Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Matka s dcerou zachránily přes 20 tisíc psů a koček. Útulek v Řepnici pomáhá už 25 let

Video se připravuje ...
Autor: J. Ulrichová, K. Lang - 
3. prosince 2018
06:15

Čtvrt století pomáhá nechtěným, opuštěným a týraným psům a kočičkám útulek Psí domov v Řepnici na Litoměřicku. Jeho provozovatelky pomohly tisícům zvířat, teď ale samy také uvítají pomoc.

Útulek v roce 1993 založili manželé Miluše a Marek Maskulanisovi. „Zvířata jsme zachraňovali už i dříve, i když jsme bydleli v paneláku. Poté, co jsme se přestěhovali sem na venkov, jsme se rozhodli založit útulek. Zakoupili jsme kvůli tomu od sousedů pozemek a vybudovali kotce a zázemí,“ řekla provozovatelka útulku Miluše Maskulanisová.

Těžké začátky

„Založili jsme útulek na dluh. Byla doba, kdy jsem si šla k sousedům půjčit 12 tisíc korun na krmení. Teď už se nám ale daří dobře. Obce totiž pochopily, že je tu zákon na ochranu zvířat, na základě kterého jsou povinny se o nalezená zvířata postarat a za jejich umístění u nás zaplatit. I díky tomu jsme teď mohli za 80 tisíc nakoupit vyhřívací tělesa do kotců,“ řekla.

Máma s dcerou

Útulek na ploše jednoho hektaru obhospodařují teď ve dvou. „Jsme tu samy s dcerou Janou, manžel bohužel zemřel. Máme velké výběhy, rozdělené pro malé a velké psy a oddělenou karanténu a s devatenácti zateplenými boudami s vyhříváním ve stropě,“ popsala. Dodala, že za 25 let existence útulku se jim podařilo zachránit už kolem 15 tisíc psů a devět tisíc koček.

Alvin

Čtvrt století pomáhá nechtěným, opuštěným a týraný psům a kočičkám útulek Psí domov v Řepnici na Litoměřicku. Čtvrt století pomáhá nechtěným, opuštěným a týraný psům a kočičkám útulek Psí domov v Řepnici na Litoměřicku. | Blesk:Jana Ulrichová

Čtyřletý čistokrevný výmarský ohař je v útulku ze všech zvířat nejdéle. Je poslušný, milý, hravý, umí krásně aportovat, nesmí se ale dostat k malým dětem, zejména ne k těm, kterým je méně než 10 let. Byl totiž odebraný veterinární správou z rodiny, kde ho týraly malé děti, které od té doby nesnáší.

Bára

Hezká rezavá kříženka stará přibližně tři roky. V útulku je krátce, přivezla ji městská policie na odchytové tyči. Byla ve velkém stresu, proto na všechny útočila, během několika dní se ale zklidnila, nechá se pohladit, je příjemná a komunikativní. Je vhodná pro zkušeného pejskaře.

Čtvrt století pomáhá nechtěným, opuštěným a týraný psům a kočičkám útulek Psí domov v Řepnici na Litoměřicku. Čtvrt století pomáhá nechtěným, opuštěným a týraný psům a kočičkám útulek Psí domov v Řepnici na Litoměřicku. | Blesk:Jana Ulrichová

Bobina

Byla nalezena na jaře na litoměřickém výstavišti s provazem zaříznutým do krku. V útulku předpokládají, že u nich zůstane dlouho, obě provozovatelky sice miluje, jinak je ale ostrá a kouše. Není to pes na procházky na vodítku, je vhodná pro někoho, kdo má dům a dvůr, kde bude spokojená.

Čtvrt století pomáhá nechtěným, opuštěným a týraný psům a kočičkám útulek Psí domov v Řepnici na Litoměřicku. Čtvrt století pomáhá nechtěným, opuštěným a týraný psům a kočičkám útulek Psí domov v Řepnici na Litoměřicku. | Blesk:Jana Ulrichová

Jack

 Krásný labradorský retrívr, který se do útulku dostal za podivných okolností. Provozovatelky útulku vyjely na pokyn veterinární správy na odlehlé opuštěné místo do polí odebrat huskyho, který tam měl být uvázaný. Na místě ale našly labradora Jacka. I když je to starší pes, je mu zhruba šest až osm let, je zdravý, dobře pohyblivý.

 

Čtvrt století pomáhá nechtěným, opuštěným a týraný psům a kočičkám útulek Psí domov v Řepnici na Litoměřicku. Čtvrt století pomáhá nechtěným, opuštěným a týraný psům a kočičkám útulek Psí domov v Řepnici na Litoměřicku. | Blesk:Jana Ulrichová

Vánoce s Blesk tlapkami

V rámci projektu Blesk tlapky pomáhá redakce pravidelně každý týden několika spolkům a útulkům z Česka. Pokud vás příběh zaujal, zde je seznam věcí, které Psí domov potřebuje nejvíc:

  • Pelíšky pro kočky
  • Konzervy pro kočky
  • Ručníky, nejlépe froté
  • Deky, staré larissy, ne s dutým vláknem, které psi rychle roztrhají
  • Dezinfekce
  • Finanční příspěvky na odblešení, odčervení a ošetření na veterině

Jak pomoci?

Dárci mohou věci posílat nebo osobně dovézt na adresu: Česká společnost přátel zvířat, soukromý útulek Psí domov, Řepnice 30, 412 01 Litoměřice. Finanční dary lze posílat na účet 174 136 370/0300. Více info na www.psidomov.cz, e-mail marek.maskulanis@seznam.cz, tel. 602 893 442.

Xrai45 ( 3. prosince 2018 21:39 )

Konzervy pro kočky????? pro ty své 4 co tam má? To je fakt přehnaný..

Xrai45 ( 3. prosince 2018 21:22 )

Opravdu? A kdo si to ověřil, že je to tak, mám jiné informace...Viděli jste snad někdy útulek, který nedovolí žádné dobrovolníky? Psi nejsou venčený, nikdo je nesocializuje. Jsou v kotcích a pak při čištění kotce vypuštěny do společného prostoru. To se vám zdá v pořádku??? Normální přeci je, aby se psi venčili, byli v kontaktu s lidmi, různým prostředím.Mně udivuje, že to nikomu nepřijde divné. Viděli jste kolik psů má v nabídce??V době kdy útulky praskají ve švech má ona kolik psů? Víte, že je dotovaná městem cca 800tis. za rok,má peníze od obcí bere peníze od lidí za odložení psa, cca 4 až 5 tis. Žrádla dostává tuny i pro kočky, má tam snad kočičí útulek? Má známa volala, kvůli adopci kočky, byla odmítnuta, že nemají kočky..tak na co tolik žrádla. Víte, že majitelka to má jako super rodinný byznys, opravený luxus barák, nový dům pro dceru, nikdy nikdo z nich normálně nepracoval. Kdo si dovolí jezdit několikrát do roka na dovolenou do Norska??? Necháte si mazat med kolem úst a neověříte realitu, ta paní má útulek jen jako byznys ne kvůli lásce. Mnoho lidem odmítla pomoci, pokud pes není z obce odkud dostane příspěvek, nehne ani zadnicí na pomoc. Kočky?? kapitola sama o sobě, kde jsou všechny ty odchytané kočky, zmizí někde na poli za útulkem..Ví se to, nikdo to neřeší. Nemocná, stará zvířata nechá uspat, kdo to ale dokáže..je mi zle když čtu s prominutím ty lži a ty ovace na psí bábu, co to má jen na kšeft, včem je dobrá to se musí uznat, mazat lidem med, vykecat se ze všeho, přetvařovat se. Chce poslat prachy??? má transparentní účet, kde je vidět pohyb? Nejspíš si potřebuje zaplatit svou dovolenou v Norsku, tak jí pěkně posílejte peníze.. To co provozuje ona, není psí útulek, ale psí vězení, bez venčení, bez socializace, bez dobrovolníků..no komu by se líbilo, kdyby jim tam někdo koukal do jejich kšeftů. že?

zacoaproc ( 3. prosince 2018 09:22 )

Klobouk dolů. Napište číslo účtu. Pošlu pár tisícovek.

vaber ( 3. prosince 2018 09:14 )

byly doby kdy myslivci stříleli toulavé psy a kočky , dnes se v přírodě toulá tolik koček a nikoho to nezajímá . Poslední volně žijící tvorové u nás jsou ptáci a mládata která ješte neumí dobře létat takové kočky likvidují ve velkém, dříve toulaví psi likvidovali zajíce,mladé srnky, ale ty už vyhynuli. Zachraňujeme psy a kočky kterých je jako s++ček a to co vymírá nikoho nezajímá.

bibijana ( 3. prosince 2018 08:38 )

Co mě štve, že někteří poctivci platí poplatky za psy obcím a městům a ty by je měly automaticky dávat na útulky pro týrané a opuštěné psy. Množírny mají asi vyjímku, neznám ani jednu, která by za desítky zubožených psů platila. Obce a města vybrané poplatky používají úplně na jiné účely. Takové Brno - roky dotuje milióny VC motocyklů. Je to pouze víkendová akce a záliba bohatých.Na příští rok žádají po Brnu dotaci ve výši 100 miliónů korun !!!

Zobrazit celou diskusi