Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Moniku pozlobil v Maroku šátek. Babiš zmínil dceřin tenis s princem a psa jako dárek

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
4. prosince 2018
12:13
Autor: Jakub Veinlich - 
4. prosince 2018
06:06

Premiér Andrej Babiš i s manželkou Monikou vyrazili na státní návštěvu tentokrát do Afriky. V Maroku není Babiš zdaleka poprvé, působil tam před sametovou revolucí a pobýval tam i v jejím průběhu - netají se ostatně tím, že jeho dcera z prvního manželství hrála tenis s tamním princem. Hned na úvod současné cesty se přitom musel premiér zout a jeho manželka Monika se zahalila šátkem - kvůli návštěvě mauzolea Mohameda V.

Premiér Andrej Babiš (64, ANO) dnes ráno vyrazil na svou první zahraniční cestu s podnikatelskou delegací. Do Maroka ho na dvoudenní cestu doprovází 37 zástupců českých firem. Zúčastní se česko-marockého podnikatelského fóra. Blesk Zprávy jsou přímo u toho. 

Manželku Moniku pozlobil šátek

Do Maroka tentokrát s Babišem vyrazila jeho druhá žena Monika Babišová, která dle reportéra Blesk Zpráv nechyběla na palubě vládního speciálu. Po příletu čekal na českého premiéra slavnostní uvítací ceremoniál. Přímo na letišti ho přivítal předseda vlády Marockého království. Z letiště Babiš odjel rovnou k mauzoleu Mohameda V. Právě při této příležitosti se všichni zástupci delegace museli vyzout.

Premiérova manželka pak stejně jako další ženy musela zahalit vlasy šátkem, který ji však na moment pozlobil a na pár mžiků sklouzl z hlavy.

Monika Babišová se v marockém mauzoleu zahalila šátkem. Pozlobil ji, na okamžik jí spadl (vlevo) Monika Babišová se v marockém mauzoleu zahalila šátkem. Pozlobil ji, na okamžik jí spadl (vlevo) | Foto Blesk - Jakub Veinlich

Babiš na „místě činu“: Pracoval jsem tu pět let

Když byl před dvěma lety v Praze marocký král na soukromé cestě, přivezl si do hotelu také svůj nábytek. Zaměstnal tak i architekty. Po hlavním městě Česka ho tehdy doprovázela kolona skoro čtyřiceti aut. Nic takového český premiér neplánuje. Svou cestu tak začal Babiš v místě, které je mu dobře známé.

Vládní speciál s ním přistál v Rabatu – kde dnešní premiér v roce 1985 působil s diplomatickým pasem jako československý obchodní delegát a kde zastupoval více než desítku podniků zahraničního obchodu. „Já jsem tam pracoval pět let, takže mám tam ty kontakty (...) Já jsem tam pracoval 85 až 91,“ připomněl Babiš. „Maroko je brána do dalších zemí v Africe,“ upozornil.

A ke svým osobním zkušenostem z Maroka Babiš dodal: „Já když jsem tam pracoval, tak vždycky jsem chtěl sušené mléko a máslo, nikdy mi ho nedali. Vždycky ho prodávala na Blízký východ. Řezivo jsem tam prodával. Já jsem zastupoval 15 podniků zahraničního obchodu, takže jsem měl tisíce položek a člověka to baví, protože tam musíte nejdřív přesvědčit toho klienta, aby to vyzkoušel (...) Je to příjemná země, i na život.

Dcera hrála tenis i proti princovi

V té době měl přitom v Maroku i rodinu - jeho první ženu Beatu, která dnes žije se synem Andrejem mladším ve Švýcarsku. Jeho dcera Adriana, která však dnes dle Babiše trpí bipolární poruchou, tu hrála úspěšně tenis. Několikrát tu dokonce vyhrála mistrovství Maroka do dvanácti let.

„V Maroku moje dcera hrála tenis se synem krále Hasana II., bratra Mohameda VI. Tak jsem tam měl kontakty a tam bylo plno lidí. Byla dvakrát mistryně Maroka, proto s ní hrál,“ říkal v říjnu Babiš při projevu na veletrhu v Brně. V

Dnes se Babiš před tenisovým klubem, kde jeho dcera hrála, krátce zastavil, vzpomněl, jak tu Adriana hrála a že dostala od marockého prince psa. Dovnitř nezavítal, bylo zavřeno a premiér pokračoval v dalším programu.

Před domem, kde Babiš bydlel s rodinou

Během něj zavítal mj. před dům, kde měl dříve v Maroku kancelář a kde ve třetím patře bydlel před revolucí se svou rodinou. „V tomhle domě kdysi bylo obchodní oddělení Československého velvyslanectví a tady vlastně v prvním a druhém patře byly kanceláře a já jsem bydlel v třetím patře, ve čtvrtém patře také bydlela nějaká rodina,“ říkal Babiš.


