Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nekonečná mše trvá už přes 800 hodin. Nizozemci tak brání deportaci uprchlíků

Autor: Darina Jíchová - 
30. listopadu 2018
16:27

Nizozemská reformovaná církev přišla s novým způsobem, jak úřadům zabránit v deportaci arménských uprchlíků. Už celých 800 hodin, zhruba 33 dní, drží mši v Haagu. Podle tamních zákonů totiž platí, že policie během obřadů nesmí vstoupit do kostela. Na kazatelně se vystřídaly stovky pastorů a dobrovolníků z celého Nizozemska. Protestanti se zavázali, že budou pokračovat do té doby, dokud to bude třeba, informovala stanice CNN.

Protestanská obec tímto způsob brání deportaci arménské rodiny, jejíž žádost o azyl byla zamítnutá. Tamrazjanovi přišli i se svými třemi dětmi do Nizozemska v dubnu 2010. Zažádali o politický azyl, ten jim ale nebyl udělen a úřady je vyzvaly, aby opustili stát. Hajarpi Tamrazjanová (21) všem vzkázala, že „je neuvěřitelně vděčná všem dobrovolníkům“ za to, co pro ni a její rodiče a sourozence dělají.

Láska k bližnímu v praxi

Theo Hettema, předseda rady protestantů v Nizozemsku, se nechal slyšet, že „jsou připraveni pokračovat tak dlouho, dokud to bude nutné“. „Milujeme Boha, ten hlásá, abychom milovali své bližní, své sousedy. Tohle je šance, jak jeho učení předvést v praxi,“ vysvětlil Hettema.

Tamrazjanová na svém Twitteru sdílí dění na mši i novinky v případu své rodiny. Axel Wicke z komunitního centra v Haagu, kde je rodina ubytována a kde mše probíhá, uvedl, že plán vznikal v naprostém utajení a věděl o něm jen zlomek lidí. 

Pastorové káží podle rozpisu

„Na úplném začátku jsem byl jen já a pár členů naší obce. Neměli jsme žádný rozpis nebo scénář. Vytiskl jsem všechna svoje kázání za posledních 10 let a žalmy, které znám, a bylo to – takhle jsme začali. Zpívali jsme a modlili jsme se, dokud nás nevystřídali další pastoři,“ nyní už obřady probíhají podle rozvrhu.

Wicke dodal, že policie se sice nevymáhá vstupu do kostela a vydání rodiny, ani nehlídkuje před budovou, tamní komunitní centrum je ale podle něj pod přísným dohledem. „Řešení je jednoduché,“ Wicke vysvětlil, že on, rodina a všichni věřící doufají, že do situace zasáhne stát a Tamrazjanovým azyl udělí.

Reverend: Snad to stihnou do Vánoc.

Reverend Joost Roselaers, který je jedním z celebrujících pastorů, vysvětlil, že péče o upchlíky je nedílnou součástí křesťanské víry. „Jak dlouho to asi bude trvat, než vláda změní názor? Bylo by moc pěkné, kdyby to zvládli do Vánoc a rodina tu mohla zůstat,“ prohlásil Roselaers.

V Nizozemsku existuje tzv. dětská milost, na kterou by měli mít nárok dětští uprchlíci žijící v zemi déle než 5 let. Právní poradkyně z organizace Ochrana dětí v Nizozemsku Martine Goemanová upozornila, že většina těchto žádostí, byť žadatel splňuje podmínky, je odmítnuta. Podle ní jsou v Nizozemsku stovky dětí a rodin v podobné situaci jako Tamrazjanovi.

Stovky dětí uprchlíků jsou na tom stejně

Projekt reformované církce Goemanová označila za „neskutečně silný“. „Není to jenom církevní obec, účastní se množství dobrovolníků z celé země. Ministr pro migraci by to mohl jednoduše vyřešit, má tu moc,“ podle ní by to tato akce mohla pomoct nejen Tamrazjanovým, ale i další uprchlíkům a jejich dětem.

Nizozemský ministr pro migraci Mark Harbers se k tomu odmítl vyjádřit. Jeho mluvčí dodal, že ministr může zasáhnout je ve výjimečných a urgentních případech, a to za velmi specifických podmínek. Nicméně podle informací Hettemy „se začíná něco dít a vláda kauzu řeší“. Další podrobnosti nenabídl.