Dvoupatrovou halu v ulici Pramenná v Písnici plnou oblečení a obuvi zachvátily plameny v úterý kolem poledne. Na místo původně vyrazily čtyři jednotky hasičů, pak se ale připojily další. Celkem s živlem bojovalo 17 jednotek a zhruba stovka hasičů. Byl vyhlášen třetí stupeň poplachu.

Kolem třetí hodiny se hasičům podařilo zabránit šíření požáru z prostoru haly. „Dohašujeme uvnitř haly pomocí 15 C proudů a v dýchací technice. Hašení probíhá i pomocí výškové techniky,“ uvedl na Twitteru mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. V půl čtvrté odpoledne pak informoval, že se hasičům podařilo dostat plameny pod kontrolu. S rozebíráním ohořelých částí haly pak pomohl nakladač, který dorazil na místo.

Počet hasičských jednotek se k večeru zredukoval. „Probíhá dohašování ve vnitřní části haly. Na místě zůstává 70 hasičů,” informoval Kavka před osmou hodinou večerní. „Z důvodu poškozené ocelové konstrukce hasiči část rozřezávají, aby se dostali do vnitřního prostoru. Jednotky dobrovolných hasičů zůstávají na svých zbrojnicích jako záloha, někteří dopravují vodu na místo.” 

Před tím, než se podařilo šíření ohně zastavit, poškodil i sousední objekt. Na místě hasiči pracovali celou noc, rozebírali konstrukci haly a dohašovali skrytá ohniska. Ráno se pak vystřídala směna. Škodu vyšetřovatelé odhadli na 10 milionů korun. 


Plameny a hustý dým

Z průmyslové haly šlehaly plameny, podle svědků, kteří se pohybovali v okolí, byl slyšet i hlasitý výbuch. Do nebe stoupá hustý černý dým, který je vidět i z několik kilometrů vzdáleného centra Prahy. „Kontaktovali jsme zástupce městské části z odboru krizového řízení a životního prostředí hlavního města Prahy,“ dodal Kavka. Chemici ovzduší monitorovali, žádná omezení ale dosud vydána nebyla.

Hasiči spolupracovali také s Českým červeným křížem i záchranáři, již na místo vyslali speciální vůz Atego. Jeden hasič se při zásahu lehce zranil, po ošetření se ale vrátil zpět „do akce“. Nikdo další zraněn ani popálen nebyl.

 

Situaci monitoroval také policejní vrtulník. Policisté na místě zajistili hasičům i záchranářům příjezdové trasy a evakuovali lidi z přilehlých budov. Ve Vídeňské a na Kunratické spojce byl omezen také provoz autobusů 332, 335, 337 a 339, ve směru do Prahy nabíraly zdržení až 40 minut. Před osmou večerní hodinou byl nicméně provoz na přilehlých komunikacích plně obnoven. Tou dobou už měli hasiči požár plně pod kontrolou.

 

 

Video
Video se připravuje ...

Požár haly v pražské Písnici, 4. 12. 2018 Aktu.cz

Fotogalerie
22 fotografií