K živelnému ničení téměř sto let staré architektonicky cenné vily Františka Alberta Libry z roku 1921 v ulici Na Šafránce došlo v pátek po druhé hodině odpolední. Podle vyjádření stavbyvedoucího, které od něho obdržela starostka Prahy 10 Renata Chmelová (VLASTA), bylo k demolici přikročeno z důvodu objevujících se prasklin. „Jsem přesvědčena o tom, že majitel měl počkat minimálně do pondělí a stavbu přes víkend pouze zajistit před dalším poškozením,“ tvrdí starostka, která se do celé záležitosti razantně vložila.

Živelná demolice přes víkend

V pondělních ranních hodinách na místo demolice zavítali odborníci ze stavebního úřadu Prahy 10, aby se lépe se situací seznámili. „V současné době probíhá kontrola budovy,“ vyjádřila se pro Blesk.cz starostka Chmelová. „Není pochyb o tom, že došlo k nezákonné demolici,“ poukázala na to, že vlastník budovy, společnost AWM Bohemia CZ sice měla povolení, ale jen na postupné úpravy domu, nikoliv na demolici.

Ta přitom podle radnice probíhala účelně v pátečním odpoledním termínu, kdy řadě úředníků končila pracovní směna, takže proces nemohli nijak ovlivnit. Vše tak napovídá tomu, že společnost AWM Bohemia CZ hodlala vilu zbourat přes víkend, což se nakonec díky zásahu radnice nepovedlo. Živelnosti demolice napovídá i její nepřipravenost. „Při demolici nebylo přikročeno ani k žádným bezpečnostním opatřením, takže jsme museli o pomoc požádat Městskou policii hl. m. Prahy,“ vysvětlil pro Blesk.cz mluvčí Prahy Vítek Novák.
Video
Video se připravuje ...

Smutný pohled: Takhle skončila rondokubistická vila v ulici Na Šafránce po začátku nepovolené demolice. ÚMČ Praha 10

Mluvčí pražských strážníků tato slova jen potvrdil. „Skutečně jsme museli vymezovat bezpečnostní páskou oblast chodníku, kde hrozil pád okapu,“ uvedl.Strážníci dále poskytli součinnost radnici i při zajištění ochrany vozidel, která parkovala opodál, aby demolicí nebyla poškozena, což také svědčí o tom, že demolice nebyla připravena.

O narušené statice panují pochybnosti

Podle původních zpráv mělo k demolici domu dojít kvůli narušené statice. To mluvčí Prahy 10 zásadně popírá. „O narušené statice před začátkem samotné demolice panují oprávněné pochyby,“ uvedl Novák. „Navíc to není nic, co by se v dnešní době nedalo řešit,“ upozorňuje mluvčí s tím, že stavbu bude muset zkontrolovat ještě nezávislý statik. Podle toho se bude řešit osud celé budovy.

Půjde k zemi nebo se opraví?

„Radnice bude tuto situaci řešit s majitelem,“ vysvětlil mluvčí. Podle kontroly je již jasné, že došlo k nepovolené demolici domu, což pro majitele představuje pouze přestupek vůči zákonu, nikoliv trestný čin. Že se jedná o dům v památkově chráněné lokalitě, přitom nehraje roli. „Na Slovensku například mají jiný stavební zákon a tam už by to trestný čin byl,“ upozorňuje starostka. Ta zároveň dodává: „doufám, že stavební úřad bude v této věci podle zákona konat alespoň zajištěním zbytku budovy před zřícením a dalším poškozováním budovy.“

V krajním případě by mohl být vlastník vyzván i k tomu, aby na vlastní náklady vrátil budovu do původního stavu. To by bylo vítané jak pro místní obyvatele, tak i pro starostku, která zohledňuje především neobyčejný kolorit vilové lokality, kam zmiňovaná vila bez sebemenších pochybností patří. „Udělám maximum, aby byla vila zpět postavena ve stejném duchu,“ nechala se už o víkendu slyšet Chmelová.
Fotogalerie
16 fotografií