Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Horečka tělu pomáhá, ale může i zabít. Tohle jsou alarmující příznaky!

  • 10. prosince 2018 | 06:00

    Všichni jsme to zažili – tělo jako v ohni, hlava jako střep, přidají se zimnice a bolesti kloubů. Máme horečku, vážný signál těla, že se s námi něco děje. Není vždy dobré hned ji srážet, pomáhá totiž tělu s nemocí bojovat. 

    Horečka je jeden ze zásadních signalizačních systémů našeho organismu. Spouští se v případě, že s tělem není něco tak, jak má být – může například bojovat se zánětem či infekcí nebo čelit jiné nemoci. Není to tedy choroba jako taková, ale obranný mechanismus našeho těla, kterým se onemocnění brání. 

  • Jak vzniká?

    Autor: istock.com

    Horečku vyvolává komunikace bílkovin s důležitou částí mozku zvanou hypotalamus. Bílkoviny vyšlou do mozku informaci, že v těle nastal problém, a mozek na to reaguje zvýšením tělesné teploty. Je to v podstatě dobře – řada výzkumů totiž dokázala, že většina mikroorganismů se při vysoké teplotě přestává množit, nebo dokonce začínají hynout. Horečka tak pomáhá ničit bakterie, viry i další patogeny. Zvýšením teploty se v organismu zároveň aktivuje léčebný proces, při kterém dochází ke zvýšení rychlosti a síly veškerých imunitních procesů. Vzhledem k tomu, že horečka je tedy jedním z přirozených obranných mechanismů těla, není vždy dobré snažit se ji snížit za každou cenu. 

  • Proč je na škodu?

    Autor: istock.com

    "Ačkoli horečka skutečně ničí nebo omezuje množení patogenních mikroorganismů, má zároveň i škodlivý vliv: tělo nemocného vyčerpává, zatěžuje ledviny, srdce a oběhový systém. Jde o situaci, kdy tělesná teplota přesáhne 38 stupňů Celsia,“ vysvětluje praktická lékařka Vlasta Plachá.

  • Kdy ji srážet?

    Autor: istock.com

    Většina lékařů dnes zastává názor, že horečku není ideální srážet do 38 stupňů Celsia, případně do 38,5 stupně Celsia u jinak zdravých mladých lidí. „V těchto případech je skutečně dobré nechat ji působit jako bojovníka proti infekci a podobně a dát jí možnost projevit se ve prospěch našeho organismu,“ vysvětluje doktorka Plachá a pokračuje: „Když už je ale teplota tak vysoká, že komplikuje pacientův zdravotní stav, a začínají převažovat negativa nad pozitivy, je vhodné začít ji snižovat. Já sama doporučuji začít tehdy, když vystoupá nad 38 stupňů Celsia, a to i u dětí.“

    Podle doktorky Plaché nejde o to, abychom teplotu rapidně snížili například až na 36,5 stupně – snahou je dostat ji do rozmezí 37 až 38 stupňů Celsia. „Pokud se ale horečku nedaří snížit a teplota se přitom blíží ke čtyřicítce nebo když vysoká teplota nad 38 stupňů trvá déle než tři dny, je třeba navštívit lékaře,“ radí lékařka. 

  • Kdy s horečkou k lékaři nebo na pohotovost?

    Autor: istock.com

    Při alarmujících příznacích. Které to jsou? Opakované zvracení, silné bolesti hlavy, břicha, močového měchýře, ochablost a apatie, poruchy hybnosti, ztuhlá šíje – nemůžeme předklonit hlavu směrem k hrudi – mramorovaná kůže, vznik tzv. petechií (to jsou krvavé skvrnky na kůži, které po zatlačení dnem skleničky nemizí ani neblednou), teplota nad 39 stupňů trvá 24 hodin. 

    Jaké jsou nejčastější příčiny vzniku horečky a jak se dá snížit bez léků, se dozvíte v prosincovém čísle Blesk zdraví:

    5392745:gallery:true:true

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...