Téma migrace a pašeráků

Do Maroka přitom vyrazil Babiš nyní řešit především migraci. Letos v říjnu Babiš v Bruselu uvedl, že by mohl za Evropskou unii vyjednávat s Marokem právě kvůli boji s migrační krizí. Právě přes Maroko se totiž migranti snaží z různých afrických zemí dostat do Španělska, tedy přes hranice Evropské unie.

Na sever Afriky tak Babiš odlétl s tím, že je potřeba zemím na tomto kontinentu pomoct především finančně, aby lidé ztratili motivaci k ilegální migraci. Český premiér tak chce dosáhnout podobné dohody, jako se Unii podařilo uzavřít v roce 2016 s Tureckem, kdy se téměř podařila zastavit hlavní migrační stezka do Řecka. „To znamená dát těmto zemím peníze, aby pomohly zastavit ilegální migraci,“ řekl na adresu afrických států v říjnu v Bruselu Babiš.

Dnes před odletem do Maroka Babiš proto zdůraznil, že je třeba jednat i s dalšími zeměmi: „S Egyptem, s Alžírem, s Tunisem - já jsem také mluvil s tuniským prezidentem v Palermu - tak to jsou země, se kterými bychom měli mít dohody, aby vlastně pomohly zastavit tu ilegální migraci a aby nám pomohly bojovat proti pašerákům, aby to nebyli ti pašeráci, kteří určují, kdo přijde do Evropy vlastně i legálně. Měly by bránit i tu svou jižní hranici na hranici se Sahelem.“

Podnikatelská mise za 27 tisíc korun 

Součástí marocké delegace je také ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková a i zástupci 37 českých firem. Svaz průmyslu a dopravy České republiky doporučoval účast především firmám, které mají v Maroku rozpracované projekty, a to především v oblasti energetiky, dopravní infrastruktury, automobilového, leteckého, elektrotechnického, zdravotnického, farmaceutického, těžebního a zemědělského průmyslu.

Přihláška na cestu vyšla přitom podnik na 26 200 korun – pro ty, které nejsou členem svazu, pak 27,5 tisíce korun. Jejich zpracování měla přitom na starost bývalá tajemnice prezidenta Václava Havla nebo šéfka prezidentské kampaně Jana Fischera Sabina Tančevová.

Své produkty budou moct podnikatelé prezentovat především ve středu v Casablance na Česko-marockém podnikatelském fóru. Při jeho zahájení vystoupí jak premiér Andrej Babiš, tak prezident Svazu průmyslu a dopravy nebo ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO).

„My navštívíme Maroko s podnikatelskou delegací, já myslím, že je důležité, abychom začali dělat intenzivnější exportní diplomacii, protože my vyvážíme 87 procent našeho zboží do EU a to je samozřejmě velká závislost. Potenciál afrických a asijských zemí je obrovský a myslím, že není dostatečně využit,“ říkal Babiš před odletem.

Přímé letecké spoje

Podle českého premiéra by se také mělo jednat o tom, zda od 1. dubna 2019 bude fungovat přímé spojení mezi Prahou, Casablankou a Marrakéší. Babiš věří, že ano.

V rámci své dvoudenní návštěvy se setká také s předsedou senátu Marockého království nebo s předsedy Sněmovny reprezentantů a zahájí výstavu Barvy živých tónů u příležitosti oslav 100. výročí republiky v Národním divadle Mohameda V.

marmat ( 4. prosince 2018 20:21 )

Paní ...opr.

marmat ( 4. prosince 2018 20:19 )

Fiala, Němcová, Stanjura, Kalousek, Chovanec......to je 29 let zajetá a sehraná chobotnice !!!Ale nová parta Pirátů drzých a hloupých udavačů s metodami Slonkové je jiný kafe...hnusný jak od Vávry!

marmat ( 4. prosince 2018 20:11 )

Jednou až vyrostete, a vyjedete z okolí Hradce někam na státní návštěvu, pochopíte CO a JAK !!!Zatím šprtejte...je to mizérie

marmat ( 4. prosince 2018 20:09 )

To jsou momenty, které ničí a deptají naší "OPOZICI". Ta má výplatu ze 70 % na projekt/puč ANTI-Babiš! Co by jinak předváděli !?

marmat ( 4. prosince 2018 20:07 )

Psaní premiérové to zde v šátku ohromně sluší...nikdo by jí netypoval na 18 ti letou dceru !!! Tato návštěva je další z řady těch, kde na našeho předsedu vlády a manželku můžeme být právem pyšní....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa