Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Tyhle obrázky varují! Chodců na silnicích umírá stále více: Podívejte se, co rozhodně nedělat!

/
  • Šokující záběry: Řidič nedával pozor a v plné rychlosti srazil chodce na přechodu!
    4. prosince 2018 ● 11:05

    Statistika je neradostná. Počet lidí, kteří zemřou pod koly aut, roste. Jen za první půlrok letošního roku zemřelo na silnicích 56 chodců, o 9 více než loni. Není dne, kdy by do statistik nepřibyl další černý křížek. Navíc zimní období je pro chodce nejrizikovější. Máme pro vás rady, které nepodceňujte!

  • 1.

    Brzy se stmívá, nejste vidět!

    Reflexní prvky na oblečení i zavazadlech nejsou jen pro děti!  Mít by je měl každý. Pro všechny chodce mimo obec jsou dokonce povinností, pokud se za snížené viditelnosti pohybují po krajnici nebo okraji vozovky v místě, kde není veřejné osvětlení. Noste je ale i ve městech. Pro řidiče je chodec v odlesku světel od mokré vozovky takřka neviditelný.


    Nejvhodnější je reflexními prvky označit zejména konce rukávů, pas a oblast mezi kotníky a koleny. Vidět bychom měli být z jakéhokoliv úhlu.

     

    Auto smetlo chodce, protože nebyl ve tmě vůbec vidět! Čtěte ZDE

    Reflexní prvky jsou ve tmě nezbytné.
    Autor: Foto reflexniprivesky.eu

  • 2.

    Přecházejte správně!

    Sice je nám od malička vštěpováno, jak přecházet silnice, ale v dospělosti daleko více riskujeme. Pro přecházení platí dvě základní pravidla:

     

    1. pravidlo: Chodec je povinen použít přechod pro chodce, podchod nebo nadchod vždy, když od něj není vzdálen na více než 50 metrů. Na přechod nesmí vstupovat těsně před přijíždějící vozidlo. Chodec nemá přednost před tramvají a vozidly jedoucími s rozsvíceným modrým majákem.

     

    2. pravidlo: Tam, kde není možnost jít po chodníku, se chodí vždy vlevo proti směru přijíždějících vozidel a jednotlivě za sebou. Pokud jde ale po silnici větší organizovaná skupinu chodců, musí se pohybovat na pravém kraji vozovky.

     

    K tragické nehodě na přechodu došlo v Jablunkově. Čtěte ZDE

    Šokující záběry: Řidič nedával pozor a v plné rychlosti srazil chodce na přechodu!
    Autor: Facebook

  • 3.

    Auto nezabrzdí hned!

    Mokrá nebo zasněžená saduritová barva, která se na přechody používá, hodně klouže a auto se na ní chová jako na ledu. „Rozhodně není dobré se spoléhat na to, že přijíždějící auto vždy zcela bezpečně zastaví a dá nám přednost,“ upozorňuje Olga Boučková z oddělení Besip TSK. Brzdná dráha auta se ve špatném počasí prodlužuje, a tak i v případě, že si řidič chodce všimne, předejít tragické nehodě už nemusí být v jeho silách.

     

    Ideální je navázat s řidičem oční kontakt, abychom měli jistotu, že o nás opravdu ví. „Teprve poté, až zcela zastaví, bychom měli silnici bezpečně přejít. Důležité je také připomenout, že na přechodu pro chodce nemá chodec přednost před tramvají. Je to právě naopak, přednost má vždy tramvaj,“ dodává Boučková.

     

    Nikdy nevíte, kdo řídí. Může to bý mladý řidič bez zkušeností. Čtěte ZDE

    Chodců na silnicích umírá stále víc. Dodržujte pravidla, která vám v zimě zachrání život!
    Autor: profimedia.cz, archiv

  • 4.

    Mobil a sluchátka vás mohou zabít!

    Příčinou střetů s autem je často nepozornost chodců, kteří jsou „zaměstnaní“ mobilem nebo mají sluchátka v uších. Jenže tím si vlastně vyrušíme dva nejzákladnější smysly, které by nás jinak na případné nebezpečí upozornily – zrak a sluch.


    Bezmyšlenkovitě, bez rozhlédnutí pak vstoupíme do vozovky přímo před projíždějící vozidlo... Na silnicích ale třeba i cyklostezkách proto zapomeňte na mobil a sluchátka vyndejte z uší. Jde o váš život!

     

    Kvůli sluchátkům neslyšela vlak, dívka (†13) zemřela. Čtěte ZDE

    Chodců na silnicích umírá stále víc. Dodržujte pravidla, která vám v zimě zachrání život! Ilustrační foto
    Autor: Profimedia.cz

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

bullshit: Pamatuji si jak TV Nova hlásala něco o absolutní přednosti chodců a ti pak vkračovali těsně před vozidla a mnohdy i schválně. Nyní je to již lepší ale chodci chodí v tmavých oblecích na neosvětlených úsecích. Navíc přechody které byly ještě v době kdy chodec přednost neměl zůstaly na stejných místech například na hranicích křižovatek, hned na výjezdech z kruh. objezdů a podobně. Řidič tedy dnes neví co dříve sledovat.

(05. 12. 2018 15:58)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy