Trávení vánočních svátků s britskou královnou Alžbětou II. (92) si pravděpodobně každý dokáže živě představit jako velkou, formální záležitost s pevně naplánovaným rozvrhem, všudypřítomné služebnictvo a na závěr „povinnou“ návštěvu kostela. Vzhledem k tomu, jaké napětí letošní rok panuje nejen mezi Kate a Meghan, ale i bratry Williamem a Harrym (34), není nejspíš překvapením, že se prvorozený syn prince Charlese (70) s rodinou vydá raději na svátky k rodině Middletonových, zatímco Harry se svou těhotnou chotí zůstanou v Norfolku.

„Esencí mých Vánoc jsou masové koláče, svařené víno a jmelí,“ svěřila se Carole (63), matka Kate, pro Daily Telegraph se svou skromnou představou Vánoc. Ke štěstí jí tak jako všem ostatním stačí jednoduché a tradiční věci – a milující rodina kolem. Na panství Bucklebury se k nim měla připojit nejen mladší sestra Kate Pippa (35) s manželem Jamesem (43) a malým synkem Arthurem (1 měsíc), ale i (stále ještě nezadaný) bratr James (31). Dojde prý i na hraní tradičních deskových her, které prý Middletonovic rodina miluje.

„Obvykle chodíme ráno do kostela, pak se projdeme, otevřeme pár dárků a další ještě pak večer. Poobědváme šampaňské a uzeného lososa. Hlavní vánoční jídlo je samozřejmě až pozdní večeře, ale s malými vnoučátky to nejspíš budeme muset posunout trochu dopředu,“ připustila Carole. Většinu jídel pochopitelně vaří sama, jen s pomocí manžela Michaela (69). Ke slavnostnímu stolu si sednou všichni spolu, ne jako v královském paláci, kde sedí děti zvlášť. Dále se Carole rozpovídala i o vhodném oblečení. Podle ní to není potřeba přehánět s nějakým speciálním outfitem, byť připustila, že na Vánoce je pěkné se trochu nastrojit.

V Kensingtonském paláci má 25. prosinec trochu jiný průběh. Vánoční oběd začíná přesně ve čtvrt na dvě. Jako předkrm se zde podává salát s humrem nebo s krevetami, následuje pečený krocan se zeleninou, například s pastinákem, růžičkovou kapustou a mrkví. Jako dezert se podává typický anglický vánoční pudink. Menu večeře je psané ve francouzštině. Těsně předtím, než královská rodina usedne k jídlu, je zde tradicí, že šéfkuchař vejde do jídelny a nakrájí krocana. Za to mu sama Alžběta II. dá sklenici kvalitní whiskey. Je to údajně jediný den v roce, kdy se šéfkuchař potká s osazenstvem královského paláce.

Jak se zdá, svátky jsou u Middletonových podstatně klidnější a méně oficiální než na královském dvoře. Není tedy divu, že se jedni z nejoblíbenějších členů britské monarchie aspoň na chvíli pokusí utéct všem těm formalitám a chtějí strávit pár dní mimo drobnohled celé země.

Fotogalerie
40 fotografií