Pandy nebudou! Vyjádření Miroslava Bobka ve čtvrtek rozesmutnilo návštěvníky, kteří se těšili na zbrusu nový pavilon pro pandy velké a langury čínské. Ten zoo připravovala jako třetí nejzásadnější investici po novém pavilonu goril a expozici pro lední medvědy. Právě na místě jejich současného pavilonu mělo vzniknout útočiště za 200 milionů pro černobílé chlupáče z Číny, projekt byl však podle ředitele už před několika měsíci pozastaven.

Za vše přitom může Miloš Zeman: „Prezident Zeman svůj čínský protějšek o pandy velké nepožádal a pro Českou republiku je nezískal. To jsou bohužel politické kroky, které nejsme schopni ovlivnit a bez nichž získání pand nepřipadá v úvahu,“ uvedl Bobek na svém Facebooku. Požádání Číny hlavou státu, který má o pandy zájem, je totiž základní krok k tomu, aby zvířata mohla být zapůjčena.

„Pandy jsou drahé“

Podle Bobka navíc už Česko předběhla řada jiných zemí a s projektem se dle jeho vyjádření neztotožňuje ani nové vedení Prahy a je tedy jen otázkou času, než bude ukončen oficiálně. „Panda by určitě podpořila prestiž zoo, ale po vzájemných diskuzích s panem ředitelem Bobkem jsem došel k závěru, že minulé vedení radnice si ukouslo větší sousto, než bylo schopné komunikačně zvládnout,“ řekl pro Blesk.cz náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), který má pražskou zoo v gesci. „Také musíme zvážit, zda je skutečně účelné, aby Praha každý rok dávala poměrně hodně peněz Čínské lidové republice za pronájem zvířete,“ dodal s tím, že pro zoo je momentálně podstatnější pavilon goril nebo ledních medvědů.

Prezident Zeman už dříve svůj krok vysvětlil: Víte, nejde jenom o pandu, ale pak tam musíte importovat strašnou spoustu bambusu, protože panda nic jiného nežere. A nezlobte se, to opravdu není úkol pro prezidenta, ale dejme tomu pro ředitele zoologické zahrady,“ uvedl začátkem listopadu pro TV Barrandov.

Na to, že zapůjčení pand nakonec nemusí vyjít, se pražská zoo zřejmě připravovala už v samém počátku. „Pavilon byl už od začátku připravován tak, aby ho bylo možno jednoduše uzpůsobit jiným druhům zvířat,“ dodal Bobek s tím, že na jejich místě by návštěvníci mohli v budoucnu vídat třeba medvědy pyskaté.

Fotogalerie
3 fotografie