Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hamáček zvažoval konec: „Babišovy problémy vládu zatěžují.“ Proč při šéfovi ANO zůstal?

Autor: simao - 
4. prosince 2018
11:39

Je přesvědčený, že v případě, když by se ČSSD odvrátila od Andreje Babiše (ANO), nastal by v Česku chaos. A vznikla by nová menšinová vláda, ve které by se vedle komunistů dostali ke slovu okamurovci. Šéf ČSSD Jan Hamáček nyní otevřeně hájí postup své strany nejen v jednání o nedůvěře vládě. Přiznal, že sám zvažoval několikrát odchod a počítá s tím, že se na jaře v boji o křeslo předsedy objeví „odpadlík“ Jiří Zimola. Zda Hamáček bude kandidovat, to zatím nepotvrdil. Čeká na názory z jeho domovské organizace ČSSD. 

Byl to prý velmi obtížný okamžik, když ČSSD rozhodovala, jak se zachovat k současné Babišově menšinové vládě, ve které má sociální demokracie pět ministrů. „Odejít z vlády, tak by v České republice zavládl chaos a vina by padla na ČSSD. Následovala by menšinová vláda ANO, podporovaná komunisty a hnutím SPD,“ je přesvědčený šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček, který poskytl velký rozhovor Aktuálně.cz

Hamáček: Neměli jsme schopnost, aby nebyl Babiš premiérem

Vytahuje v něm již klasické argumenty o tom, že kdyby ČSSD do vlády nevstoupila, seděla by v opozici a bojovala proti Babišovi, který by prosazoval její program a bodoval s ním. Hamáčkovi proto přišlo smysluplnější usednout s Babišem do jedné vládní lavice.

„ČSSD do vlády nešla řešit kauzy pana premiéra, ale hájit a prosazovat svůj program. Potvrzuje se, že jeho kauzy vládu zbytečně zatěžují, ale řešení je především na něm (...) Nesnažte se ale vsugerovat sociální demokracii schopnost dosáhnout toho, že Andrej Babiš nebude premiérem. Dobře víte, že tuto možnost jsme nikdy neměli,“ upozorňuje na setrvalý stav, kdy hnutí ANO odmítalo vyměnit svého nominanta na post předsedy vlády.

Hamáček míní, že kdyby vládu s Babišem nyní nepodpořili, voličské preference, které v posledních volbách do Sněmovny spadly na 7,27 procenta, by jim nestouply. „Ti, kteří by nás chválili za odchod z vlády a nepodporu Andreje Babiše, tak by nás potom ve volbách nevolili. Přesně toto by se stalo,“ řekl Aktuálně.cz.

Několikrát zvažoval, že skončí

Hamáček si přitom nemyslí, že by ČSSD nabrala více hlasů, kdyby vsadila na jména jako Michal Hašek, Zdeněk Škromach či Jiří Zimola, který demonstrativně odevzdal klíče od Lidového domu a skončil jako statutární místopředseda strany. „Myslím, že ne. Opravdu si to nemyslím,“ ujišťuje Hamáček, který však prý „víceméně počítá“ s tím, že se Zimola bude ucházet na jaře 2019 o předsednické křeslo. 

Hamáček přiznával, že „několikrát“ zvažoval, že v čele strany skončí. „Nijak nezastírám, že celý rok byl opravdu turbulentní, byl to zápřah zejména na psychiku. A byly doby, kdy jsem přemýšlel, zda to má cenu,“ připouští.

Hamáček připomíná, že má zatím podporu krajských konferencí ČSSD z Pardubického i Královéhradeckého kraje, důležité však pro něj bude také, jaký bude názor straníků v jeho domovské organizaci ve středních Čechách. Uvědomuje si přitom, že své jméno spojil s účastí ČSSD ve vládě a obává se, že „věcné výsledky ČSSD“ může překrýt „neustálá turbulentní debata ohledně premiéra Andreje Babiše“.

Maláčová: Informace jsou rozporuplné

Onou „turbulentní debatou“ míní Hamáček i poslední dění kolem Babiše, které se týká toho, zda coby konečný beneficient čerpá výhody z holdingu Agrofertu, který převedl do svěřenského fondu. Za Babiše se postavila ministerstva spravedlnosti i místního rozvoje, která jsou však pod nadvládou ANO.

Za ČSSD dnes ve Sněmovně vystoupili na tiskovce ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a bývalý šéf poslaneckého klubu Roman Sklenák. Podle Maláčové jsou dosavadní informace „rozporuplné“.

„V tuhle chvíli musíme počkat na to oficiální stanovisko. Neměli bychom mít rychlé úsudky nebo reagovat na různé útržkovité informace z tisku. Co se týká stanovisek ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva spravedlnosti, tak my jsme je včera dostali rozdány na stůl. Já jsem se s nimi seznámila. Je to právně procesně pravděpodobně v pořádku a takto a já bych prostě vyčkala na ucelený obrázek všech těch informací,“ vzkázala Maláčová.

panda82 ( 5. prosince 2018 12:54 )

když tak hnidopych, úplně vytunelovaný mozek

panda82 ( 5. prosince 2018 12:51 )

Pane Hamáčku ta problémy kolem p. Babiěe jste vykonstruovali Vy, brečíte na nesprávném hrobě, hledejte svůj a nekopejte kolem sebe a nebuďte směšní, moek nám ještě svědčí

kukuku ( 5. prosince 2018 08:36 )

Souhrnem : Hamáček má na výběr jenom mezi špatnými variantami. Třeba mu poraď - je větší tragédií mít ve vedení strany Valachovou nebo Maláčovou ? Pro Babiše by asi byl lepší než Hamáček i ten Okamura.

marmat ( 4. prosince 2018 17:09 )

Předtím nevadily super tunely NIKOMU křížem / kráž !!! Ovšem "atentát na Babiše" začal zrodem ANO !!! Vloni musel složit v úspěšné vládě post ministra financí, musel se dívat jak Sobotka pokládá úspěšnou vládu NEUVĚŘITELNÝ HON

marmat ( 4. prosince 2018 16:52 )

Hrdost se pere s posty....7% s 30 !!! To není úplně vono...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa