivák

Loni stačil poryv větru a strom se pořádně naklonil. Připomínal spíš věž v Pise. I když se ho snažili pracovníci technických služeb narovnat, úspěšní byli jen částečně. Strom byl totiž prohnutý jako luk. Tak narostl a nic moc se s ním už dělat nedalo.

24. 11. 2018 - Tvrďák

Košatý strom nechtěli pracovníci technických služeb poškodit. Vezli ho zavěšený na hydraulické ruce, aby nedošlo k olámání větví. U viaduktu se ale ukázalo, že pod ním neprojedou. Proto nezbývalo než strom spustit. Ten byl naštěstí tak hustě a pevně rostlý, že převoz přečkal bez úhony. Lidé chválou nešetří, zejména na sociálních sítích.

VIDEO: Tisíce světel rozzářily strom na Staroměstském náměstí! Vánoční trhy začaly

Video
Video se připravuje ...

Tisíce světel rozzářily strom na Staroměstském náměstí! Vánoční trhy začaly Lukáš Červený

Fotogalerie
7 fotografií