Vokřál navíc na krajském sněmu získal podporu pro kandidaturu na prvního místopředsedu celého hnutí. Hnutí bude mít sněm v únoru.

Malá byla zvolena předsedkyní jednomyslně a ve funkci bude dva roky. Pozice místopředsedů obhájili poslanec a radní Znojma David Štolpa a ředitel kyjovské nemocnice Lubomír Wenzl. „Jsem ráda, že se pozice prvního místopředsedy ujal,“ řekla Malá na adresu Vokřála.

Výměna v představenstvech

Nová brněnská koalice vyměnila většinu členů představenstev a dozorčích rad v devíti firmách vlastněných městem. V představenstvech budou členové nové koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD, v dozorčích radách bude mít zástupce i opozice. V opozici je ANO a SPD.

Z devíti předsedů představenstev zůstanou asi jen dva, a to Miloš Havránek v dopravním podniku a Antonín Crha (KDU-ČSL) ve Starez-Sportu. Naopak jako předseda představenstva skončí u veletrhů Jiří Kuliš nebo u Brněnských komunikací Richard Mrázek (ANO). Toho by mohl nahradit radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Je to tradice

Primátorka Vaňková novinářům řekla, že změna ve složení městských firem je tradiční postup, který přichází po novém zvolení zastupitelstva. Vaňková například nahradí bývalého primátora Petra Vokřála (ANO) v představenstvu veletrhů, Vokřál bude jako opoziční zastupitel v dozorčí radě.

Primátorčin náměstek Robert Kerndl (ODS) ČTK řekl, že si nové předsedy zvolí až samotná představenstva nejspíš v prosinci, takže je předčasné mluvit o tom, kdo pozice zaujme.

Kdo by mohl kandidovat?

*BVV – Jiří Oliva (ČSSD)

*Teplárny Brno – Robert Kerndl (ODS)

*SAKO Brno – Filip Lederer (KDU-ČSL)

*Lesy města Brna – Ludvík Kadlec (ODS)

*Pohřební a hřbitovní služby - Michal Chládek nebo David Trllo (oba ODS)

*Technické sítě Brno - Michal Marciniszyn (Piráti)

VIDEO: Petr Vokřál lákal před komunálními volbami tímto spotem. Přestože hnutí ANO v Brně vyhrálo, skončilo v opozici.