Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Odstup!“ Tisíce školáků bouřily proti Macronovi, Francie žlutým vestám vyhoví

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
4. prosince 2018
13:03

Tisíce středoškolských studentů se zapojily do protestů probíhajících po celé Francii. Vadí jim změna vysokoškolského zákona a reforma maturit, se kterou přišla vláda prezidenta Emmanuela Macrona. Studenti pro prezidenta měli jednoznačný vzkaz. „Macrone, odstup!“ vyzývali ho. Proti mladým lidem nastoupily zástupy policistů se slzným plynem a obušky. Výtržnosti ve Francii trvají už 17 dní, uvedla televizní stanice France 24. 

Neklid ve Francii vyvolalo tzv. hnutí žlutých vest, které protestuje kvůli plánovanému zvýšení daně z pohonných hmot. Hnutí dosáhlo svého, francouzský premiér Édouard Philippe oznámil, že Francie o půl roku zvýšení odloží. Vyzval k ukončení násilných protestů, ke kterým se včera připojili také středoškoláci, kteří symbolicky oblečení ve žlutých vestách včera vyšli do ulic.

Studenti: „Macrone, odstup!“

Studenti skandovali hesla jako: „Macrone, odstup!“ nebo „Žluté vesty zvítězí!“. Někteří se přidali i k výtržnostem, zabarikádovali vchody do škol a zapalovali auta a popelnice. Policie proti nim tvrdě zakročila, studenti tak museli utíkat před slzným plynem.

„Zvyšování životních nákladů se týká každého z nás! Nejde jen o pohonné látky, brzy se zvednou i poplatky za studium. Nesmíme se nechat pohřbít ve školách!“ sdělil francouzskému tisku Arpad, jeden z protestujících studentů. Připomněl, že se za poslední rok zvedly registrační poplatky pro zahraniční studenty mimo EU.

Do protestů ve Francii se zapojili i středoškoláci. Někteří z nich se dostali do střetu s policisty, kteří proti nim použili slzný plyn. Do protestů ve Francii se zapojili i středoškoláci. Někteří z nich se dostali do střetu s policisty, kteří proti nim použili slzný plyn. | reprofoto/twitter

„Oblékli jsme žlutou vestu s tím, že se zapojujeme do tohoto hnutí a přinášíme do něj naše požadavky,“ dodal Arpad. „Nenechme si ujet vlak! Tohle je naše šance, jak dosáhnout toho, co chceme,“ vyzývali členové studentského svazu během protestu.

Potyčky s policisty

V Paříži se k protestu přidali studenti sedmi škol, kteří se shromáždili u pařížského lycea Turgot, mobilizovali se i středoškoláci lycea v Aubervilliers u Paříže. V jihofrancouzské Nice několik set studentů přišlo blokovat silnici. V oblasti Toulouse jsou nepokoje na asi 40 školách, v Créteil na dvaceti. 

Mezi středoškoláky a policií došlo k několika střetům, během jedné potyčky studenti odkopli granát se slzným plynem zpátky mezi policisty, kteří se kvůli tomu museli stáhnout. Podle některých vzdělávacích institucí byly celofrancouzské protesty pro studenty záminkou dát volný průběh své frustraci.

Frustrace středoškoláků

Nesouhlasí totiž se změnou mechanismu nástupu na vysokou školu, zvláště pak s novými požadavky, které Macronova vláda zavedla. Francouzi až do teď mohli na univerzitách studovat, co chtěli, pokud úspěšně složili maturitu. Další požadavky, kromě placení školného, od nich vysoké školy většinou nevyžadovaly, to by se s vysokoškolskou reformou mělo změnit.

K protestům se připojilo na 300 tisíc lidí

Neklid ve Francii trvá od 17. listopadu a rozhodně nekončí, členové žlutých vest oznámili další, zvláště pak silniční, blokády proti plánovanému zvýšení cen pohonných hmot, ale i proti dalším vládním opatřením. Vláda svůj krok odůvodnila globálním navyšováním cen ropy. Pohonné hmoty ve Francii zdražují od roku 2014, v lednu má daň z nafty dále stoupnout o 6,5 procenta a z benzinu o 2,9 procenta.

Hnutí má velkou podporu Francouzů a protesty jsou chápány v širším smyslu i jako protesty proti rostoucím životním nákladům. Protestů se po celé zemi podle včerejší bilance zúčastnilo bezmála 300.000 lidí. O víkendu tyto protesty dosáhly svého vrcholu a provázela je nezvyklá míra násilí, k demonstrujícím se připojili i členové krajní levice a pravice. Celkem si protesty vyžádaly přes 900 zraněných, z toho přes 150 policistů. Podle posledních zpráv při nehodách během výtržností zemřeli čtyři lidé.

Žluté vesty dosáhly svého, vláda ustoupí

Vládní představitelé dál jednají s členy hnutí a snaží se krizi zmírnit. Vláda se podle agentury AFP chystá ustoupit z plánu na zvýšení daně z pohonných hmot. Přesné znění ústupků oznámil premiér Philippe, který doufá, že posunutí zvýšení daně i další opatření napjatou situaci uklidní. Premiér dále vyzval k ukončení násilností a řekl, že spor o spotřební daň by neměl ohrožovat národní jednotu.

„Museli bychom být hluší a slepí, abychom nevnímali ten hněv,“ řekl dnes premiér. Kromě odkladu pro zvýšení spotřební daně na pohonné hmoty premiér slíbil, že vláda nebude v zimě zvyšovat ani cenové tarify u elektřiny a plynu. Půlroční moratorium by podle něj měly obě strany sporu využít k tomu, aby našly konstruktivní řešení.

Žluté vesty s protesty nekončí

Ani nečekaný ústupek vlády nejspíš organizátory protestů neuklidní, hnutí žlutých vest plánuje další demonstrace a blokády v Paříži už během následujícího víkendu. „Je to první krok, ale nespokojíme se s pouhými drobky,“ řekl dnes ještě před premiérovým vystoupením jeden z lídrů protestů Benjamin Cauchy.

Další výrazná postava hnutí Éric Drouet dokonce vyzval, aby příznivci žlutých vest protesty zesílili. Také opozice je toho názoru, že odklad zvýšení daně je ze strany vlády nedostatečným krokem a že přichází příliš pozdě.

 

mirkli ( 5. prosince 2018 05:26 )

V tom s Vámi souhlasím, ale teď už ti co zapalují auta a rabují obchody se vyjádřili, že to že vláda jim ustoupila nestačí a že budou pokračovat, a to to ovšem jsem psal. Oni totiž ničí majetek soukromých osob a s tím zase já nesouhlasím.

dostojevskij ( 4. prosince 2018 14:04 )

Tak to s Vámi nesouhlasím!! My si musíme nechat sr...t na hlavu, my ano!!! Vždyť nám vydobyli demokracii, aby posléze Havlovci zcela rozdali a rozkradli s pomocí ODS, ČSSD naši ZEM. Úrodná půda, za kterou se vlastenci rvali - zastavená montovnami!!!!a satelitními městečky.Lesy žádné - pak se divíte, že není VODA!!!!! (učivo 1. tř. ZŠ)Nejsou lékaři, zdravotníci, učitelé, kvalitní řemeslníci!!!!! Úcta k lidem žádná!!! Garnituře vyhovuje, že se lidi nenávidí, že si závidí!!! Platy politiků, dozorčích rad!!!! to je něco neskutečného. Kdo nechce dělat - sedne do senátu, který nikdo nevolí!!!!! Kdyby se pracovalo hospodárně, nemusíte zvedat platy - takto znehodnocujete vklady vlastních obyvatel!!! OSTUDA!!!

mirkli ( 4. prosince 2018 13:50 )

Tento ústupek je cesta do pekel, jim nestačí problémy s migranty, oni ještě ustoupí ulici, která rabuje,ničí soukromé majetky. Macrone, příště se z té ulice pose.eš, až se jim zas něco nebude líbit ukázali jste slabost a jste v .rdeli!

Zobrazit celou diskusi