Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Američané tlačí na Rusy kvůli smlouvě o likvidaci raket. Moskva se jí prý neřídí

Aktualizováno -
4. prosince 2018
19:05
Autor: ČTK, kal - 
4. prosince 2018
18:30

Spojené státy se za 60 dní přestanou řídit podmínkami smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Tedy pokud do té doby nezmění Rusko svůj přístup ke smlouvě a nezačne její podmínky plnit také. V Bruselu to po jednání se svými kolegy ze zemí NATO oznámil americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Američané mají ve svém postupu jednoznačnou podporu všech zemí aliance. Ministři zahraničí NATO v úterý ve společném prohlášení uvedli, že Rusko vývojem a rozmístěním raketového systému 9M729 hrubě smlouvu IMF porušuje. Systém podle NATO představuje výrazné riziko euroatlantické bezpečnosti.

„Rusko hluboce podkopává bezpečnost USA

„Přistupujeme k tomu z několika důvodů. V první řadě proto, že kroky Ruska hluboce podkopávají bezpečnost Spojených států a bezpečnost našich spojenců a partnerů,“ vysvětlil Pompeo. Pro Spojené státy podle něj nemá smysl, aby zůstávaly svázány podmínkami dohody, které je omezují v případné odpovědi.

Americký ministr uvedl, že Moskva může smlouvu z roku 1987 zachránit, pokud v následujících 60 dnech začne její podmínky ověřitelným způsobem znovu plnit. Podle něj má nyní Rusko rozmístěno několik praporů těchto raket, jejichž dostřel z nich činí přímou hrozbu pro Evropu. „Rusko obrátilo trend snižování jaderného nebezpečí v Evropě, kde má Amerika desetitisíce vojáků a kde žijí a pracují miliony našich civilistů,“ zdůraznil Pompeo. V nebezpečí je podle něj také daleko větší počet občanů evropských zemí.

Ruské porušování podmínek dohody INF podle Pompea nelze vidět odděleně od dalších kroků na mezinárodní scéně, například v Gruzii, na Ukrajině, v Sýrii, při vměšování do voleb v jiných zemích či při pokusu otrávit někdejšího agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury.

cocumysvole ( 4. prosince 2018 22:24 )

Všichni by si měli zamést před vlastním prahem. Dělají jako že ne a přitom všichni ty rakety mají. A pamatujte si - až budou na světě místo všech stromů stát jenom rakety, bude mír věčný. Váš Santa Klaus - strýček Sam.

odrudne ( 4. prosince 2018 21:11 )

Amíci rozlezlý všude po celém světě kde je hlavně ropa a jiné nerostné bohatsví chtěj všem určovat co mohou a nemohou.Ať se nejdříve podívají na svůj pořádek doma v těch smradlavých velkoměstech kde jsou vraždy na denním pořádku a to nám chtějí vnutit a de facto už to tak je i u nás.Varšavksá smlouva se rozpustila-tak mělo být i NATO a ne se ještě rozšiřuje na východ kde kde mezi sebou ničí svazky slovanské ve svůj prospěch v prodejnosti toho svého vojenského harampádí předraženého šrotu.

dzelo ( 4. prosince 2018 19:56 )

Větší blábol než blekotá ten americký nadutec jsem dlouho nečetl!

Zobrazit celou diskusi